ALZAS I ŠVARCVALD ILI VRATIĆE SE RODE

U širokoj lepezi ponude putovanja koje agencija Filip travel nudi, postoji jedna jedina, ali vredna autobuska tura – Alzas i Švarcvald, tako se zove. Mogla bi se isto tako zvati „Put u zemlju bajki“, jer kada se konačno stigne u ove pokrajine Francuske i Nemačke, zaista putnik ima doživljaj da je stigao u zemlju bajki gde žive Ivica i Marica, Crvenkapa, strašni Vuk i Alisa.

Istočna francuska regija Alzas, najmanja u državi, a jedna od najbogatijih prvenstveno zbog svojih vinograda i kvalitetnog vina, pleni posetioce svojim prirodnim lepotama i kulturnoistorijskim nasleđem.

Gravni grad Alzasa je Strazbur, jedan od najznačanijih centara Evropske Unije, gde se nalaze Evropski parlament i Međunarodni sud za ljudska prava. Koliko god taj podatak ozbiljno i hladno zvuči, ovo je izuzetno topla i gostoljubiva varoš, prepuna mladeži, jer to je i veliki univerzitetski centar.

Najinteresantniji deo Strazbura je stari centar grada koji se nalazi na Velikom ostrvu (Grande île) i uvršten je u UNESCO svetsku baštinu 1988. godine zbog izuzetnog i tipičnog arhitektonskog nasleđa. Njime dominira poznata Katedrala Notr dam (La cathédrale Notre-Dame) i šarmantni kvart Mala Francuska (La Petite France) sa mnogo restorana i kafea koji nude razna jela i specijalitete regije Alzas od kojih preporučujemo šukrut (choucroute) i tart flambe (tarte flambée) – uobičajene lokalne snekove koji se grickaju uz pivo ili vino. U Strazburu je hrana više od života, a poseban doživljaj je kada se gustira uz reku i njene kanale, jer čitav grad je protkan njima, a šarene kućice iz 16. i 17. uz njihove obale kao da su napravljene od keksa i marcipana!

Takav je i Kolmar, naselje mnogo manje od alzaške prestonice, ali opet bajkovito, sa velikim gnezdima roda na svakom krovu, banderi i crkvenom tornju. Inače, simbol Alzasa su ove plemenite ptice, što ne čudi mnogo, jer kao što svi znaju u mnogim bajkama rode su dobro znamenje.

Kroz gradić protiče krivudava rečica koja tvori mrežu kanala preko kojih se pružaju mali, romantični mostovi. Uvek, ali posebno u praznično doba, ulice su pune, radoznalci hrle u radnje sa suvenirima, poslastičarnice i prodavnice čuvenih vina…

Reka Rajna predstavlja granicu Alzasa sa Švarcvaldom koji je deo jugozapadne nemačke pokrajine Baden-Württemberg. Tamo je Hajdelberg, veliki univerzitetski centar, ali nas još više zanima čuvena banja Baden – Baden. Stvarno nije zbog kazina, mada je to zdanje opčinjavajuće za mnoge posetioce. Verovatno zato što ih podseća na filmove o Džemsu Bondu. Ali za Badenski kazino treba biti prikladno obučen i imati duubok džep. Zato je za ostale radoznale goste Baden Baden privlačan zbog lekovitih termalnih voda i prelepe prirode, jer priznaćete, nalazi se u „Crnim šumama“.

Švarcvald je osim po satovima sa kukavicom i čuvenoj seriji iz osamdesetih - „Klinika Švarcvald“, poznat i kao mesto gde izvire Dunav, samo se postavlja pitanje gde? Jedna od teorija glasi da reku Dunav formiraju dve rečice, Brigah i Breg, čijim spajanjem, nedaleko od dvorca Donauešingen, nastaje ova moćna evropska reka koja teče kroz 10 država do svog ušća u Crno more. Ipak smatramo da je romantičnija verzija izvora Dunava lepa fontana iz 19. veka koja se nalazi tik uz dvorac porodice Furstenberg, prepuna novčića koje turisti preko ramena bacaju u zelenkastu vodu. Za sreću…

I tako od bajke do bajke, od mesta do mesta, kroz Crne šume i vilinske gradiće, proleteće ovo naše putovanje, a jedino što će sigurno dugo opstati su draga sećanja i lepe uspomene...

Ah da, i topli osmesi Dr Uda i švester Kriste...