Kairo • Putovanje u Egipat

Bez obzira koliko ste knjiga pročitali o Egiptu, naslušali se raznih priča, pogledali brojne reportaže, tek kada kročite u Kairo možete da osetite tu čarobnu magiju prošlosti. Ulaskom u Kairo, u stvari, zakoračili ste u mašinu za putovanje kroz vreme.
Kairo je prestonica Egipta danas, ali je to bio i za vreme starog egipatskog carstva, kad zemljom počinju da vladaju prve dinastije faraona. Sa željom da sebi obezbede večni život i da se približe bogovima, gradili su piramide.

Putovanje u Kairo • Egipat

Razgledanje platoa Gize, gde se nalaze čuvene tri piramide: Keopsova, Kefrenova i Mikerenova. Obilazak dolinskog hrama sa čuvenom statuom velike Sfinge, poseta manufakturama papirusa i parfema. Panoramski obilazak Kaira: Pyramids Road, Zoološki vrt, Kairo kula, most 6. Oktobar, panorama reke Nil....

Nacionalni muzej, mesto gde se nalazi najveće arheološko blago Egipta, Tutankamonovo blago i njegova mumija.

Panoramski obilazak Saladinove tvrđave, Grada mrtvih, poseta Kan El Kalili, najvećem bazaru u Kairu.

Kairo • Obilazak Memfisa i Sakare

Memfis, nekadašnja prestonica Starog Egipta, nastala 3.100 godina pre naše ere, u kom se nalazi i čuvena statua Ramzesa II, napravljena od alabastera. Sakara sa nadaleko poznatom stepenastom piramidom kralja Zosera.

Koptska četvrt, u kojoj je po predanju Isus provodio svoje prve dane sa majkom posle prognanstva iz Jerusalima. Tu se nalazii “Viseća crkva” Muallaqa, posvećena Bogorodici, hram iz 7.veka, nekadašnje sedište koptske Patrijaršije. Crkva obiluje prelepim mozaicima sa svetom porodicom, intarzijama, drvenim rezbarenim oltarom i u njoj ćete osetiti onaj neobjašnjiv osećaj blaženstva koji može da pruži samo sveto mesto.

Susedna crkva Svetog Sergija koja je izgrađena, na temeljima katakombe, gde se skrivala Hristova porodica, ima krov koji se oslanja na dvanaest stubova. Inače, za Kopte kažu da su potomci starih Egipćana, koji su prihvatili hrišćanstvo i oduprli se osvajačima koji su porobili te prostore. Drevna Sinagoga Ben Azra, upoznavanje sa životom u diaspori starih Jevreja. Džamija Amrl el Asa, najstarija džamija na tlu Afrike iz perioda dinastije Omajida.

Kairo • Obilazak Aleksandrije

Aleksandrija, grad koji je na delti Nila osnovao Aleksandar Makedonski i koji je, takođe, imao jedno od sedam svetskih čuda – svetionik Faros. Na njegovom mestu danas je turska tvrđava Kait bej. Obilazak biblioteke, koja je čuvala sve tajne onoga sveta i izgorela pod nerazjašnjenim okolnostima. Na mestu nekadašnje najveće riznice znanja starog sveta izgrađena je moderna biblioteka u futurističkom stilu. Na zidovima biblioteke uklesana su sva fonetska pisma, pa i naše ćirilično.

U Aleksandriji postoji i najlepša džamija na Mediteranu – Abu el Abas, izgrađena od alabastera. .Poseta katakombama, Rimskom teatru.

Obilazak srednjevekovnog Kaira: džamija i univerzitet Al Azhar, trg salah el Din, džamije sultan Hasan i Rufaji. Obilazak citadele i Alabaster džamije, „Grad mrtvih“. Panoramski obilazak kolonijalnog i modernog Kaira: Opera trg, Talat Harb trg, Garden city, ostrvo Roda i manijal palata, Zamalek, Mohamdesin...

Ne propustite i večeru uz plovidbu Nilom.

Ukoliko želite da letujete u Egiptu, pogledajte nažu ponudu.


telplava.png
Pozovite nas