Đenova • Italija • Putovanje u Liguriju

Đenova je glavni grad pokrajine Ligurije, prelepa luka koja krasi ligurijsko more i rodni grad moreplovca Kristofera Kolumba. Grad autentičnog duha otkriva tragove duge istorije, umetnosti i kulture, koji su vidljivi na svakom koraku. Biser severne Italije, Torino, čuveni francuski arhitekta Le Korbizje je opisao kao grad sa najlepšom prirodnom lokacijom i često ga nazivao malim Parizom. Milano, glavni grad Lombardije je ekonomska prestonica Italije. Grad  je slavne prošlosti koji je imao značajan uticaj na gotovo sva najvažnija zbivanja tokom italijanske istorije.

Ukoliko krenete sa nama na putovanje u Đenovu, zajedno ćemo poći u pešačko razgledanje grada sa vodičem: Trg Ferari, Opera, Duždeva palata, Katedrala Sv. Lorenca, stari svetionik La Lanterna, rodna kuća Kolumba, stara luka... Đenova je najveća luka Italije. Ostaci starih gradskih zidina se nalaze pod zaštitom UNESCO-a.

Torino je četvrti po veličini grad Italije i glavni grad pokrajine Pijemont. Nalazi se u severozapadnoj Italiji na reci Po, bio je sedište porodice Savoja. Grad je poznat i po osamnaest kilometara arkada, koji datiraju iz 1500. godine, izgrađene da bi omogućile nesmetanu šetnju kralja i njegove pratnje. Istorijski centar grada: Trg Kastelo iz srednjeg veka, palata Madama sa divnim baroknim stepeništem u kojoj je nekada bio italijanski senat a danas antički muzej, kraljevska palata sa pozorištem iz 17.veka, trg Vitorio Veneto sa predivnim pogledom na Alpe, toranj Antoneliana, simbol Torina visine 165m sa panoramskom terasom na visini od 85m, spomenik Vitoriju Emanuelu II koji je ujedinio Italiju 1861 godine, Duomo je katedrala iz 15. veka poznata i po Torinskom platnu kojim je bio obmotan Isus posle raspeća, ulica Garibaldi koja je glavna šoping ulica.

“Menton i Obala cveća”. Menton, koji se još naziva „Biser Francuske“ – „La perle de la France“: lep stari grad, marina, pjacete.
Sanremo, prestonica Rivijere cveća. Po dolasku u Sanremo, ne propustite odlazak do Ruske crkve u kojoj je bio sahranjen crnogorski kralj Nikola I Petrović.

Santa Margerita, jedan od tri poznata mesta živopisnog zaliva ligurijske obale. U Santa Margeriti se nalazi crkva koja potiče iz 13. veka, velelepne vile koje su imućni Italijani pravili u ovom delu obale, galerije sa delima umetnika iz 17. i 18. veka...

Izlet brodom do Portofina. Portofino je mala, živopisna luka. Šarmantnim izgledom i terasama na strmim liticama sa očaravajućim pogledom na more privlači veliki broj turista još od 19 veka, a danas je stečište svetskog đžet seta.


telplava.png
Pozovite nas