Pulja (Apulia) je jedna od 20 pokrajina u Italiji. Nalazi se na jugoistoku zemlje i geografski bi mogla da se podeli na dve celine. Severni deo čini Bari, glavni grad regije i poluostrvo Gargano, dok je južni deo poznat po interesantnim gradićima kao što su Alberobelo i Leće. 

Putovanje u Bari - regija Pulja 

Bari je glavni grad ove pokrajine i deveti po veličini grad u Italiji, poznat je i kao grad Svetog Nikole čije se mošti nalaze u gradskoj katedrali. Pulja je poznata i po slikovitom opisu “peta italijanske čizme”. Pulja (Apulia) je dobila ime po drevnom narodu Apulima, koji su naseljavali ovo područje još pre starog Rima. Kao zemlja između dva mora, Jadranskog i Jonskog, ovo je izrazito pomorska oblast sa dugom obalom.

Pogledajte našu celokupnu ponudu za putovanje u Evropske gradove 

Ovde su nastajale legende i stvarali se heroji, a svoje puteve ukrštali Grci, Rimljani, Iliri, Vizantinci i Arapi, čiji su se brodovi, ljudi, roba i kulture oduvek mešale i kretale između dve obale, između Zapada i Istoka. Pulja sa svojim prepoznatljivim belim gradićima, utvrđenjima, ravnom, nerazuđenom obalom i kristalno čistim morem predstavlja jedan od najinteresantnijih delova Italije, drugačiji po arhitekturi, neotkriven i zanimljiv.
 Ne propustite panoramsko razgledanje Barija, posetite i Katedralu Svetog Sabinija, Baziliku Svetog Nikole, Normanski zamak Svevo, stari grad...

Preporučujemo i obilazak grada Trani, koji je udaljen oko 50km severno od Barija, nalazi se na obali Jadranskog mora. Gradom dominira katedrala smeštena iznad mora koja je posvećena Grku, Svetom Nikoli Pelegriniju, izgradjena je u stilu apuljske romanike. U Trani preporučujemo da obiđete gradski park (Villa Comunale) ili ručate u jednom od mnogobrojnih restorana pored luke gde se služe riblji specijaliteti.

 Alberobel  je poznat po tradicionalnim kućicama (truli) koje predstavaljaju jedan od najvećih vanvremenskih primera italijanske narodne arhitekture. Lokalni stanovnici su došli na ideju građenja Truli, jedinstvenih privremenih kuća građenih od kamena. Proces transformacije i oporavka, kao i originalnost rada, obezbedili su ovim građevinama priznanje Svetske baštine.

Posetite i primorski gradić Polignano koji je 2016.-te godine proglašen za jednu od pet omiljenih destinacija za letovanje Italijana.

Gradić Matera će biti Evropska prestonica kulture 2019. godine. Ovaj grad je postao poznat u Italiji po starom gradu Sassi di Matera (Kamenje Matere). Posetite i stari grad koji se zbog svojih karakteristika nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Današnji grad broji oko 60.000 stanovnika, a zanimljivo je da mnogi meštani žive u kućama svojih predaka koje su napravljene pre više od 9.000 godina. Zahvaljujući svom položaju, Matera je stari izgled sačuvala tokom vekova. Možete posetiti katedralu koja je posvećena Svetoj Mariji od Bruna i videti dela koja potiču iz 13. veka.