Letovanje na ostrvu Siros • Avionski prevoz

Ostrvo Siros (Syros) je jedno od većih i glavno ostrvo Kiklada. Ujedno je i glavni administrativni centar ove grupacije ostrva jer je najnaprednije i najnaseljenije. Ermupoli ne samo što je glavni grad Sirosa već je i administrativni centar svih kikladskih ostrva. Skoro 90 odsto turista na Sirosu su i dalje uglavnom Grci.

Ostrvska poljoprivreda oslanja se najviše na uzgajanje maslina a poznato je  i po gajenju voća, vinove loze, ribolovu. Najlepši i najpoznatiji ratluk, odnosno lokum, pravi se upravo na Sirosu. U novije vreme počeo se razvijati letnji turizam, potpomognut izgradnjom novog aerodroma, a samo ostrvo je postalo značajnije kao mesto gde se ukrštaju putevi turista ka okolnim ostrvima.

Kako su na ostrvu zastupljeni katolici i pravoslavci, ostrvo Siros ima veliki broj crkava. Tu je interesantno posetiti i arheološki muzej u Ermoupolisu, Ano Siros autentično selo koje je kao muzej na otvorenom sa uskim ulicama.

Tokom letovanja u Gčkoj, na ostrvu Siros, osim najpopularnijeg naselja Posejdonija, tu je i omiljeno naselje mnogih Grka - Kini, a podjednako čarobne plaže su i Galisas, Finikas i Azolimnos. Oni koji žele da grad posete tek da bi prošetali, a da se smeste nadomak plaže i slušaju šum talasa mogu se odlučiti za neko od ovih sela, a sjajna povezanost i pre svega blizina glavnom gradu pruža dodatnu sigurnost i mogućnost za istraživanje ostrva.

Preko puta Sirosa nalazi se maleno, divlje ostrvo koje se naziva Donki ajland, a koje je istorijski značajno jer je na njemu izgrađen prvi svetionik u Grčkoj.