Itaka (Ithaca) je grčko ostrvo koje se nalazi u Jonskom moru, na severoistočnoj obali Kefalonije i zapadno od kontinentalne Grčke. Ostrvo Itaka ima površinu od 120 kvadratnih kilometara. To je drugo najmanje ostrvo od sedam glavnih jonskih ostrva. Ostrvo Itaka, svoju slavu duguje  grčkim mitovima - širom sveta poznati po Homerovoj Ilijadi i Odiseji. Ovde je verna Penelopa strpljivo čekala 20 godina povratak Odiseja iz Trojanskog rata.

Glavni grad je Vathi. Moderna Itaka je generalno identifikovana sa Homerovom Itakom, domom Odiseja.

Severni deo ostrva ima bolje plaže pored kojih možete uživati u šetnjama, dok se jug identifikuje sa lokalitetima pomenutim u Homerovoj klasičnoj Odiseji.

Ostrvo Itaka je takođe poznata po maslini, staroj više od 1500 godina. Sela na ovom ostrvu su poznata po očuvanju tradicionalnog građenja kuća. U nekim selima je zabranjeno graditi u modernom stilu, a postoji i ograničenje boja koje mogu biti korišćene. Robola, čuveno vino, kao i mladi sir mizitra, bogato istorijsko nasleđe i gostoprimstvo lokalnog stanovništva samo su neki od razloga da se dođe na ovo živopisno malo ostrvo.

Zbog brdovitog terena, Itaka nema sopstveni aerodrom. Bliski sused, Kefalonija ima aerodrom i luke sa kojih se brzo i lako stiže na ostrvo Itaka. Takođe, sa susednih ostrva Zakintosa i Lefkada, svakodnevno pristižu  brodovi.

Pogledajte našu celokupnu ponudu za letovanje u Grčkoj, kao i kvalitetan, a povoljan apartmanski smeštaj.