Putovanje na Ibicu

Popularno balearsko ostrvo poznato kao “Belo ostrvo” zbog kućica obojenih u belo koje se kaskadno spuštaju u more, mnogo je više od ostrva za beskrajno ludu zabavu po kojima je poznato. Umetničku i boho kulturu ovom mestu doneli su tridesetih godina prošlog veka umetnici i hipici i stvorili od ovog ostrva raj za one koji se nisu uklapali u društvene kalupe i promovisali su ideologiju nenasilja. Sve to je uticalo  na stvaranje sopstvene kulture i jedinstvene atmosfere koju mnogi žele da prenesu na neka druga mesta.

Putovanje na Ibicu

Ibicu su Kartaginjani po osnivanju nazvali Ebysos po bogu Besu, zaštitniku smeha, pesme i igre. Najzanimljiviji deo grada predstavlja istorijsko jezgro D'Alt Vila koje je uvršteno na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Unutar zidina istorijskog jezgra svakog drugog vikenda u maju organizuje se srednjevekovni festival.

Brojni štandovi sa raznoraznim umetničkim delima, rukotvorinama, tipičnom hranom su postavljeni duž centra mesta, a između njih nastupaju ulični svirači, zabavljači i umetnici koji na licu mesta crtaju, vajaju, prave predmete od različitih materijala.

Obilazak Ibice prilika je da se poseti obala Sa Marine sa pogledom na utvrđeni deo grada koji se nalazi na uzvišenju i u prošlosti je bio jedno od najbolje očuvanih utvrdjenja na Mediteranu.

Istorijsko jezgro opasano zidinama iz 16.veka predstavlja muzej na otvorenom i na svakom koraku moguće je susresti se sa ostacima civilizacija koje su vladale ostrvom: od Feničana do Kartaginjana, od Rimljana do Mavara pa sve do katalonskog osvajanja u 13. veku. Glavne ulaze u istorijski monumentalni kompleks predstavlja pokretni most Portal de Ses Taules, pored stare tržnice, ali i Portal Nou, pored parka Reina Sofia.

Unutar zidina nalazi se Katedrala, Muzej Biskupije, crkva Svetog Dominga, Kapela Svetog Kirijaka, gradska kuća, arheološki muzej i muzeji posvećeni različitim kulturama i narodima koji su vladali ostrvom.

Posebno je živo na glavnom gradskom trgu Plaza de Vila i na Plaza de Sa Carrosa. Tokom šetnje uskim ulicicama koje su poput lavirinta, možete pronaći i suvenirnice, restorane, terasaste bašte kafića i pregršt vidikovaca. Pogled sa vidikovaca luta ka peskovitim plažama i otvorenom moru, a sa druge strane ka donjem gradu i luci.
Uveče, od ponoći, organizovana je žurka u diskoteci Pacha povodom početka sezone, za koju postoji mogućnost kupovine ulaznica direktno na sajtu diskoteke.

Pogledajte i ostale ponude za putovanja u evropske gradove.

Posebno je popularno uživati u zalasku sunca pokraj mora u legendarnom Cafe del Mar. Mesto rodjenja chill-out muzike otvoreno je davne 1980. godine, ali i dalje privlači ljude iz celog sveta koji žele biti deo ove magične atmosfere. Iako je Ibica danas omiljena kod svetskog džet-seta ne treba zaboraviti da ih je na Ibici svojevremeno okupljala Jugoslovenska princeza Smilja Mihajlović. Ova lepa, inteligentna i snalažljiva žena koja se nakon niza izazova skrasila u Španiji i tamo izgradila sopstveno kraljevstvo obukla je Ibicu u belo inspirisana hipi kulturom.

Ispijajući koktel i uživajući u magičnom zalasku sunca, valja se prisetiti Smilje jer da možda nije bilo nje, ne bi Ibica ni postala ono što danas jeste.

Uveče, od ponoći, organizovana je žurka u diskoteci Amnesia povodom početka sezone, za koju postoji mogućnost kupovine ulaznica direktno na sajtu diskoteke.