telplava.png
Pozovite nas

Rim 26. mart

VATIKAN - FORUM I KOLOSEUM

3865-tour 3866-tour 3867-tour 3868-tour 3871-tour 3872-tour 3873-tour 3874-tour 3875-tour 4466-tour 4467-tour 4468-tour 4469-tour 4470-tour 3869-tour

Rim, koji je vekovima bio prestonica najmoćnijeg carstva u evropskoj istoriji i mnogo duže duhovno središte katoličkog sveta, sedište grada-države Vatikana, posetioci često opisuju kao poseban i jedinstven. Italijani, takođe, za svoj glavni grad znaju da kažu da je svet za sebe. Trajanje od skoro tri hiljade godina odredilo je prirodu ovog grada, stvarajući celinu kakva se nigde drugde u svetu ne može naći. Kao drevno mesto, krcato spomenicima, Rim je muzej na otvorenom. Ali, Rim je i moderan grad u usponu. Ta kombinacija vitalnosti i bogate istorije stvara jedinstven grad.
Možda će posetiocu najbolje pomoći da sagleda Rim, ako obrati pažnju na odnos uvek ležernih Rimljana prema gradu. Za njih prošlost i sadašnjost igraju podjednaku ulogu u onome što čini Rim. Pun vibracija savremenog grada, uz pomoć nove tehnologije, arhitekture, umetnosti, mode i kulinarskog umeća, Rim neprestano privlači nove putnike. I ostaje popularan kao što je bio u vreme kada su ljudi sa svih strana Rimskog carstva hitali da vide njegov sjaj. 

1. dan (četvrtak) BEOGRAD – RIM Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla” kod šaltera Filip Travela 702 u 05.00 sati. Poletanje za Rim u 07.05 sati (let JU 530). Dolazak na aerodrom ‘’Leonardo Da Vinči’’ pored Rima u 08.30 sati. Poludnevno panoramsko razgledanje grada: Koloseum, Rimski forum, Trg Venecija, Kampidoljo, Crkva Santa Marija Mađore, Trg Republike, Trg Barberini, tvrđava svetog Anđela i Crkva svetog Petra, Via Veneto, Vila Borgeze, Trg Barberini, „Bocca della Verita“ Transfer do hotela, smeštaj. Popodne, nastavak obilaska grada pešice u pratnji vodiča: Trg Naroda, Španske stepenice, Fontana di Trevi, Panteon, Trg Navona... Povratak u hotel je individualan. Noćenje.
2. dan (petak) RIM Doručak. Poludnevni fakultativni izlet “Forum i Koloseum”. Obilazak najznačajnijih lokaliteta antičkog Rima, mesta na kome je on nastao i na kome su ovekovečene njegove najveće pobede i dostignuća. Nekada središte političkog, religioznog i javnog života. Obilazak uključuje: Koloseum, najveći rimski amfiteatar, “čudo” inženjerije i graditeljstva Starog sveta koje oživljava atmosferu i pokliče najznačajnijeg društvenog događaja antičkog Rima – borbe gladijatora. U mermeru isklesani reljefi trijumfalnih lukova ilustruju osvajačke pohode rimskih imperatora i širenje njihove vlasti i uticaja na teritoriju koja se prostirala od Britanije do Sirije, opravdavajući naziv “Caput Mundi” (Prestonica sveta); brežuljak Palatino, mesto na kome je, po legendi, vučica odgajila Romula i Rema, mitske osnivače grada i koji u narednim vekovima postaje najelitnija rezidencijalna zona, mesto stanovanja rimskih imperatora i uglednih građana; Forum, centar političkog, javnog i komercijalnog života, u okviru koga se nalaze ostaci bazilika, tržnica, sudnica i hramova; Kapitolinski brežuljak, nekadašnji rimski akropolj, simbol neprikosnovenog autoriteta antičkog Rima, za čiji je današnji izgled zaslužan Mikelanđelo. Noćenje.
3. dan (subota) RIM Doručak. Poludnevna fakultativna poseta Vatikanu u trajanju od oko 3 sata. U okviru posete obilaze se najznačajniji deo zbirki Vatikanskih muzeja kao što su zbirke antičkih statua, sala sa tapiserijama, zbirka geografskih mapa iz 16 veka; zatim Sikstinska kapela poznata po tavanici koju je oslikao Mikelanđelo Buonaroti temama iz Starog zaveta; sledi obilazak najveće crkve na svetu - Crkve svetog Petra. Slobodno posle podne. Noćenje.
4. dan (sreda) RIM – BEOGRAD Doručak. Slobodno vreme do transfer na aerodrom. Poletanje za Beograd u 20.40 sati (let JU 535). Dolazak u Beograd u 22.20 sati.
Beograd Mogućnost fakultativnih izleta

21.03.2018

Mogućnost organizovanja fakultativnih izleta

Beograd Fakultativni izleti uključeni u cenu

21.03.2018

 Obilasci, uključeni u cenu aranžmana.

Beograd Svi obilasci uključeni

31.05.2018

Svi izleti uključeni u cenu

Beč Prater
Budimpešta Sent Andreja

21.03.2018

Pre podne, fakultativni poludnevni izlet “Sent Andreja” najvećeg centra srpske duhovnosti i kulture u Mađarskoj i sedište Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve. Grad se nalazi u sastavu Peštanske županije, oko 25 km severozapadno od Budimpešte. Izgradio se najvećim delom dolaskom Srba posle velike seobe a zatim i naseljavanjem stanovnišva iz Dalmacije, Slovačke i Nemačke. U njemu su u 19. veku živeli ili boravili mnogi viđeni Srbi: Sima Milutinović Sarajlija, Sima Tekelija, Jakov Ignjatović, Jovan Hažić, Jovan Jovanović Zmaj, dr Jovan Subotić, Đura Daničić… Po dolasku, obilazak pešice centra Sent Andreje: spomenik Vuku Karadžiću, spomen kuća Jakova Ignjatovića, Trgovački trg, Saborna crkva, Preobražanska crkva, Grčka crkva, krst cara Lazara… Slobodno popodne.
Đenova Vožnja brodom do Portofina

09.04.2018

Fakultativni odlazak do Portofina brodom. Portofino je  mala, dobro zaštićena luka koja je tokom srednjeg veka bila  sidrište đenovljanske trgovačke flote. Tokom istorije posećivale su je slavne ličnosti počev od Ričarda Lavljeg srca, do plejade kraljeva,  plemića, industrijalaca, političara i  naučnika, filmskih i estradnih zvezda italijanskih i evropskih mondenskih letovališta  još od  kraja 19-veka. Cena: 11 eura. 

Prag Prag sa Vltave

09.04.2018

Fakultativni izlet brodom “Prag sa Vltave” uz muziku  Smetane, kolače i kafu.Cena: 15 evra. U cenu je uključeno: prevoz autobusom do pristaništa, jednočasovna plovidba, kolač, kafa ili čaj i usluga lokalnog vodiča. 

Dalmine Komo jezero

02.06.2018

Posle doručka, polazak ka jezeru Komo. Jezero Komo je najpoznatije i napopularnije jezero Italije. Predstavlja oazu prirodne lepote, mira i tišine. Sa jezera se pruža veličanstven pogled na planine San Salvadore i Bre. Obilazak grada Koma, poznatog po šetalištu, srednjovekovnoj četvrti oko trga Cavur i katedrali od belog mermera iz XIV veka. Fakultativna vožnja brodićem po jezeru. Nakon obilaska  odlazak do mesta Lecco, koje se nalazi na poluostrvu koje deli jezero na dva dela. Slobodno vreme za individualne aktivnosti po tipičnom gradiću ove regije, poznatom po baziliki Svetog Nikole, koja dominira mestom. Lecco je poznat i po tri mosta od kojih je najstariji sagrađen još u XIV veku. Cena 15 € po osobi. 

Beč Dunavski Toranj

30.04.2018

Fakultativni odlazak na Dunavski toranj – najvišu građevinu Beča na čijem se vrhu nalazi rotirajući restoran iz kog se pruža veličanstven pogled na grad. 

Krakov Jevrejska cetvrt

21.03.2018

 Fakultativni izlet „Jevrejski Krakov“ koji obuhvata pešački razgled jevrejske četvrti Kazimjerž, kroz ulice nekadašnjeg Opidum Judeoruma, koje su poslužile kao scenografija za film „Šindlerova lista“: Stara sinagoga, Široka ulica, Remuh sinagoga, Hram sinagoga, Kupa, Isakova i Visoka sinagoga, Kuća Tore, Novi trg, ulica Dajwor, tzv. „Trg Heroja“ – prostoru nekadašnjeg Jevrejskog geta iz perioda nacističke okupacije, apoteka „Pod Orlem“, fabrike emajla Oskara Šindlera.

Atina Pirej-Vuljagmeni-Glifada
Parma Arquato, Fidenza

21.03.2018

Celodnevni fakultativni izlet autobusom “ Arquato, Fidenza”. Polazak do srednejvekovnog grada Arquato. Srednjevekovni gradić Arkuato iz 8.veka, nalazi se na brdu iznad reke Arda, 35 km zapadno od Parme sa trgom, palatom Podesta koja je završena u 15. veku, kula Farnese, krstionica Sv.Ivana, palata Scoto iz 13.veka, zvonikom iz 17 veka, crkvom Sv.Marije iz 8. veka, tvrđavom Viscontea iz 14.veka. Ovaj gradić je inače grad kulture i velika turistička atrakcija. Slobodno vreme. Nastavak putovanja do gradića Fidenza u kome se nalazi katedrala iz 12.veka koja je jedna od najlepših građevina romaničke arhitekture u Italiji kao i gradska skupština iz 12.veka. Slobodno vreme. Povratak u Parmu.
- Celodnevni izlet autobusom “Arquato, Fidenza” u trajanju od oko 8 sati. Cena: 15 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom, usluge vodiča i razgledanja Parme, Arquata i Fidenze prema programu.Ulaznica za dvorac Viskonte 7 euro.
- Prijavljivanje za ove izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje a plaćanje je u Italiji, isključivo u evrima, u efektivi.
Potrebno je najmanje 30 učesnika za realizaciju izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih izleti bi mogli da se realizuju uz korekciju cene. 

