Sejšeli • Ostrva u indojskom okeanu

Ova neverovatna egzotična destnacija iz naše ponude, blistavi smaragd Indijskog okeana, nudi sve što možete od jednog putovanja poželeti.

Tirkizne lagune sa neverovatnim podvodnim svetom, mekani beli pesak, čarobna vegetacija u kombinaciji sa crnim granitnim stenama, divovske kornjače i jedinstveni kokosov orah Coco de Mer.

Sve to na nekoliko ostrva od kojih su najpoznatiji Mahe, Praslin i La Digue. Gotovo netaknuta priroda je glavna odlika ovog raja na zemlji. Doživećete izazov za sva čula i pobeći od svakodnevice u drugačiju stvarnost.

Kad je najbolje vreme za posetu Sejšelima?

Tokom cele godine. U periodu od decembra do februara moguća povišena vlažnost vazduha i više padavina.

Transfer na Sejšelima

Ostrva Sejšela su raznolika i svako ostrvo ima svoj šarm i karakter. Glavna ostrva Mahé, Praslin i La Digue svakako ne bi trebalo preskočiti. Nudimo Vam veliki izbor različitih mogućnosti za transfer. Između ova tri ostrva postoje redovne trajektne linije, ponekad i nekoliko puta dnevno.

Transfer između ostrva Mahé i Praslin obavlja se brodovima Cat Cocos (2-3 puta dnevno, trajanje vožnje oko 50 min.), a između ostrva Praslin i La Digue trajektom (više puta dnevno, trajanje vožnje oko 15 min.).

Umesto plovidbe sa Cat Cocos može se rezervisati domaći let „Air Seychelles (trajanje leta oko 15 minuta, moguć samo između ostrva Mahé i Praslin). Na ostrvima imate izbor između transfera autobusom i privatnih transfera.

Šta posetiti na Sejšelima?

Mahé je glavno ostrvo Sejšela. Glavni grad Viktorija sa svojim kolonijalnim zgradama i kreolskim restoranima nudi uzbudljiv uvid u život ostrva. Bujna, zelena, planinska unutrašnjost ostrva okružena je neopisivo šarenim i raznolikim podvodnim svetom i finim peščanim plažama. Turisti koji traže akciju naći će na Beau Vallon plaži najpoznatije mesto za odmor sa raznovrsnom ponudom za zabavu i sport. Ostrvo nudi smeštaj za svakoga, od porodičnih pansiona do luksuznih hotela.

Praslin je drugo po veličini ostrvo Sejšela. Na njemu se nalazi prirodni park „Vallée de Mai“ (UNESCO kulturno nasleđe) koji sadrži veličanstvena blaga flore i faune. Nacionalni park je poznat po daleko najvećem kokosovom orahu na svetu - „Coco de Mer“, koji postoji samo na ostrvima Praslin i Curieuse. Istražite prirodni raj i slikovita sela u unutrašnjosti ostrva. Opustite se potom u predivnoj prostranoj uvali „Anse Lazio“. Praslin je inače idealna polazna tačka da se upoznaju manja susedna ostrva.

La Digue važi za jedan od najpopularnijih foto motiva i korišćen je kao kulisa u mnogim poznatim filmovima. Plaža iz snova je apsolutno Anse Source d´Argent. Poznate granitne stene, fini beli pesak, palme i divna, kristalno čista voda upotpunjuju predivnu sliku ove najviše fotografisane plaže na svetu. Opustite se u malim, porodično vođenim hotelima ili gostionicama, ili istražite biciklom bujnu vegetaciju na ostrvu, na kojem skoro da i nema automobila. Uživajte svim čulima!

