Sardinija • obilazak ostrva

Sardinija, drugo po veličini italijansko ostrvo u Sredozemnom moru, odmah posle Sicilije. Ono što je čini jedinstvenom i nezaboravnom destinacijom pre svega su prirodne lepote, kulturna raznolikost i veoma bogato istorijsko nasleđe.

Mediteranska klima koja je tipična u ovom delu Italije, svrstava Sardiniju u destinacije primamljive tokom cele godine. Zato je preporuka da ukoliko ste je izostavili kao letnji odmor, uzmete u obzir i neku grupnu posetu sa naglaskom na fantastične posete i izlete i po malo opuštanja na suncu onda kada su svi već zaboravili na plažu.

 zbog prijatne mediteranske klime aktuelna destinacija cele godine
autentično ostrvo jedinstvenih prirodnih lepota
Kaljari kao glavni grad i baza za boravak
odlični izleti i fakultativne posete

Sardinija još uvek sebično čuva svoj autentični izgled i zato ćete često čuti da je ovo idealno mesto za hedoniste, posebno one koji vole da uživaju svim čulima upravo u Italiji.

Geografski položaj: udaljeno je oko 300 km od kopnenog dela Italije i najbliže je francuskom ostrvu Korzika. Najveći grad a ujedno i prestonica ostrva je Kaljari, u doslovnom prevodu "dvorac", Kaljari krasi prelepa peščana plaža, jedna od najdužih gradskih plaža u Italiji (13 km). Divne bašte, parkovi, katedrale i zamkovi su samo deo onoga što će vam privući pažnju u ovom gradu.

Smaragdno more, bele peščane plaže i male stenovite uvale ostaviće vas bez daha.

Na Sardiniji zaista možete da uživate u fenomenalnom ambijentu koji masovni turizam još uvek nije ugrozio.

Pored glavnog grada Kaljari, evo par preporuka iz "ne propustite" rubrike.

Ostrvo San Pietro, kamene plaže uz tirkizno plavo more na jednoj strani, sa palmama i gustom borovom šumom u zaleđu (ostrvce poznato i po retkoj vrsti ptica). Obilazak ostrva počinje u gradu Carloforte, bogata istorija vidljiva je u svim delovima grada koji je danas veliki turistički centar. Nastavak ture po ostrvu, obilazak najlepše plaže i odlazak do najzapadnije tačke Italije, vidikovca Capo Sandalo, gde ćete uživati u pogledu na otvoreno more.

“Nora i Pula” je još jedan zanimljiv obilazak grada Feničana, drevne luke Nora, jednog od glavnih arheoloških oblasti Sardinije. Grad se nalazi 30 km jugozapadno od Kaljarija, poseduje istorijske ostatke prvog feničanskog naselja koji datira od VIII veka p.n.e.

Preporučujemo obilazak rimskog teatra jedinstvenog na Sardiniji, termi i raskošnih mozaika. Obilazak završavamo posetom Puli živahnom i šarmantnom mediteranskom gradiću koji će začiniti vaš dan baš kao i lokalni specijaliteti sa Sardinije i uživaje u pravim turističkim pikanterijama: lokalni kafići, prodavnice, suvenirnice...sve je ovde preslatko.