Milano Jezero Komo

21.03.2018

oludnevni fakultativni izlet autobusom “Jezero Komo”. Vožnja do elegantnog grada Koma, smeštenog u divnom prirodnom ambijentu, na krajnjem jugu istoimenog jezera, ispod alpskih padina obraslih bujnom vegetacijom. U srednjem veku bio je čuven po svojim veštim graditeljima i vajarima–dekoraterima zvanim “komačini”, koji su ustanovili i proneli po čitavoj Evropi prepoznatljivi lombardijski stil gradnje palata i crkava. Od kraja 19. veka Komo je renomirano letovalište sa luksuznim hotelima, vilama i rezidencijama od kojih su mnoge u posedu poznatih umetnika i javnih ličnosti iz celog sveta. Po dolasku, šetnja obalskom promenadom i centrom grada, oko Trga Kavur i impozantne katedrale od belog mermera (14–18. vek). Slobodno vreme. Povratak u Milano.
Firenca Firenca transfer NG

21.03.2018

- Fakultativni odlazak i povratak u Firencu na individualni doček Nove godine. Cena: 15 evra ( prevoz vozom Kalencano–Firenca–Kalencano) 

Beč Bratislava

21.03.2018

 Poludnevni fakultativni izlet u Bratislavu, glavni grad Slovacke Republike, koja se nalazi 60 km daleko od Beca. Dolazak u Bratislavu u prepodnevnim satima. Obilazak istorijskog centra grada: Katedrala sv. Martina iz 14. veka, Stari gradski trg: Gradska vecnica iz 14. veka, franjevacka crkva iz 13. veka, crkva sv. Elizabete “plava crkva“, Nadbuskupska palata iz 13. veka, zgrada univerzitetske biblioteke u kojoj je bio parlament Madarske do 1848. godine. Akedemija Istropolitana koju je osnovao madarski kralj Matija Korvin 1456. godine, Graskalovic palata koja je sada rezidencija predsednika Slovacke Republike, Mihalska vrata iz 17. veka, brdo Slavin sa gradskom tvrdavom na 82 m iznad Dunava. Slobodno vreme. Povratak u Beč.
- Poludnevni izlet autobusom “Bratislava” u trajanju od oko 6 sati. Cena: 15 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom, usluge vodiča i razgledanje prema programu.

Beč Banja Baden

30.04.2018

Fakultaitivni izlet do banje Baden, koja je udljena oko 20 km od  Beča. Po dolasku šetnja kroz mesto koje obiluje raskošom, još od početka XIX veka, kada je tu bila letnja rezidencija Cara Franca I. Obilazak CrkveSvetog Stefana, pozorišni trg sa teatrom na kom bi pozavideli i mnogi veći gradovi, glavni gradski  trg sa Gradskom kućom. Tu su i  Muzej lutaka i igračaka, sinagoga, kao i kuća Ludviga van Betovena , u kojoj je čuveni kompozitor proveo tri leta i  šetajući  kroz badenske vinograde  napisao jednu od svojih najpoznatijih simfonija.Danas je moguće posetiti kuću u kojoj je živeo. Poznata termalna kupališta upotpunjuju sliku grada koga nazivaju „grad bašti“, zbog hiljade zasađenih ruža u gradskom jezgru. Cena: 15 € odrasli/  10 € deca.U cenu je uključen prevoz autobusom, obilazak u pratnji vodiča. 

St. Petersburg Dvorac Jusupovski

21.03.2018

Polazak na fakultativno razgledanje dvorca Jusupovski koji ima značajno mesto u
istoriji ne samo grada ved i Rusije u celini. I zaista reč je o ne posebno raskošnoj koliko unikatnoj arhitektonskoj gradjevini s velikim parkom
na obali reke Mojke. Mnogi ga nazivaju „enciklopedijom“ ruske aristokratije. U periodu od 1830. do 1917. bio je dom pet pokolenja
porodice kneza Jusupova. U njemu je 1916. ubijen ruski mistik Grigorij Raspudin. Soba u kojoj je na njega ispalio hitac knez Feliks Jusupov
danas je jedna od najposedenijih. Turistima su jednako atraktivni i brojni dvorski apartmani, svečane sale, galerije, dvorana mini pozorišta... 

Istanbul Vaseljenska patrijaršija i krstarenje Bosforom

21.03.2018

“Vaseljenska patrijaršija i krstarenje Bosforom”. Poseta Carigradskoj patrijaršiji čije se sedište nalazi u crkvi sv. Đorđa na obali Zlatnog roga, u nekadašnjem grčkom kvartu Fanar. Carigradska patrijaršija postoji od Vaseljenskog sabora u Carigradu 381.godine. Njen poglavar ima titulu Vaseljenskog patrijarha i status prvog među (jednakim) patrijarsima ostalih pravoslavnih crkava. Vožnja autobusom do pristaništa i ukrcavanje na brod; jednoipočasovno krstarenje Bosforskim moreuzom između evropskog i azijskog dela Istanbula, koji je u najužem delu širok samo 660 metara. Fakultativni izlet autobusom “Palata Dolmabahče”. Izgrađena kraj Bosfora sredinom 19. Veka, u kombinaciji baroka, rokokoa i turskog imperjalnog stila, palata Dolmabahče je bila zvanična rezidencija sultana, sa kraćim prekidima, od 1853 do 1922. godine. Okružena prekrasnim vrtom, ima 285 soba, 43 salona, šest hamama i raskošan enterijer sa oko 600 umetničkih slika. Iz nje je u izgnanstvo otišao poslednji otomanski sultan Mehmed VI (1922); u njoj se okončao život oca turske nacije Mustafe Kemala Ataturka (1881- 1938). 

St. Petersburg Muzej Vodke

21.03.2018

- Fakultativni obilazak muzeja votke: Cena: 20 evra. U cenu je uključen prevoz, degustacija vodke, lokalni vodič 

Budimpešta GEDELE

21.03.2018

Poludnevni fakultativni izlet autobusom “Carski dvorac Gedele”. Odlazak u grad Gedelo (Gödölo) severnoistočno od Budimpešte i poseta dvorcu koji je obeležila snažna ličnost austrijske carice i mađarske kraljice Elizabete (1837 – 1898). U okviru dvorca koji je bio caričino omiljeno mesto boravka su crkva, pozorište, manjež i staklenik za cveće i tropske biljke; nedavno je urađen i mali spomen–muzej koji prikazuje raskošan ali neveseo život carice sve do njenog tragičnog kraja u Ženevi. Povratak u Budimpeštu.
Atina Sunion

21.03.2018

Mogućnost fakultativnog odlaska na poludnevno panoramsko razgledanje Pireja -
najveće luke Grčke, zapadne obale Atičkog poluostrva sa brojnim poznatim letovalištima i najjužnije tačke Balkanskog
poluostrva - rta Sunion, na kom se uzdižu veličanstveni ostaci hrama posvećenog bogu mora Posejdonu (prvog januara
lokalitet je zatvoren ali se iz neposredne blizine može uživati u lepom pogledu). Povratak u Atinu. 

Budimpešta Madjarski Parlament

21.03.2018

Pre podne, fakultativna poseta jednoj od najlepših i najprostranijih javnih građevina u Evropi, zgradi mađarskog Parlamenta, sa fasadom prema Dunavu, dugom 270 metara, koja je izgrađena u neogotskom stilu (1885 – 1896). U njoj se čuvaju vredne nacionalne relikvije među kojima i kruna Stefana I Arpada (997 – 1038), prvog mađarskog kralja, koji je preveo svoj narod u hriščanstvo i proglašen svetcem
Peruđa Orvieto

29.04.2018

U ranim poslepodnevnim časovima fakultativni odlazak do Orvieta. Po dolasku u Orvieto, čuveni gradić ove regije, ukrcavanje na žičaru, koja vodi do istorijskog dela grada koji se nalazi na krečnjačkoj steni koja kao da će svakog časa da se obruši pod težinom predivne katedrale građene 3 veka. Organizovano razgledanje grada, šetnja glavnom ulicom Kavur, koja vodi do trga Duomo, na kom se nalazi veličanstvena katedrala, zatim odlazak do Trga naroda, gde je središte uprave nad gradom. Povratak u hotel. Cena: 20eur. U cenu je uključeno: prevoz autobusom, prevoz žičarom, posete navednim mestima bez ulaznica i usluge vodiča. 

