telplava.png
Pozovite nas

Balticke zemlje 16.04.2020

USKRS
TALIN - HELSINKI – RIGA – BAUSKA (dvorac Rundal) – ŠJAULJAJ (Brdo krstova) – VILNJUS – TRAKAJ (Trakajski dvorac) 

18146-tour 18149-tour 18150-tour 18130-tour 18152-tour 18153-tour 18147-tour 18144-tour 18145-tour 18143-tour 18142-tour 18141-tour 18140-tour 18139-tour 18138-tour 18137-tour 18136-tour 18121-tour 18122-tour 18123-tour 18124-tour 18125-tour 18126-tour 18127-tour 18128-tour 18129-tour 18131-tour 18132-tour 18133-tour 18134-tour 18135-tour

Teritorije Baltičkih zemalja (175.000 km2), koje su zajedno približno dvostruko veće od Srbije, naseljava oko 7 miliona stanovnika i čine ih Litvanija, Letonija i Estonija. Prošlost baltičkih naroda ispunjena je borbom i nastojanjima da opstanu i sačuvaju svoj identitet na prostranstvima severne Evrope,okruženi velikim, jakim i često ratobornim susedima. Iako se međusobno znatno razlikuju po jeziku, etničkom sastavu, većinskom verskom opredeljenju stanovništva i istorijskoj ulozi, zajednička sudbina u 20. veku opredelila ih je za iste strateške ciljeve. Sve tri su se odvojile od carske Rusije posle Prvog svetskog rata a zatim su, prema nemačko–sovjetskom sporazumu (1939), prisilno postale deo Sovjetskog Saveza iz koga su istupile (1991) i ponovo postale nezavisne. Sa zavidnim standardom i konstantnim prirvrednim rastom koje su dostigle, sve tri su istovremeno  primljene u Evropsku uniju. Ono što ih ponajviše čini sličnim su maštovita arhitektura sa izraženim ruskim, skandinavskim i germanskim uticajima  njihovih lepih i uređenih gradova.

