Krakov (Krakow), Poljska

Putovanje u Krakov » Poljska

Krakov je jedan od najlepših i najromantičnijih gradova Evrope, nalazi se u prapostojbini Starih Slovena na jugu Poljske. Krakov je osnovao i nazvao po sebi slovenski knez Krak u 6. veku. Krakov je od 11. do 17. veka bio prestonica Poljske, a 1364. godine je osnovan prvi univerzitet u zemlji – Krakovska akademija.

Pogledajte našu celokupnu ponudu za putovanja u Evropske gradove  

Krakov je u srednjem veku bio bogat, bezbedan i dobro utvrđen grad sa zidinama na kojima je bilo 55 kula. Za vreme renesanse, tu je centar novih ideja i kulture najpoznatijih humanista, pisaca, arhitekata i muzičara tog doba. Stare Miasto je istorijski centar grada sa najstarijom ulicom – Kanonica, koja vodi na brdo Vavel iznad reke Visle sa dvorcem poljskih kraljeva iz 14. veka. Glavni trg – Rinek iz 13. veka (200 x 200 m) sa kamenim zgradama (kamenice), restoranom Vieržinek – čuven po 20 dana dugoj gozbi evropskih vladara iz 1356. godine, crkvom sv. Marije iz 14. veka, renesansnim tržnim centrom iz 15. veka (Hala tkanina – Sukjenice) gde su se mogli kupiti proizvodi sa Istoka: začini, koža, svila, vosak a prodavati: tekstil, olovo, so iz rudnika soli Vjelička.

Kažimjerž su u 15. veku naselili Jevreji koji su proterani iz Starog grada. Utvrđenje Barbakan i Florijanska kula visoka 30 metara na ulazu u Stari grad, podignuti su u 14. veku radi odbrane od Turaka. Istorijski centar grada proglašen je delom svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO–a.

Putovanje u Krakov učiniće vam zanimljivim razgledanje grada (bez ulaznica) pešice sa vodičem: Vavel brdo sa kraljevskim dvorcem i katedralom, Pećina Zmaja – simbol Krakova, stari gradski trg Rinek, zvonik, spomenik Adamu Mickijeviču, Crkva sv. Marije, Univerzitet Jagielo iz 14. veka.

Putovanjem u Krakov obići ćete i Jevrejsku četvrt Kažimierž (tu je sniman film Šindlerova lista), ulice Kanonica, Grocka, Florijanska sa kulom i Barbakanom.  

Fakultativni obilazak sa vodičem, 700 godina starog rudnika Vjelička koji je najstariji rudnik soli u Evropi i nalazi se 20 km daleko od Krakova, a od 1978. godine proglašen je delom svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO–a. Dugačak je oko 300 km sa dubinom do 327 metara. Poseta rudniku obuhvata razgledanje hodnika dužine oko 3 km. Na dubinu od 64 m se stiže nakon 378 strmih drvenih stepenica, a do 135–og metra se dolazi liftom. Tu se nalazi spektakularno podzemno jezero, mnogobrojne skulpture, lusteri, pošta, kraljevska kapela, koncertna dvorana, koje su služile rudarima napravljene su od soli.
 

Ukoliko se odlučite za putovanje u kraljevski grad KRAKOV, obezbedili smo više termina!
Polasci su:


telplava.png
Pozovite nas