Bolonja Modena i Parma

21.03.2018

bsp;Posle doručka, vožnja do Modene, grada umetnosti i “prestonice mašina” kako je prozvana, zbog poznatih fabrika automobila i motorcikala “Lamborgini”, “Pagani”, “Maserati” i “Di Tomaso” u okolini grada. U Modeni se rodio, živeo i umro jedan od najslavnijih tenora 20 veka Lučijano Pavaroti (1935 – 2007). Po dolasku, šetnja kvartom oko čuvene romaničke katedrale iz 12. veka, koja je uvrštena na listu svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a. Poseta muzeju “Aceto balsamico” ” Balzamiko sirće  je posebna vrsta sirćeta napravljenog od grožđa, čija tajna leži u tradicionalnoj proizvodnji koju su sa kolena na koleno prenosili članovi porodice čija proizvodnja traje minimalno 12 godina, pa se ono etiketira sa naznačenom godinom proizvodnje, baš kao i vrhunska vina. Slobodno vreme.  Nastavak putovanja za Parmu, drugi grad po veličini i značaju u Emiliji-Romanji, koji je od druge polovine 18. veka bio pod jakim uticajem francuskih Burbona, što je ostavilo vidnog traga, posebno u arhitekturi i društvenom životu. Parma ima dugu tradiciju u proizvodnji hrane („parmezan“ i „parmski pršut“) i sedište je industrisko-prehrambenog giganta „Parmalat“, najvećeg u Italiji. Obilazak centra grada pešice: Trg Garibaldi, romanska katedrala i krstionica iz 11. veka, Episkopska palata... Slobodno vreme. Mogućnost posete muzeju pršuta iz Parme. Povratak u Bolonju.
● Celodnevni izlet autobusom “Modena i Parma” u trajanju od oko 10 sati. Cena: 20 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom, usluge vodiča i razgledanje istorijskog centra Modene i Parme. Ulaznica za muzej Acido Balsamico: 5 evra Ulaznica za muzej pršuta iz Parme: 5 evra
Parma Parma, Arquato, Fidenze

21.03.2018

elodnevni fakultativni izlet autobusom “Parma, Arquato, Fidenza”. Polazak za Parmu, drugi grad po veličini i značaju u Emiliji–Romanji, koji je od druge polovine 18. veka bio pod jakim uticajem francuskih Burbona, što je ostavilo vidnog traga, posebno u arhitekturi i društvenom životu. Parma ima dugu tradiciju u proizvodnji hrane („parmezan“ i „parmski pršut“) i sedište je industrisko–prehrambenog giganta „Parmalat“, najvećeg u Italiji. Obilazak centra grada pešice: Trg Garibaldi, romanska katedrala i krstionica iz 11. veka, Episkopska palata... Slobodno vreme. Nastavak putovanja do srednejvekovnog grada Arquato. Srednjevekovni gradić Arkuato iz 8.veka, nalazi se na brdu iznad reke Arda, 35 km zapadno od Parme sa trgom, palatom Podesta koja je završena u 15. veku, kula Farnese, krstionica Sv.Ivana, palata Scoto iz 13.veka, zvonikom iz 17 veka, crkvom Sv.Marije iz 8. veka, tvrđavom Viscontea iz 14.veka. Ovaj gradić je inače grad kulture i velika turistička atrakcija.  Slobodno vreme. Nastavak putovanja do gradića Fidenza u kome se nalazi katedrala iz 12.veka koja je jedna od  najlepših građevina roamničke arhitekture u Italiji kao i gradska skupština iz 12.veka. Slobodno vreme.. Povratak u Ređo Emiliju.
● Celodnevni izlet autobusom “Parma, Arquato, Fidenza” u trajanju od oko 10 sati. Cena: 15 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom, usluge vodiča i razgledanja Parme, Arquata i Fidenze prema programu.Ulaznica za dvorac Viskonte 7 eura.
Minhen AUGSBURG

21.03.2018

oludnevni fakultativni izlet autobusom “Augsburg”. Polazak za Augsburg, bavarski grad slavne prošlosti, danas važan univerzitetski i privredni centar i sedište oblasti Švabije. Augsburg je najstariji nemački grad posle Trira i treći po veličini i značaju u Bavarskoj, posle Minhena i Nirnberga. Njegovo “zlatno doba” je bilo u 15. i 16. veku kada je važio za jedan od najbogatijih trgovačkih gradova u Evropi. Po dolasku, razledanje pešice znamenitosti u centru grada: katedrala, gradska većnica, zvonik Perlahturm, Merkurova, Avgustova i Herkulova fontana, četvrt Fugerai, sa najstarijim socijalnim stanovima u svetu izgrađenim u 16. veku za siromašne stanovnike Augsburga po ideji veletrgovca Jakoba Fugera. U još uvek dobro očuvanih 140 stanova, zakupci i danas plaćaju kiriju u vrednosti jednog rajnskog zlatinika (oko 0.90 evra). Slobodno vreme. Povratak u Minhen.
● Poludnevni izlet “Augsburg” Cena: 20 evra. U cenu je uključeno: prevoz autobusom, ulaznica za obilazak četvrti Fugerai i usluge vodiča.
Minhen PALATA RESIDENZ

21.03.2018

Fakultativni obilazak Minhenske palate (Residenz) podignuta u 14 veku bila je palata bavarskih kraljeva od 1508 do 1918 godine. Ova najveca gradska palata u Nemackoj sa cuvenom kraljevom riznicom nalazi se u centru grada i otvorena za sve zainteresovane koji žele uživati u bivšoj kraljevskoj kolekciji i ubraja se medu najznacajnije muzeje enterijera u Evropi. ● Izlet “Palata Residenz” Cena: 20 evra. U cenu je ukljuceno: prevoz autobusom, rezervacije, ulaznice.
Folinji Asizi i Peruđa

21.03.2018

 Vožnja do grada Aszi. Ovaj srednjevekovni gradić, smešten na brežuljku Monte Subasio, koji dominira celom dolinom a kojem se nalazi impozantna dvospratna bazilika Franje Asiskog iz 13.veka u kojoj se nalaze i freske italijanskog slikara i vajara – Đota. Bazilika se nalazi na listi svetske kulturne baštine UNESCO. Vredan pažnje je i sam srednjevekovni centar sa bazilikom Sv.Klare u gotičkom stilu, crkva Sv Rufina sa prelepom romaničkom fasadaom, Minervin hram iz 13.veka, Velika tvrđava iz 14. veka. Slobodno vreme. Polazak prema Peruđi, glavnom gradu regiona Umbrija, poznat je po istorijskim zgradama, univerzitetu, čokoladi, festivalima, trgovima punim ljudi i modernim buticima. Glavni trg (Piazza IV Novembre) je srce grada i centar dešavanja. Nalazi se na vrhu brda i do njega se dolazi uskim ulicama.U centru ovog velikog trga je fontana(Fontana Maggiore) iz 13.veka, a okružen je katedralom iz 14.veka, zgradom stare gradske skupštine (Palazzo dei Priori) iz 13.veka i istorijskim zgradama. Ostaci tvrđave (Rocca Paolina) potiču iz perioda od 11. do 16. veka Univerzitet Peruđa je osnovan 1308. godine i obuhvata 11 fakulteta. Ovde se proizvode čuveni “Baci di Perugina” (praline sa lešnicima). Slobodno vreme. Povratak u Folinjo
- Celodnevni izlet autobusom “Asizi i Peruđa” u trajanju od oko 10 sati. Cena: 20 evra bez ulaznica. U cenu je uključen prevoz autobusom, usluge vodiča i razgledanje istorijskog centra Asizija i Peruđe.

Salzburg Parada brodova

21.03.2018

 Fakultativna poseta jezeru Altaussee gde se održava parada brodova (14.30–16.00 sati) ukrašenih cvetovima narcisa. Slobodno vreme. Polazak prema Beogradu.

Firenca Firenca NG

21.03.2018

 - Fakultativni odlazak u Firencu radi dočeka Nove Godine u trajanju od 21.00–02.00. Cena 20 evra .U cenu je uključen prevoz autobusom, usluge vodiča

Vroclav Tsiež

21.03.2018

Fakultativni izlet do zamka Tsiež koji je treći po veličini u Poljskoj a podignut u 13.veku kao zamak kneza od Svidnice.Tokom istorije bio je u vlasništvu i kraljeva Poljske, Češke, Mađarske i porodice Hochberg. Tokom II svetskog rata bio je konfiskovan od strane nacista koji su iskopali ispod njega veliki broj tunela na dubini od preko 50 m. Nalazi se 70 km južno od Vroclava i to je jedan od onih zamkova koji deluju kao da su upravo ispali iz neke bajke. Nalazi se na litici visokoj 400 m okružen gustom šumom i ima 400 prostorija. Dvorac je srušen, i ponovo izgrađen više puta tokom svih ovih godina. Obilazak zamka. Slobodno vreme.

Venecija Voznja brodom do Venecije

01.05.2018

Odlazak do luke Punto Sabioni i vožnja brodom do Trga Sv.Marka glavnog trga u Veneciji. Razgledanje najužeg centra prestonice nekada moćne Mletačke republike ( IX-XVIII vek ): Trg sv. Marka, Bazilika sv. Marka sa mozaicima, Duždeva palata, Most uzdisaja, Most Rialto, crkve Santa Maria della Salute u kojoj se nalaze dela Ticijana i Tintoretija. 

Istanbul Krstarenje Bosforom - Istanbul

30.04.2018

Poludnevni izlet autobusom i brodom “krstarenje Bosforom” u trajanju od oko četiri sati. U cenu je uključeno: vožnja brodom po Bosforu (oko sat i po), prevoz autobusom i usluge lokalnog vodiča.( Minimum za reallizaciju 20 putnika). 

Prag Drezden Prag

08.04.2018

Celodnevni fakultativni izlet autobusom do Drezdena.  Do temelja razoren februara 1945. godine u savezničkom bombardovanju Drezden je posle zadivljujući verne i precizne rekonstrukcije koja je trajala više od pola veka u potpunosti uspeo da obnovi svoj nekadašnji sjaj. Po dolasku, razgledanje ovog grada umetnosti a posebno muzike, koji se naročito ponosi svojom operom, jednom od najuglednijih u svetu, filharmonijom  i horom. Obilazak istorijskog gradskog jezgra pešice: opera Zemper, palata Cvinger , čuvenog Murala na kojem su prikazani svi vladari Saksonije koji se nalazi u Avgustovoj ulici, Bogorodičina crkva, Dvorska crkva… Cena: 25 evra. U cenu je uključeno: prevoz autobusom, razgledanje Drezdena i usluge lokalnog vodiča. 

