Stara Planina • leto 2018

Raskošna lepota Stare planine, osvaja i pleni, ne samo u toku zime, već u toku cele godine. Idealno je mesto za ljubitelje netaknute prirode, koji žele da otkriju neizmerna bogatstva ove planinske lepotice na istoku Srbije.

Stara planina, spada u grupu venačnih planina. Glavni venac dugačak je oko 550 kilometara, i proteže se od Zaječara do Crnog mora. Deo ovog venca označava i prirodnu granicu izmedju Srbije i Bugarske. Stara planina nosi i drugo ime - Balkan, tako da je Balkansko poluostrvo dobilo naziv po ovoj planini.

Jedan od najlepših krajolika Stare planine je prirodni rezervat Babin zub, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.758 metara. Strme padine, oštri usponi, čudesni vodopadi, polja šumskog voća, bogate šume, pružaju mogućnost za razvoj različitih oblika turizma. Biljni i životinjiski svet na Staroj planini je karakterističan, pa se u podnožju Babinog zuba nalazi stanište Subalpske bukve, a u potocima i rekama ima potočne pastrmke.

Stara planina obiluje lekovitim biljem i pečurkama, a stanište je i mnogim vrstama retkih biljaka. U selima podno Stare planine dočekaće vas ljubazni domaćini, uvek spremni da putnike dočekaju izvornom trpezom, na kojoj će se obavezno naći "belmuž", specijalitet ovog kraja, napravljen od sira i kukuruznog brašna.

Letnje aktivnosti na Staroj Planini

Iako prepoznatljiva kao jedno od najpopularnijih skijališta na Balkanu, Stara planina ima šta da ponudi i kada se sneg otopi. Cela planina obiluje mogućnostima za aktivnosti na otvorenom, kao što su planinski biciklizam, paraglajding ili duge šetnje šumskim stazama.
Preporučujemo obilaske staroplaninskih vodopada, Pilja - visina 64 metara i Čungulja, koji je visok 42 metra. Ovi vodopadi nalaze se na pirotskom delu Stare planine.

Za ljubitelje lova omogućeno je da Staru planinu dožive kroz lov na jelene trofejne vrednosti, na srne i vukove, na svinjsku i pernatu divljač. Duž celog lovišta, prostiru se putevi koji se redovno održavaju, tako da lovci u potpunosti mogu osetiti čari lova na divlje svinje, inače najčešće lovljenu divljač.

Ljubiteljima ribolova na raspolaganju su doline reke Visočice, čiji je sliv posle Drine, najbogatiji salmonidnim vrstama, dok se u rekama Toplodolska i Temska mogu pecati pastramke, klenovi, krkuše i belice.


telplava.png
Pozovite nas

Izdvajamo iz ponude Pogledaj sve hotele

Stara Planina

Srbija/Stara Planina

All inclusive light

FAMILY