Ohrid » Ohridsko jezero » letovanje

Letovanje na Ohridu 

Ohrid leži na osamljenoj krečnjačkoj hridi koja se diže visoko iznad Ohridskog jezera. Po takvom položaju na hridi (‘vo hrid’, ‘o hrid’) došlo je slovensko ime Ohrid.

Ohrid je mesto koje se mora obići kada se prolazi kroz Makedoniju. Kristalno bistre vode Ohridskog jezera i kvalitetni smeštaj čine ovaj grad magnetom za turiste svakog leta. Tada se mali Ohrid, sa svojim kaldrmama i slikovitim crkvama, pretvara u živahno mesto prepuno zabave.


Ovo prelepo ostrvo okruženo je visokim planinama i mnogobrojnim spomenicima kulture. Sa legendom da Ohrid ima 365 manastira i crkava, koliko ima dana u godini, s pravom nosi epitet "Balkanski Jerusalim". Brojni hoteli smešteni su uz samu obalu Ohridskog jezera i iz njihovih soba i apartmana pruža se predivan pogled na prirodu.

U centru starog grada, na gradskom trgu nalazi se stablo javora – Cinar, koje je staro oko devet vekova!
Ohrid je nadaleko poznat po najstarijiem slovenskom manastiru – Sveti Pantelejmon koji čuva više od 800 ikona vizantijskog stila, koje datiraju iz perioda od 12. do kraja 14. veka.
U Ohridu se nalazi Samuilova tvrđava iz 10. veka sa gradskim zidinama, izgrađena u vreme Makedonskog carstva, Antičko pozorište i ostaci ranohrišćanske bazilike iz 5. veka. U Ohridu su pronađeni i ostaci koloseuma koji su izgradili Rimljani.

Ohridsko jezero

Ohridsko jezero spada u red najstarijih jezera na svetu. Istovremeno je jedno od  najvećih i najdubljih jezera sa čak 228,7 metara dubine. Voda jezera je kristalno čista i providna, a providnost ide do čak 22 metra u dubinu.

Jezero ima predivne peščane plaže, pogodno za kupanje pa ga zato nazivaju „Makedonsko more“. Prosečna temperatura vode iznosi u julu 22, a u avgustu 23 stepena Celzijusa.


telplava.png
Pozovite nas

najprodavaniji hoteli i apartmani Pogledaj sve hotele

BETON

Makedonija/Ohrid

Noćenje sa doručkom

KLIMENTICA

Makedonija/Ohrid

Noćenje sa doručkom

TOURIST

Makedonija/Ohrid

Polupansion

METROPOL

Makedonija/Ohrid

Polupansion