Prag Češki Krumlov

07.04.2018

Celodnevni fakultativni izlet “Češki Krumlov“ Ovo je grad o kojem prvi pisani dokazi potiču iz 1253 godine a koji je do danas očuvao svoj gotički i renesansni izgled. Grad je proglašen delom svetske kulturne baštine kao jedinstveni primer očuvane srednjevekovne urbane celine jednog od najlepših čeških gradova. Veliki deo gradske arhitekture predstavljaju objekti nastali od 14 do 17. veka u stilovima gotike, renesanse i baroka. Crkva sv. Vida i veliki dvorac porodice Roženberg (drugi po veličini u Češkoj posle praških Hradčana) dominiraju gradom okruženog rekom Vltavom. Obilazak istorijskog centra grada pešice: gradska vrata Buđejovice, Latran, crkva Sv.Vida, zvonik, zamak Roženberk, gradski trg sa većnicom. Slobodno vreme.. Fakultativni obilazak dvorca Hluboka nad Vltavom, koji je podignut još u 13. veku od strane Otakara II.  Dvorac ima 11 tornjeva od kojih najveći ima 60 m. Obilazak unutrašnosti dvorca, sa privatnim odajama princeze Eleonore, koji poseduju bogatu zbirku nameštaja, oružja i umetničkih dela. Cena: 25  evra. U cenu je uključeno: prevoz autobusom, razgledanje grada. Obilazak zamka Hluboka nad Vlatavou, cena 20 evra sa ukljucenim autobuskim prevozom,rezervacijom , ulaznicom, obilaksom zamka sa loklanim vodičem 

Venecija Padova i Verona

30.04.2018

Razgledanje Padove: Trg Prato dela Vale. Bazilike Svetog Antonija u kojoj se nalazei mnogobroji Donatelovi radovi, spomenik Gatamelata..Slobodno vreme za individualna razgledanja. Polazak za Veronu. Obilazak Verone, grada Romea i Julije: Trga Bra, Julijine Kuće, Trga Erba i Sinjori sa spomenikom Dante Aligijeriju, Rimske Arene  jedne od najvećih i najbolje očuvanih. 

Diano Marina Menton-Eze-Monako

29.04.2018

Fakultativni odlazak  do Mentona mondenskog centra  na Francuskoj rivijeri koji se još naziva “La perle de la France” – “Biser Francuske”. Nakon dolaska, obilazak Mentona: stari grad sa izuzetnim mediteranskim šarmom, lepa marina, živopisne  pjacete... Slobodno vreme, nakon toga odlazak do srednjovekovnog seoceta  EZE i poseta fabrici parfema “Galimard”. Obilazak muzeja uz prezentaciju tehnologije izrade parfema, razgledanje laboratorije i poseta prodajnom salonu. Polazak za Kneževinu Monako, čiji je osnivač Frančesko Grimaldi.  Nakon dolaska obilazak Monaka: katedrala u kojoj je sahranjena Grejs Keli, Knežev dvor, Okeanografski muzej. Slobodno vreme. Povratak u hotel. Cena 25eur. U cenu je uključen prevoz autobusom, obilasci prema programu, usluge vodiča. 

Peruđa Kortona - Areco

30.04.2018

Fakultativni izlet do Kortone.  Dolazak u mali, prelepi gradić Kortonu. Po dolasku, kraći obilazak istorijskog centra grada uz razgledanje: Trg Republike ,palata Komune – sedište uprave grada, palata Kasali...  Slobodno vreme. Kraće putovanje do Areca, jednog od najlepših toskanskih gradova. Obilazak istorijskog centra grada uz razgledanje: trg Grande koji predstavlja najlepši deo Areca,čuven i po tome što  je poslužio kao scenografija za poznati  film „La Vita e Bella“( Život je lep),  Duomo – poznate katedrale,  crkva Sv. Franje, Petrarkina  kuća u kojoj je rođen čuveni pesnik...Povratak u hotel. Cena: 25eur.  U cenu je uključeno: prevoz autobusom, posete navednim mestima bez ulaznica i usluge vodiča. 

Beč Esterhazi i Šopron

21.03.2018

 Fakultativni izlet „Esterhazi i Šopron“. Polazak prema mestu Ajzenštad gde se nalazi barokni dvorac porodice Esterhazi koja je bila jedna od najpoznatijih plemićkih porodica Evrope iz čijih redova izašla su mnogi mađarski diplomati, oficiri i umetnici do 20.veka. Krajem 18. veka Esterhazi postao je najveći mađarski feudalista, računajući da su imali više bogatstva u svojim rukama nego hazburški car čiji su simpatizeri bili..Dvorac Esterhazi je indikacija moći koju je sjajna porodica uživala vekovima i jedna od reprezentativnih zgrada koje su izgradili u habsburškoj imperiji. U dvorcu je i muzej vina, najveći u Austriji, ali i jedna od najlepših koncertnih dvorana na svetu gde je čuveni kompozitor Jozef Hajdn izvodio svoja dela. Posle obilaska nastavak putovanja do Šoprpna jednog od najlepših gradova Mađarske koje se nalazi na na zapadu Mađarske i 60 km južno od Beča. Grad je postojao još u rimsko doba kada se zvao Scarbantia. 19. avgusta 1989. godine u blizini Šoprona održan je "Panevropski piknik", kada je "Gvozdena zavesa" između Austrije i Mađarske ukinuta nekoliko sati, dozvoljavajući da nekoliko stotina DDR građana pređe granicu. Grad je poznat po prozvodnji čuvenih vina Kekfrankos (crveno) i Traminer (belo), Obilazak istorijskog centra grada: Na mestu nekadašnjeg foruma nalazi se Barokni trg sa vatrogasnim tornjem iz 13.veka, palatom Fabrik iz 14.veka, zgradom stare apoteke, starom sinagogom iz 14.veka, gradskom većnicom, zgrada Gambrinus iz 15.veka, crkva Sv.Mihaila iz 13.veka, crkva Sv.Đorđa iz 15.veka, palata Esterhazi, staro pozorište i kazino, rimske zidine. Slobodno vreme.

Nirnberg Bamberg

25.05.2018

- Poludnevni izlet “Bamberg” Cena: 25 evra. U cenu je uključeno: prevoz autobusom, obilazak istorijskog centra grada I usluge vodiča.

Milano Komo i Lugano

30.04.2018

Celodnevni fakultativni izlet za Komo i Lugano. Polazak za Komo smešteno u divnom prirodnom ambijentu, na krajnjem jugu istoimenog jezera, ispod alpskih padina obraslih bujnom vegetacijom. U srednjem veku bio je čuven po svojim veštim graditeljima i vajarima,dekoraterima zvanim “komačini”, koji su ustanovili i proneli po čitavoj Evropi prepoznatljivi lombardijski stil gradnje palata i crkava. Od kraja 19. veka Komo je renomirano letovalište sa luksuznim hotelima, vilama i rezidencijama od kojih su mnoge u posedu poznatih umetnika i javnih ličnosti iz celog sveta. Po dolasku, šetnja obalskom promenadom i centrom grada, oko Trga Kavur i impozantne katedrale od belog mermera (14–18. vek). Slobodno vreme. Dolazak u Lugano. Razgledanje istorijskog centra: katedrala Sv. Lorenca, crkva Svete Marije od Anđela iz 16 veka, Gradski park, Trg reforme. Slobodno vreme. Obilazak muzeja fabrike čokolade Alprose koja je najveći proizvođač čokolade u Švajcarskoj. Slobodno vreme. Povratak u Milano.Cena: 25 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom na navedenoj relaciji, obilasci prema programu i usluge vodiča. 

Milano Torino

29.04.2018

Fakultativni izlet u Torino koji je četvrti po veličini grad Italije i glavni grad pokrajine Pijemont. Nalazi se u severozapadnoj Italiji na reci Po a poznat je kao "najindustrijalizovaniji“ grad Italije, koji je i sedište svetski poznatih automobilskih kompanija: "Fijat", "Lanča" i "Alfa Romeo". Bio je sedište porodice Savoja. Grad je poznat i po osamnaest kilometara arkada, koji datiraju iz 1500.godine, izgrađene su da bi omogućile nesmetanu šetnju kralja i njegove pratnje. Obilazak istorijskog centra grada: Trg Kastelo iz srednjeg veka, palata Madama sa divnim baroknim stepeništem u kojoj je nekada bio italijanski senat a danas antički muzej, kraljevska palata sa pozorištem iz 17.veka, ulica Po poznata po arkadama koje vode do reke Po, trg Vitorio Veneto sa predivnim pogledom na Alpe, , toranj Antoneliana, simbol Torina visine 165m sa panoramskom terasom na visini od 85m, trgovi Sv.Karla, Savoj, spomenik Vitoriju Emanuelu II koji je ujedinio Italiju 1861 godine, crkva Sv.Kristine, Duomo je katedrala iz 15 veka poznata i po Torinskom platnu kojim je bio obmotan Isus posle raspeća,  ulica Garibaldi koja je glavna šoping ulica. Slobodno vreme. Povratak u Milano. Cena: 25 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom na navedenoj relaciji, obilasci prema programu i usluge vodiča. 

Krakov Vjelicka rudnik soli

21.03.2018

 Fakultativni obilazak sa vodičem, 700 godina starog rudnika Vjelička koji je najstariji rudnik soli u Evropi i nalazi se 20 km daleko od Krakova, a od 1978. godine proglašen je delom svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO–a. Dugačak je oko 300 km sa dubinom do 327 metara. Poseta rudniku obuhvata razgledanje hodnika dužine oko 3 km. Na dubinu od 64 m se stiže nakon 378 strmih drvenih stepenica, a do 135–og metra se dolazi liftom. Tu se nalazi spektakularno podzemno jezero, mnogobrojne skulpture, lusteri, pošta, kraljevska kapela, koncertna dvorana, koje su služile rudarima napravljene su od soli. U sklopu rudnika postoji čak i klinika za lečenje astme i disajnih organa jer so iz rudnika ima terapeutska svojstva. Obilazak rudnika traje oko 1,5 sat
- Poseta rudniku soli Vjelička. Cena: 25 evra (transfer, rezervacija, ulaznica, vožnja liftom, lokalni vodič uz asistenciju vođe puta, izlet traje oko 4 sata). Postoje posebna pravila bezbednosti kojih se svi moraju pridržavati dok se nalaze na obilsku u rudnika Temperatura u rudniku je oko 12ºC tokom cele godine.

