Sicilijanska tura • Obilazak celog ostrva • Festival cveća Infiorata

Sicilija je najveće ostrvo Mediterana koje geografski pripada Italiji, ali je u kulturološkom smislu zemlja za sebe sa jedinstvenom tradicijom, drugačijim dijalektom, kuhinjom i neponovljivim ritmom života.

Sicilija je kao mediteranski svet u malom sa starogrčkim, starorimskim, vizantijskim, saracenskim (arapskim), španskim nasleđem pa se smatra velikim muzejem arhitekture sa ostacima starogrčkih i rimskih gradova, građevinama jedinstvene normansko-arapsko-vizantijske kulture i lokalnog, sicilijanskog baroka.

Sicilijanci, ponosni na svoje ostrvo, kažu da Sicilija nema potrebe da se poredi sa drugim mestima, ona je autentična. Zato se ne kaže da je Sicilija nalik nečemu, već da nešto podseća na Siciliju.

Pogledajte i našu ponudu za letovanje na Siciliji!

Obilazak mesta: PALERMO – MONREALE – KORLEONE – PALERMO

U sklopu sicilijanske ture biće Vam omogućeno razgledanje Palerma, glavnog grada Sicilije, na čijim su ulicama vidljivi tragovi burne prošlosti još od vremena Feničana koji su ga osnovali, zatim vladavine Rimskog i Vizantijskog carstva do danas: ulica Vitorio Emanuele, nova kapija, palata Normana, katedrala, Trg„Kvatro kanti“ , crkva La Martorana, Trg Srama, pozorišta Politeama i Masimo.

Takođe uz sicilijansku turu, imaćete mogućnost da obiđete gradić Monreale i nezaobilazne veličanstvene katedrale „Duomo“. Sa svojim pozlaćenim mozaicima koji zauzimaju površinu od 6500 kvadratnih metara, ova crkva važi za najlepšu normansku baziliku na svetu.

Grad Korleone, udaljen je oko 60 kilometara od Palerma u unutrašnjosti ostrva. Smatra se da iz ovog grada potiču predstavnici nasurovije mafije koja je vladala 80- tih godina. Fakultativna poseta Antimafijskom muzeju

Sicilijanska tura - poseta mestima: PALERMO – SEĐESTA – ERIĆE – MAZARA DEL VALO – AGRIĐENTO 

Seđesta, lokalitet koji se nalazi na severo-zapadu Sicilije na oko 80 kilometara od Palerma. Nezaobilazni je obilazak grčkog hrama koji datira iz 5. veka pre nove ere.

Srednjovekovni grad Eriće, koga su osnovali Trojanci. Nalazi se na 750 metara nadmorske visine na obroncima istoimene planine. Obilazak Venerinog hrama.

Putovanje zapadnom obalom ostrva do mesta Mazara del Valo, čija arhitektura predstavlja svojevrstan miks kulture, istorije i umetnosti naročito vidljivom u samom centru mesta - arapske četvrti koje izgleda kao severno – afrička kazba.

Sicilijanska tura - obilazak: AGRIĐENTO – PJACA ARMERINA – ĐARDINI NAKSOS 

Agriđenta, nekadašnji grčki grad Akragos, sedište „Magna Grecie“, koji se nalazi na južnoj obali ostrva. Obilazak “Doline hramova” iz 5. i 6. veka, hramova Konkordia, Herinog hrama, hrama Kastora i Poluksa čiji su stubovi simbol grada. Odlazak do Pjaca Armerine, gradića koji je doživeo procvat za vreme Rimljana, a najbolji primer je Vila del Kasale. Ova velika građevina iz 4. veka nove ere je ukrašena podnim mozaicima koji se prostiru na 3500 m2. Izuzetno bogatstvo elemenata i dekoracije navode na pretpostavku da je bila vlasništvo jednog od rimskih careva. Za stilski rad mozaika može se naći analogija i povezanost sa radionicama sa severa Afrike. Posle dužeg perioda restauracije skoro je otvorena za posetioce i ljubitelje istorije i umetnosti. Ova dva lokaliteta su od 1997. pod zaštitom UNESCO-a.

Obilazak: ĐARDINI NAKSOS (SIRAKUZA- NOTO) 

Slobodno vreme za individualne posete i obilaske ili mogućnost poludnevnog fakultativnog izleta u Sirakuzu i barokni grad Noto uz posetu festivala cveća.

Odlazak u Sirakuzu, grad bogat grčkom kulturnom zaostavštinom, arhitekturom, amfiteatrima, poznat kao Arhimedov grad. Obilazak arheološkog parka, veliki kamenolom i Dionizijevo uho, najveće grčko pozorište na Siciliji, veliki žrtvenik i amfiteatar. Sledi obilazak starog dela grada Ortagija, katedrala svete Lucije, Artemidina fontana.

Nastavak putovanja do grada Noto, poznatom po najlepšim zgradama u baroknom sicilijanskom stilu koje datiraju iz 18. veka. Svakog maja u ovom gradu se održava jedinstveni festival cveća-Infiorata. Umetnici koriste raznobojne latice specijalne vrste cveća, slažući slike nalik na mozaik, svake godine različite, uglavnom verske tematike. Izložbu čine manji, individualni radovi izloženi u ulici „Corrado Nicolaci”. Umetnici svoj rad započinju u petak, da bi se posetioci tokom vikenda divili njihovim kreacijama. Poruka praznika postaje jasna poslednjeg dana praznika, kada grupa dece pretrčava preko cvetnih aranžmana rušeći ih, a simbolika je da mladi preuzimaju svet od starijih, rušeći njihovu zaostavštinu i započinju iznova. 

Obilazak: ĐARDINI NAKSOS – TAORMINA – ETNA – ĐARDINI NAKSOS 

Slikovita Taormina koja se nalazi na brdu Monte Tauro. Ovaj grad je još poznat kao “Biser Mediterana” zbog svog geografskog položaja i šarma. Šetnja gornjim delom grada, u koji se ulazi kroz vrata “Porta Mesina” , grčko-rimsko pozorište iz 3. veka pre nove ere, jedno od najbolje očuvanih amfiteatara antičkog doba. 

Vulkan Etna, simbol Sicilije, najviši aktivni vulkan u Evropi, koji doseže visinu od 3.400 mnv. Putovanje vodi crnim putevima kojima je nekad prolazila užarena lava. Odlazak do kratera Silvestri koji se nalazi na 1800 mnv. 

Sve ovo obuhvata SICILIJANSKA TURA koju smo ekskluzivno spremili samo za Vas, požurite, broj mesta je ograničen!

Pogledajte našu celokupnu ponudu za putovanje u gradove Evrope.