Baltičke zemlje • Putovanje u Litvaniju, Letoniju i Estoniju

Baltičke zemlje, Litvanija, Letonija i Estonija, dele zajedničku prošlost, bez obzira što je poreklo naroda koji u njima žive sasvim različito. Njihova ukupna teritorija je nešto veća od dve Srbije, a naseljava je oko 6 miliona stanovnika.

Uklještene između moćnih suseda, uvek su bile u nastojanjima da opstanu i sačuvaju svoj identitet, u čemu su konačno uspele zahvaljujući svojoj umešnosti, jer su se sa Rusijom, Poljskom i Nemačkom uvek trudile da više trguju i sarađuju nego da ratuju i iako su često bile primorane da prihvate tuđu kulturu i tradicije, ponekad čak i jezik, uspele su da zadrže jasno poimanje svojih naciona.

Iako se međusobno znatno razlikuju po etničkom sastavu, govornom jeziku, većinskom verskom opredeljenju stanovništva i istorijskoj ulozi, zajednička sudbina ih je u 20. veku opredelila za iste strateške ciljeve, tako da su sa zavidnim standardom i konstantnim privrednim rastom, sve tri države istovremeno (2004. godine) primljene u Evropsku Uniju.

Ono što ih ponajviše čini sličnim i ujedno jako zanimljivim za posetioce je maštovita arhitektura njihovih lepih i uređenih gradova, sa izraženim ruskim, skandinavskim i germanskim uticajima.

Njihove prestonice, mahom važne morske i rečne trgovačke luke, između 13. i 17. veka bile su članice Hanze, moćnog trgovačkog udruženja severnoevropskih gradova, sa preciznim poslovnim pravilima i normama i to je u znatnoj meri oblikovalo njihov razvitak i blagostanje.

Viljnus (2009.) i Talin (2011.) su bili prestonice evropske kulture, a lepa Riga je tokom vekova bila treći po važnosti ruski grad, odmah iz Moskve i Petrograda.

Na ovom putovanju videćemo i Helsinki, prestonicu Finske, još jedan primer uspešnog planiranja i velikog truda njegovih stanovnika da od hladne prestonice stvore bajkovito naselje.