Folinji Spoleto, Terni i Orvieto

21.03.2018

 Fakultativni celodnevni izlet Spoleto – Mermerni vodopad – Orivieto. Spoleto je srednevekovni gradic u Umbriji u podnožiju Apenina. Srednjevekovna tvrdava iz 14.veka. starorimski most iz 1.veka p.n.e., Ocuvano starorimsko pozorište iz 2 veka, Gradska katedrala iz 13.veka,bazilika iz 5.veka, crkva S.Petra iz 5 veka, akvadukt iz 13.veka, gradska vecnica iz 13.veka. Slobodno vreme. Nastavak putovanja prema mestu Terni. U Umbriji sa nalazi i najviši veštacki vodopad (165 metara) u Evropi– Mermerni vodopad (Cascata delle Marmore) cija voda polazi iz jezera Piediluco putem reke Velino preko tri kaskade se uliva u reku Nera u poznatom parku vode (Parco delle Acque).Ovde možete biti svedoci jednog od najlepših prirodnih cuda u Evropi jer je to jedini vodopad na svetu cije je dno poplocano mermerom. Vodopad je napravljen u 3 veku p.n.e. radi odbrane od poplava.Vodopad se može posmatrati sa posebnih platformi u odredenim vremenskim intervalima jer u ostalim intervalima voda se preusmerava u hidrocentralu. Slobodno vreme. Nastavak putovanja do grada Orvieto. Orvieto jedan od najstarijih gradova Italije koga su u 9 veku p.n.e. osnovali etrurci ciji tragovi se mogu videti i danas. Stari grad nalazi se na na vrhu vulkanske stene odakle se pruža divan pogled na dolinu reke Paglia. Po dolasku šetnja i razgledanje grada: Duomo (Santa Maria Assunta) jedna od najlepših gradevina romanicko–goticke arhitekture iz 13. veka, crkva Sv. Andrije iz 14. veka, Papske palate Urbana IV i Martina IV, 47 metara visoka Papska kula iz 14. Trg Republike sa Gradskom Vecnicom iz 16 veka. 62 m dubok bunar Sv.Patrika iz 16.veka. Citav grad je sagraden na mekoj steni te ima svoj pandan u podzemnom gradu sa više od 1200 pecina, tunela i bunara izdubljenih ljudskom rukom u rasponu od 2500 godina. Slobodno vreme. Povratak u Folinji.
- Celodnevni izlet autobusom “Spoletio, Terni (Mermerni vodopadi) i Oriveto ” u trajanju od oko 12 sati. Cena: 25 evra bez ulaznica. U cenu je uključen prevoz autobusom, usluge vodiča i razgledanje Spoleta, Mramornih vodopada (udobne cipele ili čizme, koje su pogodne za šetnju, poneti fotoaparat ili video kameru, kišobran ili kišnu kabanicu), Oriveta, prema programu.

Nica Nica - razgledanje

21.03.2018

Odlazak na fakultativno pešačko razgledanje Nice uz pratnju stručnog vodiča na srpskom jeziku: Englesko šetalište, Trg Masena, Fontana sunca, Park Alberta I, hotel Negresko, kazino ˶Ruhl”, Gradska kuća, cvetna pijaca.

Montekatini Terme SIJENA I S. ÐIMINIJANO

21.03.2018

Celodnevni fakultativni izlet autobusom “Sijena i San Điminjano”. Sijena je posle Firence – čiji je ozbiljan rival bila u prošlosti – drugi po značaju grad Toskane, po umetničkoj i kulturnoj baštini. Smeštena na tri brda, odlikuje se gotskom arhitekturom i građevinama od crvenkaste opeke. Po dolasku, obilazak pešice gradskog jezgra: Pjaca del Kampo, trga u obliku školjke na kome su Fontana sreće i Palaco publiko sa zvonikom (88 m), Pjaca del Duomo sa gotskom katedralom, ukrašenom mozaicima… Slobodno vreme. Odlazak za San Điminjano, tipičan toskanski gradić, okružen vinogradima i maslinjacima, koji je zadržao u velikoj meri svoj srednjovekovni izgled. ”San Gimignano dalle belle torri” – jedinstven je po 14 preostalih od 72 visoka tornja – koje su bogate porodice od 15. veka podizale zbog prestiža. Obilazak centra grada pešice. Slobodno vreme. Povratak u Kalencano. ● Celodnevni izlet autobusom “Sijena i San Điminjano” u trajanju od oko 9 sati. Cena: 30 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom, usluge vodiča i razgledanje istorijskog centra Sijene i San Điminjana.
Varšava ZAMAK TRAKAI

13.04.2018

Fakultativni izlet autobusom ”Trakajski zamak”. Odlazak do istorijskog gradića Trakai, nekadašnje prestonice Litvanije, 30 km zapadno od Viljnusa gde je ovaj prelepi zamak od crvene opeke – jedna od najvećih znamenitosti Litvanije. Sagrađen je na ostrvu usred jezera Galve, naspram centra grada, za osnivača Viljnusa, velikog vojvodu Gediminasa (1275–1341) čija je država u 14. veku bila prostranija od Moskovske kneževine. Povratak u Viljnus.

Firenca FIRENCA - TOSKANA

21.03.2018

Mogućnost organizovanja fakultativnog izleta za Firencu, najbogatiju umetničku riznicu Italije, posle Rima. Polazak autobusom do mesta Sesto Fiorentino (43 km), mesta udaljenog 12 km od Firence u regionu Toskana.Transfer vozom, dve stanice, do stanice Santa Maria Novela u Firenci koja se nalazi u centru grada. Osnovana kao rimsko naselje na reci Arno, Firenca je od 12. veka samostalna gradska republika a zatim vojvodstvo. Doživela je procvat tokom vladavine moćne bankarske porodice Mediči (14–17. vek), čiji su se najviđeniji članovi – sposobni vladari i reformatori – istakli i kao velike mecene i pokrovitelji umetnosti. Od 1865. do 1871. Firenca je bila prestonica Italije. Obilazak užeg centra grada pešice: trg Sinjoria, katedrala Santa Marija del Fiore, sa čuvenom Bruneleskijevom kupolom, krstionica, Ponte Vekio – pokreveni most iz 14. veka, palata Ufici, crkva Santa Kroće (u kojoj su grobnice Mikelanđela, Makijavelija i Galileja)… ● Celodnevni izlet autobusom i vozom “Firenca” u trajanju od oko 12 sati. Cena: 20 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom, povratna vozna karta Sesto Fiorentino – Firenca – Sesto Fiorentino, razgledanje Firence prema programu i usluge vodiča.
Berlin Potsdam

21.03.2018

Poludnevni fakultativni izlet autobusom “Carski grad Potsdam”. Po dolasku, razgledanje grada bez ulaznica: Brandenburška kapija, ruski kvart Aleksandrovka sa crkvom Aleksandar Nevski, Holandski kvart (18. vek) zidan za holandske zanatlije, švajcarske kuće, Sansusi (1747) – čuveni letnjikovac Fridriha Velikog, Nova palata (1767), zatim palata Sesilienhof gde je održana Potsdamska konferencija (susret Čerčila, Staljina i Trumana, jula 1945), granični prelaz do 1989. na mostu Glinke na reci Havel gde su obavljane razmene špijuna… Povratak u Berlin.
● Poludnevni izlet “Carski grad Potsdam” u trajanju od oko 5 sati. Cena: 25 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom, razgledanje po programu i usluge lokalnog vodiča.
Bolonja San Marino

21.03.2018

elodnevni fakultativni izlet autobusom “San Marino”. Polazak za mesto San Leo ispod brda na kome se nalazi moćna tvrđava aristokratske porodice Montefeltro koja je upravljala vojvodstvom od 13. do 16. veka i gde su palate vlastelinskih porodica Mediči i de la Rovere. Slobodno vreme. Polazak za Republiku San Marino, najmanju državu u Evropi posle Vatikana i Kneževine Monako. Po dolasku, obilazak znamenitosti u istoimenoj prestonici: gradska kapija, bazilika sv. Marina, Trg slobode, spomenik Garibaldiju...  Slobodno vreme. Povratak u Bolonju.
● Celodnevni izlet autobusom “San Marino” u trajanju od oko 10 sati. Cena: 25 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom, usluge vodiča i razgledanje  prema programu.
Montekatini Terme LUKA, PIZA VIJAREÐO

21.03.2018

Celodnevni fakultativni izlet “Luka, Piza i Vijaređo”. Polazak za obližnju Luku, bogati trgovački grad, u sastavu firentinske države od 15 veka. Gradsko jezgro Luke, sa uskim ulicama i srednjovekovnim građevinama u potpunosti je uokvireno 4 km dugim, odlično očuvanim zidinama, čiju trasu prati divna promenada. Šetnja užim centrom gde se nalazi rodna kuća čuvenog kompozitora Đakoma Pučinija (1858 – 1924). Nastavak putovanja do susedne Pize, na reci Arno, nekada moćne pomorske sile, čija je flota skoro 150 godina (do kraja 13. veka) bila najjača na Sredozemnom moru. Obilazak tri dragulja toskanske, romanske arhitekture na Trgu čudesa: krstionice, katedrale i Krivog tornja na kome je Galileo Galilej (1564–1642), rođen u Pizi, izvodio svoje eksperimente. Slobodno vreme. Vožnja do Vijaređa, mondenskog letovališta na Tirenskom moru, sa svetskom reputacijom, poznatom po proizvodnji cveća i po svom raskošnom karnevalu. Slobodno vreme. Povratak u Montekatini Terme. . ● Celodnevni izlet autobusom “Luka, Piza i Vijaređo” u trajanju od oko 10 sati. Cena: 25 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom, usluge vodiča i razgledanje Luke i Pize, prema programu.
Atina Razgledanje Atine

21.03.2018

Fakultativno panoramsko razgledanje jednog od najznačajnijih gradova sveta. Atina je bila priznati centar kulture i umetnosti još u vreme kada većina evropskih prestonica nije ni postojala. Hram Zevsa Olimpskog, Panatenajski stadion – mesto održavanja prvih savremenih Olimpijskih igara 1896. godine, Kraljevska bašta, Crkva Svetog Pavla, Parlament, Numizmatički muzej Šlimana, glavni gradski trgovi Omonija i Sintagma, tri neoklasične zgrade: Akademija, Univerzitet i Nacionalna biblioteka samo su deo lepota današnje Atine. Razgledanje se završava posetom bisera Atine – drevnog Akropolja sa velelepnim hramovima Partenonom, Erehteonom i Nike sasečenih krila. Povratak u hotel. 