1. dan (četvrtak, 16.april 2020.) BEOGRAD – TALIN Sastanak putnika na aerodromu Nikola Tesla kod šaltera Filip Travela broj 709 u 15:00 h. Poletanje za Varšavu u 17:05h (let LO 574). Dolazak u Varšavu u 18:45 h. Nastavak putovanja za Talin u 21:00 h (let LO 789). Dolazak u Talin u 23:40 h po lokalnom vremenu. Talin je glavni grad Estonije i velika luka na južnoj obali Finskog zaliva. Transfer do hotela. Smeštaj u hotel. Noćenje.
2.dan (petak, 17.april 2020.) TALIN Doručak. Obilazak Brda sabora (Toompea) gde su kraljevski dvor (sada parlament) i upravne zgrade opasane bedemima, a zatim Starog jezgra, nekada naseljenog švedskim i nemačkim trgovcima, pomorcima i zanatlijama.Danas je to pešačka zona Talina, u kojoj su katedrala sv. Nikole, gradska većnica, ruska crkva Aleksandra Nevskog, palata Kadriorg. Slobodno vreme. Noćenje.
3. dan(subota, 18.april 2020.) TALIN – HELSINKI – TALIN Doručak. Celodnevni fakultativni izlet brodom i autobusom za Helsinki. Odlazak brodom za Helsinki, koji je udaljen oko 80 km od Talina i nalazi se na severnoj obali Finskog zaliva. Po dolasku panoramsko razgledanje prelepe finske prestonice koja je, posle velikog požara 1808. godine, obnovljena u klasicističkom stilu: Trg Senata na kome je protestantska katedrala, zgrade Univerziteta i Vlade, Pijačni trg, ruska Uspenska crkva, Parlament, park Jana Sibelijusa, koncertna dvorana Finlandia, Luteranska crkva –podzemna crkva, koja je više poznata pod imenom Crkva u kamenu, jer zapravo to i jeste. Ova jedinstvena crkva je pravo remek delo sferičnog oblika i biser finske arhitekture. Slobodno vreme. Polazak broda za Talin u 19:00 h, dolazak oko 21:00h u Talin. Transfer do hotela. Noćenje.
4. dan(nedelja, 19.april 2020.) TALIN– RIGA Doručak. Polazak za Rigu, najveći baltički grad, prestonicu i glavnu luku Letonije. Stari deo Rige, sa preko 800 građevina u stilu secesije, proglašen je delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a. Obilazak istorijskog centra grada peške: Nacionalna opera, Spomenik slobode, zamak nemačkog viteškog reda iz 14. veka, crkva sv. Petra, katedrala iz 13. veka... Smeštaj u hotel. Slobodno popodne. Noćenje.
5. dan(ponedeljak, 20.april 2020.) RIGA – BAUSKA (dvorac Rundal) – ŠJAULJAJ (Brdo krstova) – VILNJUS Doručak. Polazak za Vilnjus. Vožnja kroz Estoniju i Letoniju do letonskog grada Bauska, 80 km južno od Rige. U blizini mesta Bauska se nalazi palata Rundal, izgrađena sredinom 18. veka u baroknom i rokoko stilu za rezidenciju vojvode od Kurlandije, po planovima čuvenog italijanskog arhitekte Frančeska Rastrelija koji je projektovao neke od najlepših palata u Moskvi, Kijevu i Sankt Peterburgu, među kojima i Zimski dvorac. Kraći obilazak parka i palate Rundal. Nastavak putovanja kroz Litvaniju do mesta Šjauljaj gde se nalazi Brdo krstova koje je simbol patnje litvanskog naroda i mnogi ga smatraju svetim mestom. Posle navodnog pojavljivanja Bogorodice na vrhu, narod je počeo da donosi i postavlja krstove. Vremenom je postavljeno preko 100.000 krstova. Veliki talas postavljanja krstova desio se posle Staljina kada su prognani iz Sibira počeli da se vraćaju kući. Da bi to sprečile, sovjetske vlasti su odnele skoro sve krstove ali krstovi su vremenom počeli opet da se pojavljuju i danas ih ima preko 100.000. Nastavak putovanja za Vilnjus, prestonicu Litvanije, koja leži na rekama Vilni i Neris, 20 km od beloruske granice. Po dolasku, smeštaj u hotel. Noćenje.
6. dan(utorak, 21.april 2020.)VILNJUS – TRAKAJ (Trakajski zamak) – VILNJUS. Doručak. Pre podne, razgledanje peške i autobusom istorijskog centra Vilnjusa, koji je deo svetske kulturne baštine: starogradski trg sa katedralom iz 18. veka, crkva sv. Ane, crkva sv. Petra i Pavla, pravoslavna crkva Teotokos, Univerzitet kula Gediminas, kraljevska palata... Posle podne, fakultativni izlet autobusom za Trakajski zamak. Odlazak do istorijskog gradića Trakaj, nekadašnje prestonice Litvanije, 30 km zapadno od Vilnjusa gde je ovaj prelepi zamak od crvene opeke – jedna od najvećih znamenitosti Litvanije. Sagrađen je na ostrvcu usred jezera Galve, naspram centra grada, za osnivača Vilnjusa, velikog vojvodu Gediminasa (1275–1341) čija je država u 14. veku bila prostranija od Moskovske kneževine. Povratak u Vilnjus. Noćenje.
7. dan(sreda, 22.april 2020.) VILNJUS – BEOGRAD Doručak. Transfer na aerodrom . Predviđeno poletanje aviona u 10:00 h (LO 778) za Varšavu. Dolazak u Varšavu u 10:10 h po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja za Beograd u 11:55 h (let LO571). Predviđeno vreme dolaska u Beograd u 13:35 h.
Prema programu Baltičke zemlje AVIO-
OPŠTI SADRŽAJI
Recepcija
Recepcija
RESTORAN BAR
Bar
Bar
Restoran
Restoran
HELSINKI HELSINKI

18.04.2020

Helsinki - glavni grad Finske. Današnje središte grada obrazovalo se od sredine 19. do sredine 20.veka i zanimljiv je spoj ruske carske arhitekture, eklekticizma i modernih pokreta u arhitekturi 20.veka.

