Peloponez • AVIO ili sopstveni prevoz • letovanje Grčka

Poluostrvo Peloponez se nalazi na južnom delu Grčke. Peloponez je poluostrvo Grčke, koje je od kopna odvojeno korintskim kanalom, a sa ostalim delovima Grčke povezan je samo sa mostovima preko ovog kanala.

Peloponez, najveće grčko poluostrvo

Poluostrvo Peloponez je podeljen u sedam upravnih okruga: Argolida, Korint, Arkadia, Ilija, Ahaija, Lakonia i Mesinia. Najveci gradovi su Patra, Tripoli, Sparta, Pirgos, Kalamata, Korint i Nafplion.
Na Peloponezu preovlađuje planinski reljef, ali ima i plodnih ravnica. Sa četiri poluostrva okrenuta ka jugu: Epidauros, Mesinija, Mani i Argolida i zalivima, izgleda kao list javora i to je razlog zašto se ranije zvao "Morias".

Peloponez je poznat po važnim arheološkim nalazištima kao što su drevna Olimpija, Epidaurus, Mikena i Tirinth, vizantijske crkve,  neverovatne tvrđave... Peloponez je i često domaćin interesantnih festivala i kulturnih događaja, karakterišu ga moderni putevi, planine, reke i predivne plaže koje su pravi magnet za turiste sa svih strana sveta!
Tokom letnje sezone, brojni turisti stižu na Peloponez iz celog sveta kako bi upoznali ovaj dragulj Grčke. Gostoprimstvo je ovde dominantno,  hrana je među najboljom u Grčkoj, dok vinogradi daju veliki doprinos celokupnoj ponudi i uživanju.
Turistički profil Peloponeza je višestruk i može da zadovolji sve turiste. Popularni hoteli za letovanje se nalaze na obali Ahaije, Mesinije i Ilije. Tradicionalni hoteli od kamena u istrorijskim gradovima Mani, Monemvasia i Kalavrita su alterativne opcije za planinski odmor.

Klima na Peloponezu

Klima na Peloponezu je obično mediteranska, posebno na obalama i promorskim oblastima. Na centralnom delu Peloponeza klima je hladna sa snegom u toku zimskog perioda, dok je zapadni region poznat po kišama u toku godime ali i po vrlo toplim danima u toku leta. Na istočnom delu poluostrva dominira mediteranski tip klime sa povremenom kišom i slabe vegetacije.
Prosečna temperatura vazduha na Peloponezu je između 20-21.5C, ali na priobalnim regionima temperatura u toku leta je minimalno deset stepeni povećana.

Plaže Peloponeza

Plaže Peloponeza su najposećenija mesta, njihov izbor je veliki, a svaka je na svoj način privlačna. Prelepe plaže zapljuskuje kristalno čisto more. Peloponez je poznat u Grčkoj po neobičnim i lepim zalivima i uvalama, plažama sa dubokim vodama pogodnim za ronioce i sportove na vodi.
Svake godine oko 50 plaža Peloponeza dobije nagradu "plava zastava" od Evropske unije.
Voidokilia je najpopularnija plaža na Peloponezu. Izgleda kao amfitearar savršeno formiran u zalivu. Plaža i zaliv nalaze se u zapadnoj Mesiniji - poznatoj arheološkoj zoni i pod zaštitom je države.
Oblast Kiparissi ima dve prelepe plaže. Megali Amos sa belim i crnim peskom i šljunkom okružena drvećem. Plaža Agija Kirijaki je šljunkovita sa plavim morem i okružena je netaknutom prirodom. Ambijent je ovde prirodan, plaže su bez ležaljki i suncobrana kao i bez barova i bučne muzike.

Pogledajte našu celokupnu ponudu za letovanje u Grčkoj, kao i kvalitetan, a povoljan apartmanski smeštaj.

telplava.png
Pozovite nas

Izdvajamo iz ponude Pogledaj sve hotele

Messinian Icon

Grčka/Peloponez/Vergas

Noćenje sa doručkom

SPA & RELAX
Gythio-Aktaion Resort
4% Popust

Aktaion Resort

Grčka/Peloponez/Gythio

Noćenje sa doručkom

BEACH
Elea-Alas Resort & Spa
9% Popust

Alas Resort & Spa

Grčka/Peloponez/Elea

Noćenje sa doručkom

BEACH
Chrani-Baywatch Hotel Apartments
9% Popust

Baywatch Hotel Apartments

Grčka/Peloponez/Chrani

Najam