Lion (Lyon) • Autobusom • Francuska

Lion je jedno od najvećih mesta svetske baštine, sa velikim renesansnim starim gradom, rimskim ruševinama, istorijskim industrijskim okruzima i kraljevskom četvrti Presqu'île iz 19. veka. Grad je osnovan pre 2000 godina na ušću reke Rone i Saone i izgradio je svoje bogatstvo na trgovini svilom. Ova industrija ga je opremila predivnom renesansnom arhitekturom u Vieux Lyonu (Stari Lion), gde polu-skriveni prolazi koji se zovu Traboules povezuju dvorišta sa Saonom.

Lion je grad sa veoma dugom istorijom i glavni grad francuskog regiona Rona, jedno je od najvećih područja renesansne arhitekture u Evropi.

Deset procenata površine gradskog jezgra Liona je od 1998. godine pod zaštitom kulturne baštine UNESCO-a.

Marsej je beskrajno šarmantan i moderan lučki grad, drugi po veličini nakon Pariza. Staro gradsko jezgro Ženeve i vijugave uličice pune su građevina bogate istorije, dok u modernom delu grada blistaju savremene zgrade.

Stari Lion (Vieux Lyon)

Stari Lion se smatra jednom od najvećih renesansnih starih četvrti u Evropi. U periodu od 15. do 17. veka, industrija lionske svile je bila uspešna, a bogate trgovačke porodice iz cele Francuske, Flandrije, Nemačke i Italije naselile su se u gradu. Oni su izgradili raskošne kuće, u gotičkom, italijanskom renesansnom i francuskom renesansnom stilu, a još ih je 300 preostalih u okruzima Saint-Jean, Saint-Georges i Saint-Paules.

La Place Bellecour - najveći trg u gradu kojim dominira spomenik posvećen francuskom kralju Luju XIV, Fontana Bartoldi - delo vajara Frederika Augusta Bartoldija, autora Kipa slobode u Njujorku, zgrada Opere, Bazilika Notre – Dame de Fourviere izgrađena u drugoj polovini 19. veka, posvećena Devici Mariji.


telplava.png
Pozovite nas