Tunis 2024 • Letovi iz Beograda i Banja Luke Ne propustite

telplava.png
Pozovite nas

SAHARA (dvodnevni izlet)

Pustinja Sahara zauzima skoro celu teritoriju južnog Tunisa, države koja je svojim velikim delom baš i oblikovana svojim pustinjskim predelima i njenim teškim životom. Pristupačna jedino džipovima, uz pratnju iskusnih vozača i vodiča, Sahara pruža neverovatno iskustvo i zadovoljstvo onima koji se odluče za ovaj izlet.
Veliki mediteranski osvajači, posebno Feničani i moćni Rimljani su ostavili dubok trag na istoriji i tradiciji Tunisa. Na putu ka pustinji Sahari, gosti će imati priliku da vide neke od tih tragova, ostatke starih epoha, a medju njima i amfiteatar El Jem. Po obilasku amfiteatra, planiran je nastavak izleta u planinskoj oblasti Matmata, u kojoj i danas, kao i vekovima ranije žive Berberi, starosedeoci na ovim prostorima, koji su do II veka bili hrišćani, zatim primili islam, a da time nisu drastično promenili svoje izvorne običaje i poglede na svet i život. Tokom pauze, gosti će posetiti berbersku kuću i na autentičan način se upoznati sa njihovim tradicionalnim životom, zanatima kojima se bave, životinjama koje gaje, hranom koju obeduju, običajima kaniranja kod žena, tipicnim muškim, ženskim zanimanjima…
Po poseti berberskoj porodici, gosti nastavljaju putovanje ka Sahari, gde će ih dočekati čari najveće pustinje. Zainteresovanima će biti omogućeno da na pustinjskim lađama –kamilama, tim izdržljivim kraljicama peska, iskuse ono što je i Lorensu od Arabije pričinjavalo zadovoljstvo. Potom nastavak putovanja za hotel 3* i/ili 4* u Douz-u. Noćenje.
Narednog dana, izlet nastavljamo odlaskom na veliko slano jezero Chott El Jerid, najveće slano jezero u Africi. Potom sledi, poseta najvećoj pustinjskoj oazi u okolini grada Tozeura koji broji preko pola miliona stabala palmi. Pored vožnje Jeep-ovima po peščanim dinama, gosti će imati priliku da posete i lokalitete na kojima su snimani svetski poznati filmovi - “Ratovi zvezda” i “Engleski pacijent”. Zatim sledi odlazak u planinske oaze Chebika i Tamerza, kao i poseta velikom kanjonu Mides. Gosti će imati priliku da vide grad Kairouan, četvrti sveti grad po značaju u muslimanskom svetu, posle Meke, Medine i Jerusalima, kao i veliku Sidi Ogba džamiju. Ovaj grad, grad hodočasnika, je pored ostalog poznat i po proizvodnji veoma kvalitetnih i čuvenih tepiha, tako da je planirana i poseta tradicionalnoj proizvodnji, kako bi se gosti na svom putu upoznali i sa ovim zanatom.

PLAN PUTA:
1. dan:
El Jem – Matmata – Douz (Noćenje)
Polazak iz hotela u jutarnjim satima. Dolazak u amfiteatar El Jem, obilazak u trajanju od jednog časa. Nastavak putovanja prema planinskom vencu Matmata. Ručak u berberskom restoranu, poseta berberskoj kući.  Nastavak putovanja ka Douzu (vratima Sahare). Po dolasku u pustinju za goste je organizovano jahanje kamila (alternativno voznja kocijom), uz kompletnu opremu pravog pustinjskog karavana (oprema se doplacuje na licu mesta), u trajanju od jednog sata.  Zaljubljenicima Sahare je tokom ovog razgledanja - posete na raspolaganju niz drugih zabavnih programa - paraglajding, voznja bagija, motora, koji se doplacuju na samom lokalitetu. 
Smeštaj u hotelima sa 3* i/ili 4*. Večera.  Noćenje.

2. dan: Douz – Chott El Jerid – Tozeur – Chebika – Kairouan
Doručak. Polazak prema najvećem slanom jezeru, a potom ka Tozeuru. Po dolasku u Tozer, “Paket za avanturiste” ukljucuje voznju komfornim klimatizovanim Jeep-ovima, Toyota land cruiser-ima po peščanim dinama uz obilazak slanog jezera Chott El Garsa. Odlazak u Chebiku. Nastavak putovanja do Gafse. Ručak. Dolazak u Kairouan – obilazak velike džamije, upoznavanje sa tradicionalnim tkačkim zanatom uz prezentaciju tepiha i kratak predah. Zavrsetak izleta. Povratak u hotel u ranim večernjim satima.

TUNIS – KARTAGINA – SIDI BOU SAID (jednodnevni izlet)

PLAN PUTA:
Polazak iz hotela prema prestonici - Tunisu. Obilazak centra grada Tunisa, šetnja avenijom Habiba Bourguibe i razgledanje najveće medine u zemlji. Nastavak obilaska u najelitnijem delu Tunisa, gde su smeštene najznačajnije državne institucije Republike Tunis. Pauza za ručak. Odlazak u Kartaginu, sa posetom čuvenim rimskim termama, koje je izgradio Antonin pobožni, drugim termama, javnim kupatilima po veličini u rimskom carstvu. Odlazak u Sidi Bou Said, gradića umetnika, pisaca, poput Gustava Flobera, pisca priče Salambo, koja govori o dolasku Feničana na ove prostore.

Napomena: Organizator putovanja zadrzava pravo izmeme redosleda razgledanja kod oba fakultativna izleta.