telplava.png
Pozovite nas

Uslovi ulaska u Grčku

Od strane Ambasade R. Grčke smo danas obavešteni da pozitivni PCR test nije dovoljan za ulazak u Grčku, već može biti prilog uz potvrdu o preležanom virusu COVID-19. U nastavku vam proseđujemo ažuriranu informaciju.

Državljani Srbije od 14. maja mogu ući u Grčku, avionom ili preko dva drumska prelaza. Između Grčke i Bugarske – Promahonas (radno vreme 00-24h)  i preko drumskog prelaza između Grčke i Severne Makedonije – Evzoni (radno vreme 07-23h).

Ulazak u Grčku je moguć uz obaveznu prijavu (Passenger Locator Form - PLF) minimum 24 sata pre ulaska u Grčku i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave, link: https://travel.gov.gr/.

Uputstvo za popunjavanje formularahttps://cms.filiptravel.rs/b2cDocuments/pdf/2021/uputstvo-grcka-bus.pdf

Takođe, neophodana je jedna od sledećih potvrda:

·         Potvrdu o vakcinaciji (Potvrda o potpunoj vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza. Neophodno je da prođe 14 dana od poslednje primljene doze. Potvrda mora biti dvojezična, ime I prezime na potvrdi treba da se podudaraju kao u pasošu) Vakcine koje Grčka prihvata: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

·         Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ( Za decu do 5,99 godina starosti nije potreban)

·         Potvrda da ste preležali COVID-19 (na engleskom jeziku, zajedno sa priloženim pozitivnim PCR testom izdat u periodu od 2-9 meseci pre dolaska u Grčku).

Putnici na graničnom prelazu u Grčkoj mogu biti metodom slučajnog uzorka testirani brzim testom. Ukoliko je rezultat pozitivan, određuje se obavezna izolacija i putnici se smeštaju u karantinske hotele gde će biti testirani PCR testom kako bi potvrdili početnu dijagnozu. Putnici će provesti najmanje 10 dana u karantinu čije troškove snosi Grčka država.

Tokom boravka u R. Grčkoj turisti se moraju pridržavati pravila koja važe i za lokalno stanovništvo.

Više informacija možete naći na linku https://travel.gov.gr/

YUTA Info


Uslovi ulaska u Tursku

 

Počev od 31.05.2021. u 21:00 h na snazi su nove mere, koje uređuju ulazak putnika u Republiku Tursku:

Svi putnici su dužni da pokažu dokument izdat od strane zvanične, nadležne institucije, koji potvrđuje:

    • da su bili vakcinisani najmanje 14 dana pre dolaska u Republiku Tursku ili

    • da su preležali Covid-19 u poslednjih 6 meseci pre ulaska u Tursku.

U slučaju da ne poseduju neki od navedenih dokumenata neophodno je predočiti ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati. Putnici će takođe podlegati nasumičnom PCR testiranju od strane Ministarstva zdravlja Republike Turske.

YUTA Info

 

Poštovani putnici,

Dostavljamo Vam informacije o režimu ulaska državljana Republike Srbije u Republiku Tursku, kao i odgovore na najčešća pitanja i nedoumice:

- Državljani Srbije mogu da uđu na teritoriju Turske bez obaveze karantina ili testiranja pod uslovom da poseduju potvrdu o vakcinaciji (potvrdu o potpunoj revakcinaciji), izdatu od strane nadležnog organa R. Srbije. Lica do 18 godina starosti, mogu da uđu u Tursku u pratnji odraslog člana porodice koji poseduje potvrdu o vakcinaciji. Lica koja su preležala COVID-19, mogu da uđu u Tursku sa potvrdom o imunitetu izdatom od strane nadležnog organa Srbije.

- Za državljane Srbije koji nisu vakcinisani neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Test je potreban za sva lica starija od šest godina.
U slučaju da lice ulazi u Tursku drumskim prevozom i ne poseduje negativan PCR test, obavezan je karantin na adresi koja se prijavi kao mesto boravka. Ukoliko se ne poseduje adresa boravka, mesto karantina će utvrditi nadležna zdravstvena uprava. Sedmog dana karantina se lice testira i ukoliko rezultat bude negativan, karantin se prekida.

