Side • leto 2024

Side je jedinstveno letovalište smešteno na malom, ravnom poluostrvu, svega 300 m širokom i 800 m dugom, na samoj njegovoj ivici, okruženo dubokim plavim Mediteranom sa obe strane. Ova nekada mala ribarska luka je danas jedno od posećenijih letovališta u Turskoj, bogato arheološkim iskopinama iz rimskog doba.

Antički grad i savremena oaza

Side je jedan od najpoznatijih antičkih gradova u Turskoj, smešten na malom poluostrvu u Sredozemnom moru, oko 75 km od Antalije. Njegova prelepa obala i plaže, čine ga jednim od omiljenih turskih letovališta. Plaže u mestu Side, poznate kao istočna i zapadna plaža, obe su peščane, prekrivene zlatnim peskom.

Aktivnosti i plaže

Zapadna plaža nudi brojne mogućnosti za uživanje u sportovima na vodi, kao što su skijanje na vodi i parasejling, a organizuju se i čamac ture do vrlo dobrih mesta za ronjenje i pecanje. Priobalje je plitko, pa je dobar izbor za porodice koje letuju sa malom decom. Istocna plaža je manje prometna i manje razvijena u odnosu na zapadnu, u nekim delovima ona je kamenita pri ulasku u vodu.

Side je primorski grad koga karakteriše mešavina drevnog i modernog, što ćete videti kada prošetate duž ulice koja je postojala i mnogo vekova ranije, a danas se tu nalaze prodavnice i otmeni restorani. U periodu rimske vlasti je napredovao, što se i danas može videti po ostatku brojnih zidina iz toga doba. Neke legende kažu da je predstavljao tajno mesto sastajanja čuvene Kleopatre i Marka Antonija.

Kulinarstvo i noćni život

Side obiluje restoranima i tavernama u kojima možete probati tradicionalne turske specijalitete. Stari deo grada ima dosta barova i diskoteka, ali Side nije mesto za koga se prvenstveno vezuje epitet fantastičnih noćnih provoda.

Tradicionalni suvenir u Turskoj je Nazar (evil eye stone), koji možete videti u različitim varijantama i na svakom koraku. Ovaj simbol potiče iz turske mitologije i osnovna mu je funkcija da štiti od uroka. Okruglog je oblika, sa koncentričnim krugovima različitih boja, najčešće su napravljeni suveniri od stakla. Neki ga zovu plavim okom, jer najviše ih ima u plavoj boji.Last minute polasci