Herceg Novi » leto 2018 » Crna Gora

Letovanje Herceg Novi 2017

Na veoma značajnom i atraktivnom geografskom prostoru, između najviše planine dinarskog masiva - Orjena i ulaza u jedan od najljepših zaliva - Boku Kotorsku, nalazi se Herceg Novi. Herceg Novi je nastao krajem XIV veka, kada ga je osnovao kralj Tvrtko I, a pravi procvat Herceg Novi doživljava u vreme Tvrtkovog naslednika Stjepana Vukcica-Kosaca, poznatijeg kao Herceg Stjepan, po kome je grad i dobio ime. Ovo je grad prebogat istorijom koji će vam pored mediteranskog ambijenta pružiti više. U arhitekturi grada dominiraju elementi romanskog, vizantijskog i orijentalnog stila. Posebnu atrakciju predstavljaju Španiola, Kanli Kula, Forte Mare i Citadela, muzej i arhiva grada, galerija moderne umetnosti i manastir Savina. Sada je Herceg Novi moderno letovalište sa dugom plažom, brojnim kaficima i restoranima.

Herceg Novi je poznat i kao grad pesnika . U njemu su našli inspiraciju i zabeležili svoje emocije Aleksa Šantić, Ivo Andrić... Kuća Iva Andrića u predgrađu Topla je sada restoran Kluba književnika. Na Toploj se nalazi i Crkva Sv. Vaznesenja Hristovog , u kojoj je Petar Petrović Njegoš naučio da čita i piše.

Herceg Novi je poznat i po festivalu Muzičke skale, koji se održava svakog jula na Kanli kuli.

Herceg Novi ima specifičnu mikro klimu koja je uslovljena dobrom južnom ekspozicijom, blizinom mora, krečnjackom podlogom i planinskim zaleđem, koje sprečava prodor hladnog vazduha. Herceg Novi prosečno godišnje ima oko 200 sunčanih dana. Preko leta, u julu i avgustu, grad ima prosečno 10 sunčanih sati dnevno! Prosečna dnevna temperatura morske vode tokom letnje sezone je između 22 i 26 stepeni. Sezona kupanja u Herceg Novom traje najmanje 5 meseci!

Na području Hercegnovske opštine ima oko 70 registrovanih plaža. Herceg Novi je poslednjih godina uložio puno u pogledu uređenja i opremanja svojih plaža, što predstavlja poseban kvalitet u ovom segmentu ponude.


telplava.png
Pozovite nas