Ostrvo Lezbos (Lesvos) • Grčka • AVIO prevoz

Lezbos – bujno zeleno ostrvo, poznato još pod imenom Mitilini, po glavnom gradu, je kao nijedno drugo ostrvo i ne samo u Grčkoj! Potpuno netaknuto masovnim turizmom, Lezbos je savršeno ostrvo za sve turiste koji žele da dožive pravu, čistu Grčku.

Preukusna hrana, divne plaže, borove šume, reke i preko million stabala maslina, predstavljaju raj za ljubitelje grčkih ostrva.

Pogledajte našu celokupnu ponudu aranžmana za letovanje, kao i naše arnžmane za letovanje u Grčkoj.


telplava.png
Pozovite nas

filip travel i aegean airFilip Travel i Aegean Airlines
Sve letove za ostrvo Lezbos realizujemo redovnim linijama grčke avio kompanije Aegean Airlines.

Letovanje na Lezbosu 2021.

Lezbos je treće po veličini ostrvo u Grčkoj, nalazi se u severo-istočnom delu Egejskog mora. Prostire se na površini od 1 633 km², sa dužinom obale od 320 km. Svega 20 km udaljeno od obale Turske i grada Ajvalik. Najveći i glavni grad na ostrvu Mitilini, gde se nalazi i aerodrom i luka, ali je najvažniji grad Molivos (Mitimna), grad koji se zbog svoje jedinstvene arhitekture nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Turisti u najvećoj meri posećuju još turistička mesta kao što su Petra, Anaksos, Skala Kaloni, Plomari, Vatera, Skala Eresu. Ostrvo Lezbos je rodno mesto jedne od najpoznatijih pesnika iz antičkog perioda, Sapfo i Alkaios.

Ostrvo Lezbos

Preporučujemo da na prvom mestu, posetite turističku prestonicu, grad Molivos. Vozeći se od Mitilinija preko Skale Kaloni kroz maslinjake i planine, ništa Vas neće pripremiti za taj pogled na jedinstveni grad, na čijem vrhu dominira tvrđava i na čijim se obroncima nalaze kamene kuće kružno postavljene. Ovo je jedina destinacija gde pogled na grad zaista vredi više od pogleda na more. Apsolutno je nepoznato da se na Lezbosu, u oblasti Sigri na zapadu ostrva, nalaze ostaci jedinstvene okamenjene šume sekvoja (jedina druga na svetu se nalazi u Americi), gde ćete u prirodnjačkom muzeju moći da vidite i zamislite kako je sve izgledalo nekoliko stotina miliona godina ranije.

Šta probati?

Odakle početi? Maslinovo ulje, uzo, svežu ribu, preukusnu domaću hranu koju spremaju gotovo svi na ostrvu. Sa preko milion stabala maslina ostrvo Lezbos je jedan od glavnih proizvođača maslinovog ulja. Sa najstarijom fabrikom uza u Grčkoj, ostrvo Lezbos pravi neke od najboljih vrsta ovog pića. U tavernama uz male ribarske luke u Molivosu, Skali Kaloni ili Skali Eresu probaćete ribu za koju ni meštani neće moći da Vam objasne koje je vrste. A grčka salata ovde ima ukus prave Grčke.

Plaže na ostrvu Lezbos

Kako je ostrvo Lezbos vulkanskog porekla, najveći broj peščanih plaža odlikuje se tamnijom bojom peska kao što je plaža u Petri, Anaksosu i Skali Kaloni, pa i Molivosu. Ali ta boja peska čini tu prepoznatljivu boju Egejskog mora još modrijom, plavljom. Bele kamene oblutke možete pronaći na plaži Agios Isidoros ili pak tamne kamene oblutke na plaži Vatera ili Skala Eresu.

Izdvajamo iz ponude Pogledaj sve hotele