Pariz Monmartr

23.05.2018

Poludnevni fakultativni obilazak Monmartra u pratnji vodiča. Monmatr (130 m.n.v) je najviše među 11 brda i brežuljaka na kojima leži Pariz ,nalazi se na njenom severnom obodu i spada u njegove najpoznatije istorijske kvartove. Na vrhu Monmartra uzdiže se velika bela bazilika Sakre Ker, čija su impozantna kupola i zvonik više od jednog veka sastavni deo siluete francuske prestonice. Od sedamdesetih godina 19. veka Monmartr naseljavaju i na njegovim padinama dolaze da stvaraju veliki umetnici kao Berlioz, Hajne, Renoar, Mone, Van Gog, Tuluz Lotrek, Pikaso, Dali… pretvorivši ga u prostor nekonvencionalnog i boemskog života. Poseta bazilici, šetnja uličicama oko glavnog trga Tertr gde se mogu videti desetine slikara za svojim štafelajima, do mesta gde su se odigrali dramatični događaji tokom Pariske komune (1871). Šetnja do poznatih trgova Pigal i Blanš u podnožju brda gde se nalazi kabare “Mulen ruž” (1889), jedan od simbola noćnog života Pariza. (Odlazak metroom; individualni povratak u hotel). 

Berlin Potsdam

21.03.2018

Poludnevni fakultativni izlet “Potsdam”, grad nedaleko od Berlina, poznat po letnjoj rezidenciji kralja Frederika Velikog. Po dolasku, razgledanje grada: Brandenburška kapija, ruski kvart Aleksandrovka sa crkvom Aleksandar Nevski, Holandski kvart (18. vek) zidan za holandske zanatlije, švajcarske kuće, Sansusi (1747) - čuveni letnjikovac Fridriha Velikog, Nova palata (1767), zatim palata Sesilienhof gde je održana Posdamska konferencija (susret Čerčila, Staljina i Trumana, jula 1945), granični prelaz do 1989. na mostu Glinke na reci Havel gde su obavljane razmene špijuna… 

Beč Šenbrun

01.05.2018

- “ Kraljevski dvorac Šenbrun”. Cena: 25 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom, rezervacija, ulaznica za Grand Turu u dvorcu Šenbrun i razgledanje sa lokalnim vodičem. Obilazak privatnih prostorija cara Franca Josefa i carice Elizabete, državnih prostorija u stilu Rokokoa, svečanu salu, imponzantnu salu sa goblenima. Obilazak traje oko 50 minuta. 

Istanbul Palata Dolmabahče

30.04.2018

Fakultativni izlet autobusom “Palata Dolmabahče”. Izgrađena kraj Bosfora sredinom 19. Veka, u kombinaciji baroka, rokokoa i turskog imperjalnog stila, palata Dolmabahče je bila zvanična rezidencija sultana, sa kraćim prekidima, od 1853 do 1922. godine. Okružena prekrasnim vrtom, ima 285 soba, 43 salona, šest hamama i raskošan enterijer sa oko 600 umetničkih slika. Iz nje je u izgnanstvo otišao poslednji otomanski sultan Mehmed VI (1922); u njoj se okončao život oca turske nacije Mustafe Kemala Ataturka (1881- 1938). Slobodno popodne.  

Đenova Menton i Obala cveća

07.04.2018

Celodnevni fakultativni izlet “Menton i Obala cveća”. Vožnja do Mentona, mondenskog centra  na  Francuskoj rivijeri koji se još naziva “La perle de la France” – “Biser Francuske”. Nakon dolaska, obilazak Mentona: stari grad sa izuzetnim  mediteranskim šarmom, lepa marina, živopisne  pjacete...Slobodno vreme. Nastavak putovanja  do Sanrema. Dolazak u Sanremo i odlazak do Ruske crkve u kojoj je bio sahranjen crnogorski kralj Nikola I  Petrović. Kraći obilazak  starog dela grada - La Pinja. Slobodno vreme u centru kraj čuvenog kazina i šetališta uz more. Povratak u hotel. Cena: 25 eura. 

Beč Bečka šuma i Baden

21.03.2018

Fakultativni obilazak čuvene Bečke šume. Obilazak velikog kompleksa jednog od najstarijih manastira u Evropi – Hajligenkrojca. Manastir je osnovan 1133. godine i pripada redu cistercita. Nakon obilaska, vožnja do najvećeg podzemnog jezera na svetu Segrote. Jezero je nastalo posle velike eksplozije u nekadašnjem rudniku gipsa 1912. godine kada se 20 miliona litara vode slilo u rudnik i pećine. Tokom Drugog svetskog rata u pećini se nalazila fabrika aviona u kojoj je bilo preko 2000 ljudi. Jedinstven doživljaj je vožnja brodićem po jezeru koje se nalazi na 60 m ispod zemlje. Potom odlazak do banje Baden poznatoj po nekadašnjoj letnjoj rezidenciji Cara Franca i brojnim termalnim kupalištima. Slobodno vreme. Povratak u Beč.
- Poludnevni izlet autobusom “Bečka šuma” u trajanju od oko 4 sata. Cena: 30 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom, usluge vodiča i razgledanje prema programu, ulaznica za podzemno jezero Segrote. 

Beč Večera u restoranu Beč

21.03.2018

- Večera u restoranu na Grincingu. Cena: 30 evra. U cenu uključen prevoz autobusom i večera na bazi set menija. 

Dubai Dubai - razgledanje grada

21.03.2018

Ovo putovanje će Vas odvesti na izvrsne lokacije Dubaia. U toku putovanja  osetićete  okrepljujuću atmosferu drevnih arapskih čari koje proizilaze iz trgovačkih centara starih stotinu godina koji opstaju graničeći se sa najuzbudljivijim kosmopolitskim gradom.
Preporučujemo da posetite: Burj Khalifa (panoramsko razgledanje), Palm Jumeirah (panoramsko razgledanje), Burj Al Arab ( panoramsko razgledanje), Dubai muzej, Market začina, Arapsku pijacu, taksi čamac. 

Firenca Luka i Piza

21.03.2018

Celodnevni fakultativni izlet “Luka i Piza”. Polazak za obližnju Luku, bogati trgovački grad, u sastavu firentinske države od 15 veka. Gradsko jezgro Luke, sa uskim ulicama i srednjovekovnim građevinama u potpunosti je uokvireno 4 km dugim, odlično očuvanim zidinama, čiju trasu prati divna promenada. Šetnja užim centrom gde se nalazi rodna kuća čuvenog kompozitora Đakoma Pučinija (1858 – 1924). Nastavak putovanja do susedne Pize, na reci Arno, nekada moćne pomorske sile, čija je flota skoro 150 godina (do kraja 13. veka) bila najjača na Sredozemnom moru. Obilazak tri dragulja toskanske, romanske arhitekture na Trgu čudesa: krstionice, katedrale i Krivog tornja na kome je Galileo Galilej (1564–1642), rođen u Pizi, izvodio svoje eksperimente. Slobodno vreme. Povratak u Kalenzano. 

Milano Bergamo, Leko i Komo

21.03.2018

Fakultativni izlet “Bergamo, jezero Leko i jezero Komo”. Polazak za Bergamo, ispod obronaka Alpa, grad teatra i muzičke umetnosti sa vekovnom tradicijom. U Bergamu je u 16. veku nastala komedija del arte, specifična pozorišna forma, vrlo popularna u Italiji i Francuskoj, sa glumcima pod maskama koji improvizuju tekst na utvrđene teme. Bergamo je poznat i kao jedan od četiri grada u Italiji – pored Ferare, Luke i Groseta – čija su gradska jezgra u celosti okružena potpuno očuvanim srednjovekovnim zidinama. Šetnja gornjim gradom oko Starog trga - istorijskog centra Bergama. Slobodno vreme. Odlazak do obližnjeg Leka na istoimenom jezeru. Kraći odmor. Vožnja do mesta Varena gde prelazimo na trajekt do Belađa, na razmeđi jezera Leko i jezera Komo, omiljenog odmarališta milanske aristokratije i jednog od najpoznatijih turističkih centara u severnoj Italiji. Kraći odmor. Povratak trajektom do Varene i odlazak do elegantnog Koma, smeštenog u divnom prirodnom ambijentu, ispod alpskih padina obraslih bujnom vegetacijom. U srednjem veku bio je čuven po svojim veštim graditeljima i vajarima-dekoraterima zvanim “komačini”, koji su ustanovili i proneli po Evropi prepoznatljivi lombardijski stil gradnje palata i crkava. Od kraja 19. veka Komo je renomirano letovalište sa luksuznim hotelima, vilama i rezidencijama od kojih su mnoge u posedu poznatih umetnika i javnih ličnosti iz celog sveta. Po dolasku, šetnja obalskom promenadom i centrom grada, oko Trga Kavur i impozantne katedrale od belog mermera (14-18. vek). Slobodno vreme. Povratak u Milano.
Minhen HB pivnica Minhen

21.03.2018

Poseta pivnici HB u Minhenu: Cena 30 evra. U cenu je uključeno: prevoz autobusom i večera.
Cirih JEZERO LUCERN

