Kina • Šangaj i Peking • Individualna putovanja

Narodna Republika Kina je država u istočnoj Aziji. Glavni grad je Peking. Četvrta je po veličini zemalja u svetu, kao i najmnogoljudnija zemlja sveta sa oko 1,3 milijarde stanovnika, što je oko 20% od ukupnog broja stanovnika naše planete. Kina ima stalno mesto u savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Zbog velikog razvoja i povećanja broja stanovnika, na Kinu se već danas gleda kao na supersilu ravnu Sjedinjenim Državama i Rusiji. Kina je zemlja nepreglednog kulturno-istorijskog bogatstva i dom je nekim od najatraktivnijih turističkih lokacija, kao što su Kineski zid i Zabranjeni grad.

Peking je sa 14,5 miliona stanovnika drugi najveći grad u Kini posle Šangaja. Peking je takođe i politički, kulturni i obrazovni centar NRK, dok su Šangaj i Hong Kong značajniji ekonomski centri od Pekinga. Tri arhitektonska stila su preovladavajuća u urbanom Pekingu. Prvi je tradicionalna arhitektura carske Kine, koju najbolje oličavaju masivna kapija Tjenanmen („Kapija nebeskog mira“), koja je postala simbol Narodne Republike Kine, Zabranjeni grad i Hram neba. Drugi stil se ponekad naziva kinesko-sovjetski stil, a korišćen je na objektima građenim između 1950ih i 1970ih. Objekti građeni ovim stilom su jednostavnog izgleda i podsećaju na kutije. Poslednji stil je moderna arhitektura — najpoznatiji primer je poslovna oblast Pekinga.

Šangaj - Sastoji se od modernog grada koji obuhvata bivše engleske, američke i francuske četvrti s poslovnim gradskim oblastima i stare kineske varoši (kineski Hutsen). Poseduje velike novčane zavode, prodavnice, hotele, univerzitet, Kinesku akademiju nauka, opservatorije, muzeje, pozorišta, biblioteke i drugo.

KLIMA: Kina ima vlažnu subtropsku klimu (Köppen Cfa), sa četiri distinktne sezone. Zime su hladne i vlažne, i hladni severozapadni vetrovi sa Sibira mogu da uzrokuju pad noćne temperature do ispod nule, mada se retko događa da godina ima više od jednog ili dva dana sa snežnim padavinama. Leta su topla i vlažna, sa u proseku 8,7 dana godišne sa temperaturom od preko 35 °C; povremene provale oblaka ili oluje sa grmljavinom su moguće. Grad je takođe podložan tajfunima tokom leta i početkom jeseni, nijedan od kojih zadnjih godina nije uzrokovao znatniju štetu. Najprijatnija sezona je proleće, mada je promenljivo i čest pada kiša, i jesen, koja je generalno sunčana i suva.

VIZA: Uz biometrijski pasoš Republike Srbije viza nije potrebna. Svakako, ove informacije su podložne promeni i molimo Vas da informaciju još jednom proverite pre polaska na put.

Pogledajte i ostale ponude za daleka individualna putovanja


telplava.png
Pozovite nas