- Pre ulaska u Tursku, a najranije 72 sata pre leta, OBAVEZNO je elektronski se registrovati putem sledećeg linka: https://register.health.gov.tr/  (neophodna je prijava i za odrasle i za decu). Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi. 

U skladu sa najčešćim pitanjima koja nam pristižu od putnika, dodajemo i razjašnjenja:

- Ako deca ne putuju sa primarnim roditeljem (mamom i tatom, već sa bakama, dekama, tetkama) oni moraju da imaju urađen PCR test / deca do 6 god. ne moraju da rade taj test ali starija deca od 6-18 god. moraju. 

- Ako je jedan roditelj revakcinisan, a drugi nije primio drugu dozu vakcine, za decu od 6 do 18 god. potrebo je da se uradi PCR test.

- Prihvataju se sve vakcine za koje je Agencija za lekove i medicinska sredstva R. Srbije potvrdila bezbednost, efikasnost i kvalitet i izdala dozvolu za upotrebu leka.

- Svi koji su revakcinisani moraju da imaju i sertifikat o tome da su primili dve doze (za astrazeneca vakcinu jedna doza). Klijenti koji nisu dobili drugu dozu, moraju da rade PCR test. 

- Sertifikat o imunitetu koji se spominje u tekstu Republika Srbija još uvek ne izdaje, kao ni Republika Turska, tako da je nemoguće putovati sa njime dok ne bude izrađen.

YUTA Info


Uslovi ulaska u Egipat

Dragi putnici, za boravak u Egiptu od 1.5.2021. ponovo je neophodna egipatska viza.
Usluga viziranja na aerodromu Hurgada naplaćuje se na licu mesta: 25 dolara po pasošu po sletanju u Hurgadu.

Na snazi su zvanično novi i fleksibilniji uslovi ulaska u AR Egipat.
Svim putnicima za dolazak u AR Egipat neophodan je  negativan PCR test na COVID-19, ne stariji od 72 sata. Ovaj režim se takođe primenjuje za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm el Šeika, Tabe, Marsa Alama, Marse Matruh. Ova informacija je zvanično potvrđena od strane nadležnih organa AR Egipat.

Ali, ukoliko niste u mogućnosti da PCR test uradite u Srbiji, možete to učiniti u Egiptu nakon sletanja aviona.

Ministarstvo za civilno vazduhoplovstvo Egipta obavestilo je sve aviokompanije koje posluju u Hurgadi, Šarm El Šeiku, Marsi Alamu i na međunarodnom aerodromu Taba da će putnicima biti dozvoljeno da urade PCR analizu na novi virus Corona po dolasku na te aerodrome, uz plaćanje propisane naknade od 30 USD.

Ova odluka se primenjuje od 1. septembra 2020. do izdavanja drugih uputstava.

Link prema informaciji na sajtu ministarstva: http://www.civilaviation.gov.eg/news/get/403

Obavezno je i da popunite obrazac za put u Egipat, koji je potrebno predati pri sletanju u Egipat. Obrazac preuzmite ovde.
 
YUTA INFO


Uslovi ulaska na Kipar

Svi vakcinisani putnici mogu da uđu na Kipar bez PCR testova i karantina.

Validna je vakcinacija sledećim vakcinama:
Sve koje priznaje Evropska komisija - Fajzer, Moderna, Astra Zeneka, Sputnik V, Sinofarm.

Važno je da je obavljan ceo proces vakcinacije, to znaci i revakcina.

Deca do 11,99 godina ne moraju da imaju PCR test za ulaz u Kipar. Obavezno je da se popune za flight pass oborazac.

Obavezno je da se popuni flight pass na ovom linku, 24 h pred polazak i da se u njega uploaduje sertifikat o vakcinaciji na engleskom.
Takođe, važno je da putnik i sa sobom ima certifikat o vakcinaciji kada ide na putovanje kao dokaz.

 Za nepopunjen flight pass predvidjena je kazna od 300 eur po osobi.

Svi ostali putnici i dalje poštuju pravila za ulaz za zemlje u crvenoj zoni, bez izmena kao i u ovom trenutku.