Plaže na Sejšelima

Plaže su svetle i sa finim peskom, ubrajaju se u jedinstvene i jedne od najlepših na svetu. Ipak, usled određenih klimatskih uslova može doći do pojave peščanih muva, odnosno peščanih buva. U zavisnosti od pravca vetra, može se desiti da se na plaži nađe morska trava: od novembra do marta na istoku, od aprila do oktobra na zapadu. Vizuelno, ovo može pokvariti sliku bele plaže iz snova, ali za poznavaoce to je siguran pokazatelj da je more na tom mestu zdravo i samo malo ili gotovo nimalo zaprljano. Većina hotela se trudi da ukloni morsku travu sa plaža. Većina hotela se trudi da redovno uklanja morsku travu sa plaža. Na peščanim plažama na Sejšelima i Mauricijusu voda nanosi oštre delove korala, kao i morske ježeve. Koralni grebeni: Neke plaže na Sejšelima zaklonjene su grebenima, pa prilikom oseke može doći do ograničene mogućnosti za kupanje. Na plažama bez grebena može doći do opasnih struja. Preporučuje se nošenje obuće za kupanje.

Dodatni ležajevi/kreveti za bebe

Uzmite u obzir da su dodatni ležajevi u osnovi samo kreveti na razvlačenje ili sofe, koji ne odgovaraju standardnim krevetima. Nekada mogu biti i kraći od 1,90m. U slučaju ponude dečijeg popusta bez dodatnog ležaja, dete se smešta na postojeći ležaj u sobi. Ukoliko želite dodatni ležaj, to se mora doplatiti na licu mesta. Internet Jačina signala u zavisnosti od položaja unutar hotela ili njegovog položaja, može biti jača ili slabija. Ovo se može odraziti na brzinu protoka podataka; takođe se mora računati na moguća povremena ometanja signala. Molimo obratite pažnju da su sva navođenja o postojanju Wi Fi interneta u hotelima informativnog karaktera i nisu sastavni deo ugovora o putovanja.

Ishrana

Kod rezervacije polupansiona dobijate u hotelu doručak i večeru, koja može biti organizovana u dva termina. U nekim hotelima umesto večere, može se koristiti ručak. Kod opisa ishrane „švedski sto ili jelo sa menija“ ne znači da postoji mogućnost izbora između ova dva tipa posluženja, već hotel u skladu sa sopstvenom organizacijom može ponuditi jedan od ponuđena dva. Kod rezervacije polupansiona u slučaju kasnog dolaska u hotel i nemogućnosti da iskoristite večeru, preporučujemo da odmah proverite sa hotelom, da li i u kojoj formi možete nadoknaditi ovaj obrok. Nakon završenog putovanja, nije moguće nadoknaditi neiskorištenu uslugu. Obratite pažnju da je kod mnogih hotela poželjno nositi duge pantalone tokom večere, te stoga preporučujemo da ih uvek ponesete na put.

Carinski propisi

Proizvodi od zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta (oklop kornjače, školjke) ne smeju da se iznose, i prilikom ulaska u EU biće oduzeti bez naknade. Osim toga preti velika kazna. Za iznošenje svetski poznatog sejšelskog kokosovog oraha (Coco da Mer) potrebna je dozvola koja se može dobiti kod prodavca. Više o ovim odredbama informišete se kod nadležnih carinskih organa.

Sobe 

Na dalekim destinacijama, razlika između Deluxe, Superior ili Standard sobe ne meri se isključivo po veličini i opremljenosti, ona može biti određena i po položaju ili pogledu. “Pogled na more” ne podrazumeva isključivo direktan pogled na more. Može takođe biti i bočni pogled ka moru, na primer sa balkona ili može biti ograničen zbog zelenila. Kod opisa “strana ka moru”, sobe su okrenute ka moru, ali najčešće imaju pogled na vrt. Imajte u vidu da prilikom rezervacije sobe za 4 osobe, u njoj mogu boraviti samo dve odrasle osobe i dva deteta. U takvim slučajevima većina hotela dodaje u sobu jedan dodatni ležaj. Kod boravka tri osobe, radi se o jednom francuskom ležaju ili dva odvojena kreveta i dodatnom ležaju. Navedena kvadratura sobe uključuje kupatilo, balkon, terasu ili baštu (u zavisnosti od hotelskog opisa).

Pogledajte i ostale ponude za daleka individualna putovanja.