Ohrid » Ohridsko jezero » letovanje

Ovo prelepo ostrvo okruženo je visokim planinama i mnogobrojnim spomenicima kulture. Sa legendom da Ohrid ima 365 manastira i crkava, koliko ima dana u godini, s pravom nosi epitet "Balkanski Jerusalim". Brojni hoteli smešteni su uz samu obalu Ohridskog jezera i iz njihovih soba i apartmana pruža se predivan pogled na prirodu.

Letovanje na Ohridu

U centru starog grada, na gradskom trgu nalazi se stablo javora – Cinar, koje je staro oko devet vekova!
Ohrid je nadaleko poznat po najstarijiem slovenskom manastiru – Sveti Pantelejmon koji čuva više od 800 ikona vizantijskog stila, koje datiraju iz perioda od 12. do kraja 14. veka.
U Ohridu se nalazi Samuilova tvrđava iz 10. veka sa gradskim zidinama, izgrađena u vreme Makedonskog carstva, Antičko pozorište i ostaci ranohrišćanske bazilike iz 5. veka. U Ohridu su pronađeni i ostaci koloseuma koji su izgradili Rimljani.

Ohridsko jezero

Ohridsko jezero spada u red najstarijih jezera na svetu. Istovremeno je jedno od  najvećih i najdubljih jezera sa čak 228,7 metara dubine. Voda jezera je kristalno čista i providna, a providnost ide do čak 22 metra u dubinu.

Jezero ima predivne peščane plaže, pogodno za kupanje pa ga zato nazivaju „Makedonsko more“. Prosečna temperatura vode iznosi u julu 22, a u avgustu 23 stepena Celzijusa.


Izdvajamo iz ponude Pogledaj sve hotele