Korzika • Direktan čarter let • Putovanje na francusko ostrvo

Verovatno najslavnija ličnost koja je sa ovog magičnog ostrva jeste Napoleon Bonaparta koji je rođen na Korzici, tačnije u gradu Ajaćo. Ovo predivno francusko ostrvo nalazi se na oko 200 kilometara od francuske rivijere i skoro pa u samom centru mediteranskog mora. Korzika sa njenim neverovatnim pejzažima, arhitekturom, nasleđem, rezervatima, prelepim plažama i načinom života svojih stanovnika svakom posetiocu pruža jedinstven osećaj. Ovo ostrvo na kome imate osećaj kao da je vreme stalo ima preko 1.000 km obale na kojoj su smeštena izvrsna odmarališta a ono što ga čini magičnim je skoro netaknuta priroda i predstavlja savršeno mesto za izlete, vožnje brodićima do skrivenih morskih uvala, planinske i pešačke ture, nautičke aktivnosti ili jednostavno uživanje u hotelima na samim plažama i u francuskoj hrani i dobrim vinima.

Pogledajte našu celokupnu ponudu za putovanje u Evropske gradove

Pre nego što je postala deo francuske, grad država Đenova je dominirala Korzikom vekovima. Jedan od primera je grad Đirolate poznat po đenovljanskoj tvrđavi sa koje se pruža savršen pogled na tirkizno more i zaliv. U severnom delu ostrva se nalazi grad umetnosti i istorije, Bastia, a na jugu ostrva mesto Bonifaćo poznato  po najlepšim plažama. Okružen fantastičnim planinskim vencima nalazi se istorijski grad Ajaćo, grad nasleđa Napoleona kao i njegovih prestižnih muzeja.

Putovanje na ostrvo Korzika

Ajaćo, panoramsko razgledanje grada sa vodičem, komercojalna luka, bulevar Napoleona, trgovi kardinala Feša i De Gola. Nakon toga pešačka tura obilaska starog jezgra grada: pešačka i šoping ulica kardinala Feša ( ujaka Napoleona Bonaparte) i istoimeni muzej koji posle Luvra ima najbogatiju kolekciju slika italijanskih majstora. Potom odlazak u srce starog grada u kome se nalazi rodna kuća Napoleona Bonaparte, danas pretvorena u muzej.

Sarten poznat je po odličnim vinima, starim kućama-tvrđavama , lavirintima uskih ulica i prolaza kao i po neuobičajenoj procesiji koja se događa svake godine na veliki petak pred Uskrs-Katenaču. Šetnja do glavnog trga i crkve Sen Mari.

Bonifaćo najjužnije mesto ostrva Korzika. Bonifaćo se nalazi na poluostrvu od belog krečnjaka, na stenama koje se uzdizu iznad mora što čitavom mestu daje specifičan izgled koje se ne sreće na drugim mestima, a to je naročito vidljivo noću kada se upale svetla. Između poluostrva i kopna Korzike smeštena je sakrivena luka, nekada gusarska baza i ratna luka Đenovljanske mornarice, danas moderna marina sa mnoštvom jahti i jedrilica. Pored luke je divno šetalište ( kej Kompareti) sa luksuznim prodavnicama ali i ugostiteljski radnjama ( preporuka – sladoled u Bonifaću). Do gornjeg starog grada u zidinama vodi stepenište ili turistički vozić. Vožnja turističkim vozićem , kratka šetnja po utvrđenom gornjem gradu samo su neke od aktivnosti koje vas očekuju ukoliko odputujete sa nama na Korziku.

Korte je bio prestonica nezavisne Korzike u kratkom periodu samostalnosti ovog ostrva I pečat gradu je ostavio otac nacije Paskal Paoli, najpoštovaniji od svih stanovnika Korzike. Ovde se nalazi i muzej Korzike u nekadašnjoj Đenovljanskoj citadeli sa preko tri hiljade artefakta koji dočaravaju život Korzikanaca kroz istoriju I njihove osobenosti. Kratka šetnja glavnom ulicom od trga Paoli do trga Hercoga od Padove. Bastija, stara prestonica Korzike i drugi po veličini grad na ostrvu. Najživopisnija je stara luka koja odiše italijanskim šarmom sa kućama koje se spuštaju do mora. Šetnja do trga svetog Nikole kroz ulice starog jezgra koje nosi naziv Tera vekia.


telplava.png
Pozovite nas