Regija Emilija-Romanja » Bolonja » Italija 2017

Putovanje u regiju Emilija-Romanja (Emilia-Romagna) Italija.

Emilija-Romanja – najbogatija među 20 italijanskih regija i jedna od najrazvijenijih regija Evrope – spoj je dve pokrajine, Emilije i Romanje, u dolini reke Po, sa mnogim zajedničkim obeležjima u prošlosti i sadašnjosti. Najveći urbani centri regije (Emilia-Romagna) - Bolonja, Parma, Ferara i Modena razvili su se u blizini ili na samoj Via Emiljia, jednoj od najprometnijih saobraćajnica Rimskog carstva koji je vodio od Riminija na Jadranskom moru do Milana. Ovim prostorom od 14. veka upravljale su vlastelinske kuće Farneze, d’Este i Gonzaga koje spadaju u red najmoćnijih aristokratskih familija i najvećih italijanskih mecena. Iako najpoznatija po svojim izvrsnim pastama, sirevima, šunkama i vinima vrhunskog kvaliteta, Emilija-Romanja se ponosi i nekim od najluksuznijih industrijskih brendova Italije kao što su ”Ferari", ”Maserati”, ”Bugati” i “Lamborgini”, nastalim na ovom tlu...

Putovanje u regiju Emilija-Romanja obuhvata obilazak: FERARA » BOLONJA » MODENA » PARMA » RAVENA » KOMAKIO

Ferara je u 16. veku, bila jedan od najvećih centara umetnosti, posebno slikarstva i muzike, u Italiji. Uživajte u pešačkom obilasku gradskog jezgra, proglašenog delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a, sa mnogobrojnim renesansnim građevinama… Nezaobilazan je dvorac vlastelinske porodice d’Este, u čiju se zaostavštinu ubrajaju desetine palata i crkava sa neprocenjivim umetničkim blagom.

Bolonja – glavni grad pokrajine Emilia Romanja sa najstarijim univerzitetom u Evropi. Mesta koja preporučujemo da posetite tokom boravka u Bolonji: trg Mađore, Neptunova fontana, bazilika sv. Petroni, gradska većnica, crkva sv. Stefana, tornjevi Asineli i Garisenda. Bolonja je najpoznatija po Bolonjskom univerzitetu, najstarijem u Evropi, veoma cenjenom i poštovanom danas. Kao stari univerzitetski grad Bolonja je i dalje meta mnogih studenata zbog njene tradicije i kulturnog bogatstva… Bolonja je većim delom na ravničarskom terenu, ali se manji, južni deo oslanja na krajnje severne delove Apenina. Bolonja se prostire na visini od 54m do 300m iznad nivoa mora. Tokom Napoleonovih ratova, Bolonja je bila deo njegove Kraljevine Italije, da bi potom ponovo bila deo Papske države. 1859. godine došlo je do pripajanja ove oblasti novoosnovanoj Italiji. Odmah je osnovana pokrajina Emilija-Romanja sa Bolonjom kao središtem. Tek u 20. veku Bolonja se uspela razviti u visokorazvijen grad Italije.

Modena - grad umetnosti i “prestonica mašina” kako je prozvana, zbog poznatih fabrika automobila i motorcikala “Lamborgini”, “Pagani”, “Maserati” i “Di Tomaso”. U Modeni se rodio, živeo i umro jedan od najslavnijih tenora 20 veka Lučijano Pavaroti (1935 – 2007). U poseti Modeni, preporučujemo, šetnju kvartom oko čuvene romaničke katedrale iz 12. veka, koja je uvrštena na listu svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a. Posetite muzej “Aceto balsamico”. 

Parma, drugi grad po veličini i značaju u Emiliji–Romanji, koji je od druge polovine 18. veka bio pod jakim uticajem francuskih Burbona, što je ostavilo vidnog traga, posebno u arhitekturi i društvenom životu. Parma ima dugu tradiciju u proizvodnji hrane („parmezan“ i „parmski pršut“) i sedište je industrisko–prehrambenog giganta „Parmalat“, najvećeg u Italiji. Preporučujemo obilazak centra grada - Trg Garibaldi, romanska katedrala i krstionica iz 11. veka, Episkopska palata...

Ravena - istorijski centar proglašen delom svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO–a. Ravena je bila prestonica Zapadnog Rimskog carstva (402–472), glavni grad Ostrogotske kraljevine do sredine 6. veka a zatim upravni centar Ravenskog egzarhata do sredine 8. veka, u čijem sastavu su se nalazili svi vizantijski posedi u Italiji. Dok boravite u Raveni, preporučujemo i razgledanje prekrasnih mozaika u bazilici San Vitale (6. vek) i mauzoleju carice Gale Placidije (392–450) jedne od najmoćnijih žena u istoriji Rimskog carstava. Uživajte u šetnji centrom grada do mauzoleja Dante Aligerija (1265–1325); u njoj počiva veliki pesnik i mislilac koji je, posle izgnanstva iz Firence, poslednje godine svog života proveo u Raveni. Slobodno vreme.

Komakio (Comacchio), živopisni gradić ribara i zanatlija, u zoni prostranog Parka prirode, u delti najveće italijanske reke Po, oko 40 km severno od Ravene. Prozvan “mala Venecija”, izgrađen je na desetak ostrvaca, međusobno povezanih mostovima neobičnog izgleda. 


telplava.png
Pozovite nas