Letovanje na ostrvu Naksos

Naksos, najveće ostrvo u grupi Kiklada, nudi raznolik pejzaž koji obuhvata planinska sela, drevne ruševine i prostrane plaže. Glavni grad ostrva, poznat kao Hora ili Chora, poznat je po svojim živopisnim belim kućama.

Istorijske znamenitosti Naksosa

Ostrvo Naksos je bogato istorijom koja seže unazad do antičkih vremena. Dominantna karakteristika grada je Kastro dvorac iz 13. veka, koji stoji na vrhu brda i nudi nezaboravan pogled na Egejsko more. U blizini se nalazi i čuveni Portara, ogromna mermerna kapija iz 6. veka pre nove ere, koja je nekada bila ulaz u nikad završeni hram posvećen Apolonu.

Prirodne lepote Naksosa

Za razliku od svojih sušnih kikladskih suseda, Naksos se ponosi bujnom vegetacijom, uključujući planine, zelene doline i široke, peščane plaže. Njegove prirodne lepote čine ga idealnim mestom za ljubitelje prirode i avanturiste. Plaže kao što su Agios Prokopios i Plaka pružaju savršene uslove za sunčanje, dok su planinska sela poput Apirantosa idealna za istraživanje tradicionalne grčke kulture.

Gastronomija i kultura

Naksos je takođe poznat po svojim gastronomskim delikatesima, uključujući poznati Naksoski sir i bogata vina. Ostrvo nudi izvanredne specijalitete iz svojih taverni gde tokom letovanja možete uživati u autentičnim grčkim jelima poput moussake i souvlakija. Lokalne fešte, koje se redovno održavaju tokom letnjih meseci, prilika su da doživite pravu grčku gostoljubivost.