SMEŠTAJ
Smeštaj tokom putovanja obezbeđen je u hotelima kategorije 3* zvezdice. Detaljnije informacije se mogu naći na sajtovima hotela:
● Talin – Ibis Tallinn Center *** ibis-tallinn-center.hotelintallinn.com
Nalazi se na oko 500 metara od Internacionalne železniče stanice i na oko deset minuta hoda od stare gradske četvrti. Sve sobe su sa klima uređajem, TV-om sa satelitskim programima, besplatnim WI FI, sefom, mini barom. Doručak se služi po principu samoposluživanja.
● Talin –Hestia Hotel Seaport *** tallinn-seaport-hotel.hotelintallinn.com ( ZA POLAZAK  01.10. )
Nalazi se na oko 10 munuta hoda od starog dela grada. Sve sobe su sa klima uređajem, TV-om sa satelitskim programima, besplatnim WI FI, sefom, mini barom. Doručak se služi po principu samoposluživanja.
● Riga – Rixwell Konventa Seta ***  konventa-seta.hotels-riga-lv.com › .
Nalazi se u srcu starog dela grada, u staroj renoviranoj kući. Sve sobe su sa klima uređajem, TV-om sa satelitskim programima, besplatnim WI Fi, sefom, mini barom.Doručak se služi po principu samoposluživanja.
● Vilnjus – Hotel Panorama*** http://panoramahotel.lt/?lang=en
Hotel Panorama se nalazi u samom starom gradu i iz hotela se pruža predivan pogled na grad. Sve sobe su sa klima uređajem, TV-om sa satelitskim programima, sefom, mini barom. Doručak se služi po principu samoposluživanja.
● Organizator putovanja zadržava pravo zamene ovih hotela hotelima iste ili više kategorije.


FAKULTATIVNI IZLETI
● Celodnevni izlet brodom i autobusom Helsinki  Cena: 100 evra . U cenu je uključeno: transferi autobusom hotel – pristanište – hotel u Talinu, povratna brodska karta za Helsinki, razledanje Helsinkija autobusom ,ulaznica za Luteransku crkvu.
● Poludnevni  izlet autobusom Trakajski zamak Cena: 30 evra . U cenu je uključeno: prevoz autobusom, rezervacija, ulaznica i usluge lokalnog vodiča.
● Prijavlivanje za fakultativne izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje a uplate su u Estoniji i Litvaniji, isključivo u evrima, u efektivi (izuzev izleta za Helsinki, za koji je neophodno prijaviti se i izvršiti uplatu u Beogradu). Potrebno je najmanje 15 učesnika za realizaciju ovih izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izleti bi mogli da se realizuje uz korigovanje cene.
● Organizator putovanja zadržava pravo izmene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta predviđenih programom putovanja, kao i redosleda njihovih realizacija usled objektivnih okolnosti (državnih i  verskih praznika )na određenoj destinacij, kada  neki od lokaliteta, muzeja ili tržnih centara ne rade.

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE “BALTIČKE ZEMLJE sa posetom Helsinkiju”● Rok za prijavljivanje za putovanje je deset dana pre polaska ili do popune mesta ● Potrebno je najmanje 15 putnika za realizaciju ovog putovanja ● Uz blagovremeni upit u poslovnicama Organizatora putovanja, postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem. ● Uslov za ulazak državljana R.Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina I koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.
Nosiocima biometrijskih pasoša R.Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.  Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava R.Srbije koje je izdalo MUP RS-Koordinaciona uprava. ● Za boravak u Letoniji je obavezno putno zdravstveno osiguranje ● Važnost pasoša treba da bude najmanje šest meseci nakon planiranog napuštanja Estonije.