1. potreban je iz Srbije, pre polaska PCR test negativan, ne stariji od 72 sata
2. potreban je na Kipru, na dolasku, po sletanju, II PCR test negativan (radi se na aerodromu, cena oko 30 eur, vreme čekanja rezultata oko 4 sata)
3. izolacija u hotelskoj sobi do dobijanja rezultata PCR testa sa Kipra
4. popunjen flight pass 24 h pred polazak na linku ispod:
https://cyprusflightpass.gov.cy/en/home

Kipar zadrzava pravo slucajnog testiranja na granici.


 Uslovi ulaska u Tunis

Dostavljamo Vam nove mere za ulazak u Tunis, za sve strane turističke partnere, koje su na snazi od 1. juna 2021. godine:

1. Negativni PCR test više nije potreban za putnike koji dolaze na teritoriju Tunisa, sve dok su ispunjeni sledeći kriterijumi:

- Putnik je primio dve doze COVID vakcine i u mogućnosti je da prezentuje potvrdu sa QR kodom (važi za vakcine svih proizvođača).

- Putnici kojima je dijagnostikovan COVID-19 najmanje 6 nedelja od datuma dolaska i koji moraju da poseduju lekarsko uverenje izdato od nadležnih organa.

2. Putnici stariji od 12 godina koji ne ispunjavaju uslove pomenute u tački (1), moraju da prilože negativni PCR test, ne stariji od 72 sata pre ukrcavanja, izdat od nadležnih organa, sa QR kodom.

3. Nerezidentni individualni putnici koji ne ispunjavaju uslove pomenute u tački (1), moraju da prezentuju izjavu, u svoje ime, o davanju saglasnosti na samokarantin na 7 dana, u svom hotelu.

4. Putnici nerezidenti koji u Tunis stižu čarter ili redovnim letovima sa blok sedištima u okviru organizovanih i nadziranih putovanja (uključujući ture) moraju:

- Ostati u grupama od trenutka dolaska u Tunis, tokom turističkog prevoza, smeštaja i putovanja izvan objekata turističkog smeštaja.

- Strogo se pridržavajti mera Tuniskog Turističkog Sanitarnog Protokola za borbu protiv COVID-19.

5. Brzi testovi, po slućajnom uzorku, će se obaviti po dolasku za neke putnike. Svi pozitivni slučajevi biće izolovani u namenskim centrima.

Obavezno je popuniti formular za ulazak u Tunis: https://app.e7mi.tn/language

Savetujemo putnicima da imaju sačuvan ili štampan primerak kod sebe prilikom pasoške kontrole radi što kraćeg zadržavanja.

YUTA Info


Uslovi za ulazak u Republiku Sloveniju

Slovenačka policija je napravila aplikaciju Ulazak u Sloveniju, kako bi omogućila što jednostavnije i transparentnije putovanje u inostranstvo i u Sloveniju.

 

Deca do 14,99 godina putuju bez PCR testa uz oba roditelja vakcinisana.

Original tekst na policiji Slovenija na linku ispod:

https://www.policija.si/enterslovenia/travel/1/exemptions

 

Srbija spada među države za koje postoji visoki rizik za zarazu virusom SARS-CoV-2 i nalazi se na crvenoj listi. Lice koje je rezident i dolazi iz države na crvenoj listi se zbog moguće zaraze virusom SARS-CoV-2 upućuje u karantin od deset (10) dana. Lice koje policija pri ulasku u Sloveniju uputi u karantin kod kuće može karantin prevremeno prekinuti negativnim PCR testom na prisustvo SARS-CoV-2. Testiranje se sme vršiti najranije petog dana po upućivanju u karantin kod kuće.

Lice koje dolazi iz Srbije neće biti upućeno u karantin ukoliko prilikom prelaska granice priloži:

1. Dokaze o negativnom rezultatu PCR testa na virus SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati od uzimanja brisa, ukoliko je izdato u državama članicama Evropske unije ili šengenskog područja, u Srbiji, Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Izraelu.

2. Dokaz o pozitivnom rezultatu testa PCR koji je stariji od 10 dana, osim ako lekar drugačije odluči, ali ne stariji od šest meseci, ili potvrdu lekara da je lice preležalo COVID-19 i od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci.

Prihvataju se dokazi izdati u državama članicama Evropske unije ili šengenskog područja, u Srbiji, Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Izraelu, Rusiji.