29.04.2018

 Celodnevni fakultativni izlet “ Jezero Lucern”. Ovo je cetvrto jezero po velicini u Švajcarskoj sa površinom od oko 144 km². Weggis sa bogatom suptropskom vegetacijom palmi zahvaljujuci zašticenom položaju na jezeru, tradicionalno selo Vitznau, polazište zupcane železnice i gradic Schwyz po kojem je Švajcarska dobila ime i gde je Forum švajcarske istorije gde posetioci mogu dobiti sliku o razvoju Švajcarske kao države. Ovo je podrucje "srce Švajcarske", posebno kanton Uri vezano uz pricu o Wilhelmu Tellu, švajcarskom nacionalnom junaku. U Altdorfu je moguce fotografisati se uz poznati Tellov spomenik. Dolazak u metropolu centralne Švajcarske i kantona Lucerna, kongresni i kulturni centar koji prevashodno živi od turizma. Lucern leži u podnožju planina Pilatus i Titlis, visokih preko 3000 m. Pilatus je prema predanju bio poslednje boravište Pontija Pilata. Po dolasku vožnja kejom pored jezera Cetiri kantona. Odlazak do spomenika „Umirucem lavu”, koji je podignut u cast pripadnika kraljevske garde, poginulih u Parizu 1792. braneci kralja Luja XIV u vreme Francuske revolucije; potom obilazak Kapelbruke i vodenog tornja koji su zaštitni znak Lucerna. Odlazak do jezuitske crkve pa preko Sprojbruke sa pogledom na ostatak srednjovekovnih zidina Muzek u stari deo grada bogatog zgradama iz srednjeg veka. Moguca vožnja prvom zupcanom železnicom Europe Rigi (doplate na licu mesta). Planina visine 1.798 metara je od vremena prvih posetilaca poznata kao jedno od najlepših mesta sa panoramskim pogledom u Švajcarskoj. Nastavak vožnje autobusom oko jezera. Povratak u hotel. ● Celodnevni izlet autobusom ”Jezero Lucern“ u trajanju od oko 10 sati. Cena: 25 evra. U cenu je ukljucen prevoz autobusom, razgledanje i obilasci po programu (Weggis - Vitlnau - Schwyz – Altdorf – Lucern) i usluge vodica.
Cirih VEVEJ I MONTRE

01.05.2018

Odlazak u Vevej turistickog bisera na severnoj obali Ženevskog jezera, sedišta svetski cuvene konditorske industrije “Nestle“. Šetnja istorijskim  centrom, do gradske kuce, kraj Muzeja fotoaparata i Muzeja hrane i statue Carli Caplina. Slobodno vreme. Dolazak u Montre, mondensko mesto jugozapadne Švajcarske, izmedu Alpa i Ženevskog jezera i svetski poznatog džez festivala koji se održava od 1967 godine. Panoramsko razgledanje grada duž obale sa luksuznim hotelima, internacionalnim školama, cuvenim klinikama, spomenika džez muzicarima i Frediju Merkjuriju. Odlazak do dvorca Šijon (Chillon), opisanog kroz poemu lorda Bajrona „Zatvorenik iz Šijona”. Obilazak dvorišta i dvorca sa spoljne strane. Povratak u hotel.● Poludnevni izlet autobusom “Vevej i Montre” u trajanju od oko 5 sati. Cena: 25 evra. U cenu je ukljucen prevoz autobusom, razgledanja i obilasci prema programu i usluge vodica.
Firenca SIJENA I SAN ÐIMINIJANO

21.03.2018

● Celodnevni izlet autobusom “Sijena i San Điminjano” u trajanju od oko 9 sati. Cena: 30 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom, usluge vodiča i razgledanje istorijskog centra Sijene i San Điminjana. 

Đenova CINQUE TERRE

08.04.2018

Celodnevni  fakultativni izlet do “Cinque Terre”: Vožnja do mesta Levanto  gde se ukrcava na  voz koj povezuje svih pet naselja u sastavu Nacionalnog parka. Obilazi se četiri sela. Odlazak do najvećeg naselja u okviru parka Riomađore (Riomaggiore) koje leži na stenama duž potoka Mađore i spušta se ka moru u formi amfiteatra.Obilazak  tvrđave, crkve. Nastavak putovanja vozom do Manarole , tipičnog sela ove regije sa kućama koje se spuštaju terasasto  do same obale mora.Vožnja vozom do sledećeg sela Vernaca (Vernazza) koje je izgrađeno na uzvišenju oko gotske crkv  Sv.Margarite antiohiske iz 13-og veka. Četvrto selo koje se obilazi je  Monterosa (Monterosso  al Mare), koje  leži u sredini  malog  zaliva, sa kućama u obliku kula  (case – tori). Slobodno vreme. Povratak u hotel. Cena: 30 eura. U cenu je uključen prevoz autobusom, prevoz lokalnim vozom između naselja u okviru Nacionalnog parka “Cinque Terre”, usluge vodiča. 

Strazburg Alzas

15.06.2018

 Fakultativni celodnevni izlet u Alzas. Polazak prema gradiću Frajburg koji s pravom nosi nadimak "Dragulj Švarcvalda". Iako je tokom II svetskog rata bio gotovo razoren, polako i precizno je restauriran do poslednjeg detalja, pa danas važi za jedan od najlepših srednjovekovnih gradova u Evropi koji ima i najveći broj sunčanih dana u Nemačkoj. Ima neobične uske vodene kanale, glavni trg sa gotskom katedralom Munster i zvonikom od 116 m, trgovačka zgrada sa tamnocrvenom fasadom iz 16. veka, gradska većnica iz 16.veka, trg Augustinaca sa manastirom gde se nalazi stepenište nalik čuvene Španske stepenice u Rimu. Slobodno vreme. Nastavak putovanja do gradića Kolmar sa 70000 stanovnika , smeštenim u podnožju planine Vogezi na reci Lauh, koja je kanalom povezana sa Rajnom. Zbog mnogobrojnih mostova, kanala i predivnih trgova nosi još jedno ime – “mala Venecija”. Stari i očuvani srednjovekovni centar grada nastao u 9.veku je glavna atrakcija koja privlači brojne turiste. U starim drvenim građevinama smeštene su crkve, prodavnice, suvenirnice, kafei. Religijske i kulturne znamenitosti Kolmara se protežu kroz vekove nemačko – francuske istorije. Slobodno vreme u istoriskom centru grada: crkva Sv. Martina, Dominikanska crkva, kuća Pfister, četvrt Taneurs, Muzej Bartoldi, Muzej Unterlinden. Nastavak putovanja prema živopisnom srednjovekovnom selu Kajzersbergu(12km) sa živopisnim zgradama različitih arhitektonskih perioda gde je svaka kuća različita a ipak ista, a tu je rodna kuća doktora Alberta Švajcera, dobitnika Nobelove nagrade za mir 1952. godine. Nastavak putovanja ka selu Ribevil ( 15 km) sa slikovitim zgradama iz 15–18.veka i mestašcu Rikvir (12 km) koje je od najlepših sela Francuske. Smešteno između uređenih vinograda, sa samo 3000 stanovnika, a godišnje je poseti oko milion turista. Tesne uličice podsećaju na scenografiju za neki film iz srednjeg veka, pa je tu već snimano više istorijskih filmova: Kula na severnoj kapiji iz 13 veka, crkva iz 14.veka, a većina stambenih zgrada potiče iz 16. i 17. veka. Slobodno vreme. Nastavak putovanja do mesta Oršviler gde se nalazi dvorac Visoki Keningsburg iz 12.veka na strateškom mestu u planinama Vogezi iznad ravnice Alzasa. Korišćen je kao utvrđenje do 17.veka. Restauriran je po nalogu nemačkog cara Vilhelma II a danas je jedna od najvećih turističkih atrakcija te regije. Nastavak putovanja do Strazbura (60km), grada u pokrajini Alzas na istoku Francuske na reci Il. Ima oko 270.000 stanovnika a tu su sedišta Saveta i Parlamenta Evrope, Suda za ljudska prava i drugih važnih institucija. Istorijski centar grada sa veličanstvenom katedralom Notr–dam u stilu gotike koja je građena od 12 do 15. veka sa zvonikom visine 142 metra, Stara carina, Palata Rohan, kuća Kamerzel, Gutenbergov trg, “Mala Francuska” koja je najslikovitiji deo starog Strazbura sa šarenim građevinama od drveta koje su nastale u 16. i 17. veku, sa pokrivenim mostovima i odbrambenim kulama iz 13.veka, je zaštićen i proglašen svetskom baštinom od strane UNESCO–a, još 1988. godine. Slobodno vreme. Povratak u Ostwald.
- Izlet “Alzas I Švarcvald ” u trajanju od oko 12 sati sa posetom mestima: Frajburg, Kolmar,Kajzerberg, Rikvir, Ribevil,Oršviler, Strazbur Cena: 25 evra. U cenu je uključeno: prevoz autobusom, posete navednim mestima bez ulaznica i usluge vodiča.  