OPŠTE INFORMACIJE
● LITVANIJA - 65 300 km² ● Stanovništvo: 2,8 miliona ; ● Glavni grad: Vilnjus (539 000 st.); Kaunas 352 000 st.; ●Valuta: evro;
● LETONIJA - 64 589 km²  ● Stanovništvo: 2 miliona ; ● Glavni grad: Riga (699 000 st.); ●Valuta: evro;
● ESTONIJA – 45 339 km² ● Stanovništvo:1,3 miliona;● Glavni grad:Talin (435 000 st.); ● Valuta: evro;
● FINSKA – 338 424 km²  ● Stanovništvo: 6 miliona;● Glavni grad: Helsinki (621 000 st.); ● Valuta: evro;
● Lokalno vreme u Litvaniji, Letoniji, Estoniji i Finskoj je zimi plus 1 sat, a leti plus 2 sata u odnosu na vreme u Srbiji.

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA
● Cena putovanja iskazana je u evrima, a plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu Narodne Banke Srbije, na dan uplate. Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja.
● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) čekovima, c) uplatom na račun agencije ili d) platnim karticama (Visa, Master, American Express, Maestro i Dina). 2) Uplatom na rate bez kamate - akontacija 40%, a ostatak: a) čekovima do pet jednakih mesečnih rata (sa datumima 10. ili 20. u mesecu); b) platnim karticama (Visa, Master, American Express Banca Intesa-e i Komercijalne banke) na maksimalno šest mesečnih rata; c) putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima organizator putovanja ima potpisan ugovor. 3) Uplatom celokupnog iznosa platnim karticama (Visa, Master, American Express Banca Intesa-e i Komercijalne banke) na maksimalno šest mesečnih rata

MEĐUNARODNO PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
● Organizator putovanja preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. U poslovnicama Filip Travela moguće je uz fotokopiju prve strane pasoša pribaviti polisu osiguravača Generali Osiguranje Srbija koja pokriva u slučaju potrebe, za sve vreme putovanja, troškove lečenja i bolničke troškove. Cena polise je približno jedan evro po danu provedenom na putovanju.

OPŠTE NAPOMENE
●Organizator putovanja ima licencu OTP 17/2020 izdatu 28. januara 2020. godine od strane Min. turizma Republike Srbije. Organizator putovanja ima depozit u visini 10.000 -EUR i garanciju putovanja za kategoriju licence A40 u visini 400.000- EUR kojom se za slučaj insolventnosti organizatora putovanja obezbeđuju troškovi nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika sa putovanja u mesto polaska u zemlji i inostranstvu, kao i sva nastala potraživanja putnika i za slučaj naknade štete obezbeđuje naknada štete koja se prouzrokuje putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza organizatora putovanja, koje su određene opštim uslovima i programom putovanja po Ugovoru o garanciji putovanja broj 0094/2020 od 20.01.2020. godine, zaključenog sa ugovaračem osiguranja Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija PU “YUTA”, Beograd, ul. Kondina br. 14, koja se aktivira kod Nacionalne asocijacije turističkih agencija PU “YUTA”, 011 3228 686, 011 3228 687, prijavom na adresu YUTA, Beograd, ul. Kondina br. 14 ili na mail: garancijaputovanja@yuta.rs, polisa broj 300068360 od 20.01.2020 godine Akcionarskog društva za osiguranje „DDOR Novi sad”. Garancija putovanja ne obuhvata fakultativne usluge.


 

● Prevoz avionom na navedenoj relaciji sa avio kompanijom LOT
● Aerodromske takse u Beogradu i Varšavi ( 110 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni), koje se plaćaju u dinarima u poslovnicama Organizatora putovanja ili poslovnicama ovlašćenih subagenata
● Prevoz autobusom  sa audio opremom
● Šest noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelima kategorije 3* u  Talinu ( 3 noćenja), Rigi ( 1 noćenje) i Vilnjusu (2 noćenja)
● Razgledanja gradova,palate Rundal, Brda krstova prema programu
● Usluge vođe puta sve vreme putovanja
● Troškovi organizovanja putovanja.
 

● Fakultativni izleti
Međunarodno putno zdravstveno osiguranje.

 

U cenu aranžmana uključeno razgledanje palate Rundal i Brda krstova 

Poslednje pregledani aranžmani

Balticke zemlje 16.04.2020