3. Dokaze o vakcinaciji protiv COVID-19, kojima dokazuje da je od primanja prošlo: 

- od druge doze vakcine Comirnaty proizvođača Biontech/Pfizer najmanje 7 dana,

- od druge doze vakcine COVID-19 Vaccine proizvođača Moderna najmanje 14 dana,

- od prve doze vakcine Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvođača AstraZeneca najmanje 21 dan,

- od doze vakcine COVID-19 Vaccine Janssen proizvođača Johnson and Johnson/Janssen-Cilag najmanje 14 dana,

- od prve doze vakcine Covishield proizvođača Serum Institute of India/AstraZeneca najmanje 21 dan,

- od druge doze vakcine Sputnik V proizvođača Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology prošlo najmanje 14 dana,

- od druge doze vakcine CoronaVac proizvođača Sinovac Biotech najmanje 14 dana ili

- od druge doze vakcine COVID-19 Vaccine proizvođača Sinopharm najmanje 14 dana.

4. Lice koje se najkasnije 8 meseci po pozitivnom PCR testu odnosno početku simptoma vakcinisalo barem jednom dozom vakcine koju priznaje Republika Slovenija (spisak pod tačkom 3).

Odgovarajuća zaštita za prebolele se uspostavlja odmah po vakcinaciji. Za vakcinisane prebolele se kao odgovarajući dokaz računa kombinacija:

- dokaza o vakcinaciji jednom dozom vakcine i pozitivnom testu PCR ili

- dokaza o vakcinaciji barem jednom dozom i potvrda lekara o preležanom covid-19.

Vakcinacija mora biti izvršena najkasnije osam meseci po pozitivnom testu PCR odnosno početku simptoma.


Uslovi ulaska srpskih državljana u RS

Preuzeto sa www.pravno-informacioni-sistem.rs

Na osnovu člana 29a stav 4, člana 31a stav 11. i člana 53a tač. a) i g) Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni glasnik RS”, br. 15/16, 68/20 i 136/20) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi („Službeni glasnik RS”, br. 55/05, 71/05 – ispravka, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 – US, 72/12, 7/14 – US, 44/14 i 30/18 – dr. zakon),

Vlada donosi

UREDBU

o izmeni i dopunama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19

Član 1.

U Uredbi o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 („Službeni glasnik RS”, br. 151/20, 152/20, 153/20, 156/20, 158/20, 1/21, 17/21, 19/21 i 22/21) posle člana 4. dodaje se član 4a koji glasi:

„Član 4a

Izuzetno od ograničenja iz člana 4. ove uredbe, lice koje poseduje potvrdu o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti COVID-19 koji je izdala javna zdravstvena ustanova Republike Srbije može ući u Republiku Srbiju bez negativnog RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ili antigen FIA RAPID testa.

Način primene izuzeća iz stava 1. ovog člana određuje se aktom ministra nadležnog za poslove zdravlja.

Кontrolu posedovanja potvrde o potpunoj vakcinaciji vrši organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove, na osnovu podataka zdravstvene ustanove koja je izvršila vakcinaciju.”

Član 2.

U članu 14. posle reči: „radno vreme” dodaju se zapeta i reči: „odnosno vremenska ograničenja radnog vremena, kao i prostorna ograničenja”, a reči: „ograničava se, odnosno utvrđuje” zamenjuju se rečju: „utvrđuju”.

Član 3.

Ova uredba stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

05 broj 53-2698/2021

 


 

Uslovi ulaska u Bugarsku
 

Bugarska je od 01.05. otvorila granice za državljanine Republike Srbije.
Moguće je ući na sledeci nacin:

1. PCR test ne stariji od 72 sata
2. Antigenski test ne stariji od 48 sati
3. Svi vakcinisani putnici, gde je od druge doze proslo 14 dana

BioNTech Manufacturing GmbH/ Pfizer-Biontech
AstraZeneca AB
SK Bioscience Co Ltd
MODERNA BIOTECH
Janssen-Cilag International NV
Serum Institute of India
Sinopharm / BIBP1
Sinovac Biotech Ltd.
Sputnik V  - The Gamaleya National Center of Epidemiology and Microbiology