Šarm el Šeik • Egipat • Leto 2019.

Šarm el Šeik je najpoznatije mondensko letovaliste Egipta, nalazi se na 480 km od Kaira, na samom jugu sinajskog poluostrva, u azijskom delu Egipta. Obala je duga 15km i cine je tri koralna zaliva Nama Bay, Sharks Bay i Nabqa Bay, okružena beduinskim naseljima, planinama i pustinjom.

Šarm el Šeik • LAST MINUTE

Letujte u Egiptu po sniženim cenama za prve polaske! Iskoristite LAST MINUTE popuste za Šarm el Šeik!

 

Zaliv Nama Bej je najpoznatiji centar Šarm El Šeika u kojem se duž šetališta nalazi veliki broj hotela, kafića, restorana, prodavnica, što ga cini srcem dogadaja i večernjih provoda.

Šarm el Šeik je mesto koje obiluje čarobnim, gotovo nestvarnim plažama i koralnim grebenima, uz raznovrsni morski podvodni svet, posebno interesantan ljubiteljima ronjenja.

Prepustite se toplim sunčanim zracima, prelepom moru, neprocenjivoj lepoti prirode, ljubaznosti domaćina i poželećete da Vaš odmor traje večno.

Šarm el Šeik - izleti:

Manastir Svete Katarine (autobusom)

Smešten u podnožju Mojsijeve gore, na cijem vrhu je Mojsije primio 10 Bozijih zapovesti, ovaj manastir se smatra za najstarije naseljen hrišćanski manastir na svetu kroz duži vremenski period. Osnovao ga je rimski imperator Justinijan 527. godine. Kroz vekove je bio oaza mira, očuvan zbog svoje izolovanosti, a interesantan zbog aure misterije i svetosti koja ga okružuje. Temelji ovog manastira su postavljeni još u 330 godine kada je sagrađena kapela na mestu gde je Mojsije ugledao Plamteći žbun. Manastir je dobio ime Sveta Katarina u 9. veku. Sledi obilazak manastira u trajanju od 2 sata i prisustvuje se  molitvi koja se održava u podne gde monasi iznose mošti Svete Katarine i pritom Vam sveštenici daruju prsten aleksandrijske svetice, poseta Kosturnici, Crkvi Svete Katarine, Plamtećem žbunu, Mojsijev bunar, Galerija ikona u kojoj se nalazi najstarija ikona oslikana sa likom Isusa Hrista, stare Biblije i sveti manuskripti , prvi sprski molitvenik i mnoštvo drugih eksponata neprocenjivih vrednosti... Poseta gradu Dahabu, ručak na obali mora u restoranu Ali Baba. Poseta institutu esencijalnih ulja.  Predviđeni povratak u Šarm el Šeik je oko 17h.
Cena izleta: 60 evra

Mojsijeva Gora i Manastir Svete Katarine (autobusom)

Hodočašće na Mojsijevu Goru na čijem vrhu je prorok Mojsije primio 10 Božijih zapovesti. Nalazi se na 2285m nadmorske visine. Polazi se klimatizovanim autobusom iz Sharm el Sheikh-a oko 22h, vožnja duž sinajske pustinje do mesta uspona kod manastira Svete Katarine. Po dolasku, u blizini manastira ( 1500m nadmorske visine ) kreće se na uspon koji traje 3 sata. Na vrhu imaćete prilike da uživate u predivnom izlasku sunca i gde se pruža neverovatan pogled na Sinajske planine i Akabski zaliv. Na vrhu se boravi oko 2 sata. Zatim počinje spuštanje niz 750 stepenika od ukupno 3750 koje su godinama klesali monasi manastira Svete Katarine i beduinskom stazom. Posle predaha sledi obilazak manastira. Povratak je oko 14 h. Savetujemo da obujete udobnu obuću ( patike ) i da se slojevito obučete zbog nižih temperatura i vetra na vrhu.
Cena izleta: 60 evra                             

Petra, Jordan (autobusom i brodom)

