Parma • Cinque Terre • Đenova • Putovanje u Italiju

Putovanje u Parmu i poseta Nacionalniom parku “Cinque Terre" i gradu Đenova

Parma, drugi grad po veličini i značaju u regiji Emilijia–Romanjia, koji je od druge polovine 18. veka bio pod jakim uticajem francuskih Burbona, što je ostavilo vidnog traga, posebno u arhitekturi i društvenom životu.

Parma ima dugu tradiciju u proizvodnji hrane („parmezan“ i „parmski pršut“) i sedište je industrisko–prehrambenog giganta „Parmalat“, najvećeg u Italiji. U poseti Parmi, preporučujemo da posetite Trg Garibaldi, romansku katedralu i krstionicu iz 11. veka, Episkopsku palatu...

Program putovanja: PARMA – SANT ILARO D ENZA – ĐENOVA – OUTLET SERRAVALE – LA SPEZIA – “CINQUE TERRE”

Pogledajte našu celokupnu ponudu za putovanje u Evropske gradove 

Nacionalni park “Cinque Terre”

Deo Italije istočno od Đenove poznat je pod imenom Levantska rivijera a najzanimljiviji deo rivijere je Nacionalni park “Cinque Terre; tu je u kasnom srednjem veku, na uskom pojasu zemlje između stenovitih visova i nepristupačne kamenite obale, nastalo pet živopisnih naselja povezanih kozijim stazama. U njima su malobrojni stanovnici – uglavnom ribari, vinogradari i pastiri – do pre nekoliko decenija živeli tradicionalnim životom, gotovo potpuno izolovani od modernog sveta.
Ovo jedinstveno područje u Italiji proglašeno je 1997. godine delom svetske prirodne baštine, pod zaštitom UNESCO–a.  

Mesto La Spezia je ukrcavanje na lokalni voz koji povezuje svih pet naselja u sastavu Nacionalnog parka “Cinque Terre” u ligurijskoj provinciji La Specija.
Najzapadnije među njima Monterosa al Mare, leži u sredini malog zaliva, sa kućama u obliku kula (case – tori) u spletu uskih ulica.
Vernaca (Vernazza) je izgrađena na uzvišenju oko crkve sv. Margarite Antiohiske iz 13. veka u stilu ligurijske gotike. Kornilja (Corgnilla), na brdu okruženom vinogradima, sa oko 300 stanovnika je najmanje i jedino naselje koje se ne spušta do samog mora. Sa platoa u blizini crkve sv. Petra mogu se videti ostala četiri naselja.
Manarola ima karakteristične odbrambene kule i izgrađena je delom uz more a delom na brdu oko crkve San Lorenco iz 14. veka.
Riomađore (Riomaggiore), najveće među ovim naseljima, sa oko 1700 stanovnika, leži duž potoka Mađore na stenovitim padinama i spušta se ka moru u formi amfiteatra. 

Grad Đenova

Đenova, glavni grad primorske regije Ligurije. Najprometnija italijanska luka i bogata umetnička riznica sa divnim palatama, crkvama i spomenicima, zahvaljujući čemu je bila kulturna prestonica Evrope 2004. godine. Posle pobede nad Pizom, krajem 13. veka, Đenova je više od jednog veka bila najjača pomorska sila na Mediteranu. Iako je, posle poraza od Venecije morala da joj prepusti primat, Đenovska republika je, sa svojom ogromnom trgovačkom flotom i mnogobrojnim trgovačkim stanicama, nastavila da igra vrlo značajnu ulugu na Sredozemlju do početka 17. veka.

Regija Emilija–Romanja – najbogatija među 20 italijanskih regija i jedna od najrazvijenijih regija Evrope – spoj je dve pokrajine, Emilije i Romanje, u dolini reke Po, sa mnogim zajedničkim obeležjima u prošlosti i sadašnjosti. Najveći urbani centri ove regije – Bolonja, Parma, Ferara i Modena razvili su se u blizini ili na samoj Via Emiljia, jednoj od najprometnijih saobraćajnica Rimskog carstva koji je vodio od Riminija na Jadranskom moru do Milana. Ovim prostorom od 14. veka upravljale su vlastelinske kuće Farneze, d’Este i Gonzaga koje spadaju u red najmoćnijih aristokratskih familija i najvećih italijanskih mecena. Iako najpoznatija po svojim izvrsnim pastama, sirevima, šunkama i vinima vrhunskog kvaliteta, Emilija–Romanja se ponosi i nekim od najluksuznijih industrijskih brendova Italije kao što su ”Ferari", ”Maserati”, ”Bugati” i “Lamborgini”, nastalim na ovom tlu... 

Ređo Emilija nalazi se u južnom delu Padske nizije na 450 km severno do Rima i 150 km jugoistočno od Milana. Grad je poznat kao mesto gde je prvi put 1797. godine prihvaćena današnja Zastava Italije. Pravi razvoj naselja započinje dolaskom Rimljana i građenja puta Emilija u 2. veku p.n.e.
Ređo Emilija ima dobro očuvano staro gradsko jezgro, poznato po šestouganom obliku (nasleđe starorimskog grada).

Ne propustite i panoramski obilazak istorijskog centra grada: Trg del Monte, trg Prampolini, katedrala, gradsko pozorište, muzej italijanske zastave, trg San Prospero sa bazilikom... 


telplava.png
Pozovite nas