Varšava 2017, putovanje u Poljsku

Republika Poljska nalazi se u srednjoj Evropi i graniči se sa Nemačkom, Češkom, Slovačkom, Ukrajinom, Belorusijom i Litvanijom, po veličini je deveta država u Evropi i ima oko 40 miliona stanovnika. Poljska je unitarna država sa 16 vojvodstava. Nastanak poljske države usko je povezan sa dolaskom slavenskih plemena na ove prostore a posebno je važna 966. godina, kad je tadašnji vladar Mieško, krenuo u preobraćanje podanika na hrišćanstvo. Poljsko kraljevstvo utemeljeno je 1025. godine. Varšava je glavni i najveći grad Republike Poljske sa dva miliona stanovnika kroz koji protiče najduža poljska reka Visla. Simbol grada Varšava je Varšavska sirena, koja se nalazi i na gradskom grbu od 14. veka. Varšava je danas moderan poslovni i kulturni centar i jedan od najzelenijih evropskih metropola, sa prelepim starim gradom iz 13.veka koji je nakon oštećenja u Drugom svetskom ratu renoviran do savršenstva i nalazi se na listi UNESCO–ve svetske baštine. Frederik Šopen rodio se u blizini Varšave u Železovoj Voli 1. marta 1810 godine. Sa sedam godina je već komponovao a sa osam održao prve koncerte. Preminuo je u Parizu, 17. oktobra 1849. godine, gde je i sahranjen, a srce mu je preneto u crkvu Svetoga krsta u Varšavu, u skladu sa njegovim testamentom. Šopenovi klavirski koncerti, standardni su deo svetskog koncertnog repertoara i svuda se rado izvode. Ostavio je opus od 74 štampana dela koja po svojoj energiji i originalnosti nemaju premca u evropskoj muzici… 

Varšava – Železova Vola – Lazienkovksi – Vilanov 

Varšava, grad koji leži na reci Visli, je od 1596. godine prestonica Poljske i središte Mazovijeckog vojvodstva. Putovanjem u Varšavu, bićete u mogućnosti da doživite panoramski obilazak grada autobusom. Varšava je posebna i zbog istorijskog centra koji je proglašen delom svetske kulturne baštine. Ono što svakako ne bi trebalo propustiti pri obilasku Varšave: “Kraljevski put”, spomenik Nikoli Koperniku, kazimježova palata, Predsednička palata, spomenik velikom pesniku Adamu Mickijeviču, crkva sv. Ane, Dvorski trg sa kraljevskom palatom i stubom kralja Sigizmunda III, trg Rinek i spomenik sireni koja je simbol Varšave, tvrđava Barbakan… 

Putovanjem u Varšavu bićete u prilici za obilazak palata Lazinekovski I Vilanov. Prvo odlazimo na obilazak četvrti Praga na desnoj obali reke Visle a koji je u prošlost bio poseban grad a u toku II svetskog rada nije doživeo stradanje kao ostali delovi Varšave. Ulice i zgrade su iz vremena pre drugog svetskog rata, tu se nalaze brojne galerijem klubovi, pozorišta i tu je sniman i film Pijanist. Nastavljamo izlet sa obilaskom kraljevskog parka Lazienkovski sa spomenikom Frederiku Šopenu i palatom na jezeru iz 18 veka koja je bila letnja rezidencija kralja Stanislava. Ovo je najveći park u Varšavi i prostire se na 76 hektara i potiče iz 17.veka. 
Vilanov - mesto sa prelepom palatom barokne arhitekture i sa engleskim vrtom u kojoj je bila rezdencija kralja Ivana III Sobjeskog čuvenog po pobedi nad Turcima kod Beča 1683 godine.

Varšavu karakteriše i mesto Železova Vola gde se rodio Frederik Šopen, a gde je njegov otac radio kao učitelj francuskog jezika. Tu se nalazi muzej posvećen slavnom kompozitoru kao i crkve u Brohovu gde su se venčali njegovi roditeli i gde je kompozitor kršten. Preporučujemo i obilazak tipicnog poljskog sela Maurzice, a zatim i Neiborov palate koja se prvi put spominje jos u 12.veku. Tu se nalazi i park u francuskom stilu. 
U varšavi preporučujemo i uživanje u koncertu sa delima Frederika Šopena koji se održava u Varšavskom muzičkom udruženju, a koje sa nalazi u istorijskoj zgradi iz 18.veka u blizini Opere u starom gradu. Koncert se održava u prelepoj dvorani sa 80 mesta. Koncert traje sat vremena. Posle koncerta moguće je kupiti CD, knjige i albume Frederika Šopena..


telplava.png
Pozovite nas