Petra u Jordanu je pravo blago antičkog sveta, stari grad nabetajske civilizacije duboko sakriven iza skoro neprobojne barijere planina, razmećući se neuporedivim predelima koji  čine Petru jednim od najfascinantnijih antičkih mesta koje i dan danas postoji. Ruzičasti grad Petra, klesan u kamenu, pun misterioznog šarma, napravljen je da zaseni svakog ko u njega udje.  Nekada cenjena zbog svoje razvijene kulture, bogatstva, velelepne arhitekture i genijalnog kompleksa nasipa, Petra je danas jedno od novih 7 svetskih čuda koje očarava posetioce iz svih delova sveta. Iz Šarm el Šeika se polazi oko 4h, putuje se sinajskom pustinjom 1 i po sat do mesta Nuweiba. Ukrcavanje na brod, plovidba preko Akabskog zaliva i iskrcavanje u luku Akaba. Plovidba traje sat i 30 minuta. Nastavak puta sa autobusom u trajanju od 1 i po sat do Petre. Prilaz gradu ide kroz 1km dugačak kanjon El Siq. Posle šetnje duž kanjona dolazi se do platoa nad kojim dominira Petrin najpoznatiji spomenik Riznica ( El Khazneh), sledi obilazak Riznice. Stari grad se nalazi u kanjonu Araba visokom od 900 do 1200m i u njemu veličanstvene strukture drevnog grada. Pored Riznice ili Trezora blaga uživaćete i u drugim Petrinim spomenicima kao sto su Obelisk grobnica,  Amfiteatar, Kraljevske grobnice, statua Herculesa, Mauzolej Sextus Florentinus, Palata faraonove cerke, Hram Dushara, razne palate, fontane, kapije. Nakon obilaska sledi ručak.U 16 i 30 transfer do Akabe. Povratak u Šarm el Šeik je oko 23h.
Cena izleta: 310 evra

 

Jerusalim, Sveta Zemlja(autobusom)

Veličanstven grad. Izdeljen zidinama na četvrti – hrišćansku, jermensku, muslimansku i jevrejsku. Za Palestince je glavni grad, za Jevreje sedište vlade. Duhovna metropola celog sveta. Sve vere, osim budista, smatraju ga svetim mestom. Ime mu je Grad mira, a to nikada nije bio. Njegovi nemiri su zemljotresi, osvajanja, razaranja. Osvajali su ga krstaši, mameluci, Turci, Britanci. Njegovi neradni dani su petak za muslimane, subota za Jevreje, nedelja za hrišćane.
Jerusalim, zidinama opasan grad, leži u centralnim Judejskim brdima, na rubu zamišljene linije –vododelnice - od koje se vode slivaju u dva razlicita drenažna podrucja, koja celu zemlju deli na istočnu i zapadnu padinu. Zapadna padina je kišovita oblast mediteranske vegetacije, zelenih šuma i razvijene poljoprivrede. Istočna padina je Judejska pustinja, žućkastosivih kamenitih brda i divljih jaruga, s ostrvcima čadora arapskih nomada. Duge, potamnele zidine grada, kule, kamene krovove, crkve, sinagoge i džamije, nadvisuje široka platforma harama, muslimanskog svetilišta. U starini, bilo je to sveto brdo, mesto na kome se sastaju nebo i zemlja, rastaju donji i gornji svet, smenjuju neprijateljske  religije... Danas, na steni muslimanska zlatna Kupola, uz zapadnu stranu stene jevrejski Zid plača, a nedaleko crkva Svetog Groba – mesto Hristovog raspeća, sahranjivanja i vaskrsenja. Jerusalim je magija nastala iz čovekove volje da služi Bogu. Obilazak se započinje posetom Maslinove gore odakle se pruža predivan panoramski pogled na ceo grad. Ulazak u zidine starog grada, šetnja kroz arapski market ulicom Via Doloroso do Crkve svetog groba(grob Isusa Hrista, kamen miropomazanja, Golgota). Nastavak šetnje do Zida plača. Vožnja do Mrtvog mora sa pauzom od jednog sata za kupanje. Ručak je uključen u cenu.
Cena izleta: 140 evra

 

Ostrvo Tiran (jahtom)

Mesto  koje ronioci uvek iznova posećuju, jer ono što se ovde može videti neponovljivo je. Izuzetno bogat podvodni svet, a oni koji će po prvi put zaroniti u vode Crvenog mora doživeće šarenilo boja i živog sveta i videti fantastične koralne formacije najbogatijih ekosistema na svetu.Celodnevni izlet. Polazi se oko 8h, dolazak do marine i ukrcavanje na jahtu, krstarenje oko sat i po vremena, ronjenje i snorkling, zatim ponovo plovidba do drugog mesta za ronjenje, ručak na brodu. Povratak u Šarm je oko 16h. Oprema za snorkling je uračunata u cenu izleta. Na izlet poneti peškir.
Cena izleta: 35 evra

 

Moto safari

Vožnja motorima na 4 točka kroz sinajsku pustinju pred zalazak sunca, odmor pod beduinskom tentom, čaj sa Beduinima i mogućnost jahanja kamila. Na izlet poneti veliku maramu koja se veze oko glave zbog zaštite od peska (maramu možete kupiti u moto centru ukoliko nemate svoju).
Cena izleta: 30 evra, za dvoje na jednom motoru 40 evra 

 

Kairo • Egipat

U našoj organizaciji otputujte u Kairo, posetite piramide, statuu Sfinge, posetite i Nacionalni muzej… Pogledajte detaljni program putovanja u Kairo. 


telplava.png
Pozovite nas

Izdvajamo iz ponude Pogledaj sve hotele