Putovanje u Prag

Prag, osnovan u 9. veku nakon dolaska Slovena u Češku, nosi u sebi duboku i burnu istoriju. Tokom svojih jedanaest vekova postojanja, bio je prestonica carstava, kraljevina i republika, ostavljajući neizbrisiv trag na svakom koraku. Ovaj grad je osvanuo pod okriljem Svetog rimskog carstva, Kraljevine Bohemije, Republike Čehoslovačke i Republike Češke.

Bogatstvo Istorije

Prag je dostigao vrhunac svoje slave pod vladavinom Karla IV, koji je ostavio za sobom velelepna dela. Karlov most, gotička Katedrala Svetog Vida i osnivanje Karlovog univerziteta 1348. godine samo su neki od njegovih monumentalnih podviga. Grad je nazivan "gospodar Češke" i "majka svih gradova", a Karlo IV ga je nazvao "zlatni grad". Od XIX veka, ovaj grad poznat je kao "grad stotine tornjeva", obzirom da u njemu dominira više od pet stotina tornjeva.

Unesko Svetska Baština

Prag nije samo grad s bogatom prošlošću; njegovo istorijsko jezgro je deo UNESCO svetske baštine. Popločane ulice stvaraju autentično iskustvo, privlačeći čak i one koji nisu skloni dugim šetnjama.Grad Telč se nalazi na listi svetske kulturne baštine. Obilazak pešice sa vodičem renesansnog trga iz 16 veka sa fontanama, jezuitskom gimnazijom, crkvama, zvonikom.