Strazburg Hajdelberg

16.06.2018

4.dan KEHL – HAJDELBERG (HEIDELBERG) – BADEN BADEN – KEHL (oko 261 km). Doručak. Celodnevni fakultativni izlet u Hajdelberg, romantični gradić smešten uz reku Nekar sa renesansnim zamkom na brdu iznad grada koji spada među najimpresivnije objekte u Nemačkoj a postoji već 700 godina. Ubraja se u red 10 najpopularnijih evropskih znamenitosti, sa preko tri miliona turista u sezoni Grad je sedište jedne od najstarijih obrazovnih institucija u Evropi, „Univerziteta Rupreht–Karl“, osnovanog 1386. godine . Na Univerzitetu se danas nalaze mnogobrojne naučne institucije: Evropska molekularno–biološka laboratorija, Evropska molekularno–biološka organizacija, Nemački centar za istraživanje raka, Instituti Maksa Planka za medicinska istraživanja, astronomiju, nuklearnu fiziku i komparativno javno i međunarodno pravo a ovde se studira i mesopotamologija, jedini smer ove vrste na svetu. Panoramsko razgledanje grada: Karlova kapija iz 18.veka, Zamak Hajdelberg iz 14.veka (panorama), Rathaus – Gradska kuća iz 14. veka, Stari gradski trg, Stari most na Nekaru iz 18 veka dužine 200 m, gotička crkva Sv. Duha iz 14.veka, Univerzitetski kvart, Aleja filozofa sa koje se pruža najlepši pogled na stari deo grada. Slobodno vreme. Nastavak putovanja do mesta Baden Baden koji se nalazi u zapadnom podnožju planine Švarcvald, na obalama reke Os i prava je oaza nemačke kulture i istorije. U samom gradu postoji 14 termalnih izvora sa temperatuom izmedju 14 i 66 °C, koji dnevno izbace preko 3,5 miliona litara vode. Sa svojim lekovitim izvorima, visokospecijalizovanim klinikama ,izuzetnim hotelima i prelepim parkovima, Baden Baden je idealno mesto za odmor i oporavak. O njegovoj slavnoj prošlosti svedoče raskošne palate i vile, izgrađene u bel–epok stilu, sa savršeno uređenim vrtovima, kao i prelepi parkovi sa tri kilometra dugim šetalištem u aleji Lihtentaler. Slobodno vreme. Povratak u Strazbur. Noćenje 

Bordo Pirineji

21.03.2018

Fakultativni izlet „Pirineji“ ( u trajanju od oko šest sati). Vožnja putem prema Kneževini Andori , kroz neobično lepe pirinejske predele,do živopisnog gradića Foa (Foix) na reci Ariež,nekadašnjoj prestonici male kneževine, iznad koga se uzdiže impresivna stena sa kneževskim dvorcem. Obilazak gradića i krarći odmor. Nastavak izleta do poznate banje Aks le Term (Ax les Therme) i skijaškog centra (702 m .n.v)  sa kupatilom na lekovitim izvorima sumporne vode sa dugom tradicijom, u koju su, po nalogu kralja Luja IX Svetog, na lečenje dolazili oboleli krstaši u 13 veku. Slobodno vreme. Povratak u Tuluz

Vroclav Poznanj

21.03.2018

 Fakultativni izlet ”Poznanj”. Poznanj se nalazi na reci Varti u centralnoj Poljskoj, sa oko 500.000 stanovnika i spada u jedne od najstarijih gradova u Poljskoj. Ovde je bila prva prestonica dinastije Pjastovića u 11. veku kada je podignuta I katedrala gde su sahranjivani vladari Poljske do 13 veka. Poznanj je važan centar trgovine, industrije i obrazovanja, a takođe i domaćin mnogih međunarodnih manifestacija. Panoramski obilazak istorijskog centra grada: Rynek–stari trg iz 13.veka sa starom renesansnom gradskom većnicom iz 16.veka, Ostrvo Tumski na reci Varti smatra se se se za rodno mesto poljskog katoličanstva,bazilika Sv. Stanislava iz 17.veka koja je najlepša barokna crkva u Poljskoj, muzej muzičkih instrumenata iz 1945 a jedni takav muzej u Poljskoj, Trg slobode sa fontanom I gradskom bibliotekom, ostrvo Malata, botanička bašta, jedna od najvećih u Evropi. Slobodno vreme. Nastavak putovanja do mesta Roglin i palate koja je podignuta u 18. veku a koja pokazuje lepotu i istoriju rezidencije porodice Raczynski. Ovo je jedna od glavnih poljskih rezidencija, bogate istorije zanimljive arhitekture i veličanstvene zbirke umetničkih dela poljskog i evropskog slikarstva sa lepim parkom u engleskom i francuskom stilu i detaljnom rekonstrukcijom načina života toga doba. Povratak u Vroclav.

Nirnberg Vicburg i Rotenburg Ob Der Tauber

26.05.2018

- Celodnevni izlet “Vicburg i Rotenburg ob der Tauber” Cena: 30 evra. U cenu je uključeno: prevoz autobusom, obilazak istorijskog centra Vircburga i Rotenburga i usluge vodiča. 

Parma Đenova

21.03.2018

 Fakultativni celodnevni izlet do Đenove, glavnog grada primorske regije Ligurije. To je najprometnija italijanska luka i bogata umetnička riznica sa divnim palatama, crkvama i spomenicima, zahvaljujući čemu je bila kulturna prestonica Evrope 2004. godine. Posle pobede nad Pizom, krajem 13. veka, Đenova je više od jednog veka bila najjača pomorska sila na Mediteranu. Iako je, posle poraza od Venecije morala da joj prepusti primat, Đenovska republika je, sa svojom ogromnom trgovačkom flotom i mnogobrojnim trgovačkim stanicama, nastavila da igra vrlo značajnu ulugu na Sredozemlju do početka 17. veka. Po dolasku, panoramsko razgledanje centra grada koji je proglašen delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a: Trg de Ferari na kome se nalaze opera i berza, Trg Mateoti sa palatom pravde – nekadašnja rezidencija duždeva, katedrala San Lorenco, via Garibaldi u kojoj su kuće bogatih đenovljanskih aristokratskih porodica, Trg pobede, stara luka, via Balbi, Kraljevska palata…Slobodno vreme. Poseta tržnom centru Seravale. Povratak u hotel.

Firenca Firenca

21.03.2018

 Mogućnost organizovanja fakultativnog izleta za Firencu, najbogatiju umetničku riznicu Italije, posle Rima. Polazak autobusom do mesta Prato(99 km), naselje udaljeno 28 km od Firence u regionu Toskana.Transfer vozom, do stanice Santa Maria Novela u Firenci koja se nalazi u centru grada. Osnovana kao rimsko naselje na reci Arno, Firenca je od 12. veka samostalna gradska republika a zatim i vojvodstvo. Doživela je procvat tokom vladavine moćne bankarske porodice Mediči (14–17. vek), čiji su se najviđeniji članovi – sposobni vladari i reformatori – istakli i kao velike mecene i pokrovitelji umetnosti. Od 1865. do 1871. Firenca je bila prestonica Italije. Obilazak užeg centra grada pešice: trg Sinjoria, katedrala Santa Marija del Fiore, sa čuvenom Bruneleskijevom kupolom, krstionica, Ponte Vekio – pokreveni most iz 14. veka, palata Ufici, crkva Santa Kroće (u kojoj su grobnice Mikelanđela, Makijavelija i Galileja)

Atina Akropolj
Montekatini Terme Cinque Terre Elba

29.04.2018

Celodnevni  fakultativni izlet do “Cinque Terre”: Vožnja do mesta La Spezia, gde se  ukrcava na  voz koji povezuje svih pet naselja u sastavu Nacionalnog parka. Obilaze se četiri sela. Odlazak do najvećeg  naselja u okviru parka Riomađore  (Riomaggiore) koje leži na stenama duž potoka Mađore i spušta se ka moru u formi  amfiteatra. Obilazak  tvrđave, crkve. Nastavak putovanja  vozom do  Manarole, tipičnog sela ove regije sa kućama koje  se spuštaju  terasasto do  same obale mora.Vožnja vozom do sledećeg  sela Vernaca (Vernazza) koje je izgrađeno na  uzvišenju oko gotske crkve  Sv.Margarite antiohiske iz XIII-og veka.Četvrto selo koje se obilazi je Monterosa al Mare,  koje leži u  sredini  malog  zaliva, sa kućama u obliku kula  (case – tori). Slobodno vreme. Cena: 30 eura. U cenu je uključen prevoz autobusom, prevoz lokalnim vozom između naselja u okviru Nacionalnog parka “Cinque Terre”, usluge vodiča. 

Diano Marina Kan-Antib-Nica

30.04.2018

Fakultativni odlazak do Kana, Antiba i Nice. Dolazak u Kan, koji je poznat najviše zahvaljujući filmskom festivalu i prelepom šetalištu, Kroazeti. Po dolasku u Kan, obilazak ovog mondenskog mesta: Filmska palata, Kroazeta, Srpska ulica...Slobodno vreme. Nastavak putovanja za Antib, pravi biser Mediterana. Ovaj slikoviti gradić je smešten na pola puta između Nice i Kana. Gradom dominira tvrđava Fort Kare u čijem podnožju je marina za jahte. Antib, je čuveno mesto svetskog džet seta, sa prelepim starim delom grada, tvrđavom, lukom... Nastavak putovanja do Nice.Razgledanje grada:  Engleska promenada – čuveno šetalište uz Zaliv Anđela, Hotel „Negresco“ – jedan od najluksuznijih hotela Evrope , trg Mesena – glavni gradski trg okružen raskošnim palatama „Belle Epoque“,… Šetnja starim „italijanskim“ kvartom grada do katedrale St. Reparate i čuvene pijace cveća… Slobodno vreme. Povratak u hotel. Cena 30eur. U cenu je uklučen prevoz autobusom, obilasci prema programu, usluge vodiča. 

Dalmine Boromejska ostrva

01.06.2018

Fakultativni izlet brodom po jezeru uz posetu prekrasnim Boromejskim ostrvima:  Isola Bella i Isola Dei Pescatori, vlasništvo porodice Boromini. Isola Bella je ostrvo-palata iz 1632. godine poznato  po vrtovima, koji se stepenasto spuštaju i imaju čak 10 terasa. Ostvo Pescatori je naseljeno tokom cele godine i poznato po obilju restorana i kafića.  Slobodno vreme. U poslepodnevnim satima odlazak  do mondenskog mesta Stresa, poznatog  po vilama izuzetne arhitekture i sa prelepom vegetacijom. Obilazak istorijskog centra grada. Vožnja brodom po jezeru i obilazak palate - 30 € odrasli /20 € deca . 

Berlin Drezden

21.03.2018

 Celodnevni fakultativni izlet za Drezden. Razgledanje ovog grada umetnosti a posebno muzike, koji se naročito ponosi svojom operom, jednom od najuglednijih u svetu, filharmonijom (1870) i horom Krojc, osnovanim pre sedamsto godina. Obilazak gradskog jezgra pešice: opera Zemper, palata Cvinger (u kojoj je smešteno pet muzeja), Bogorodičina crkva, Dvorska crkva, Rezidencijalna palata u okviru koje je čuveni „Zeleni trezor“, palata Tašenberg, Avgustov most, deo nekadašnjih gradskih zidina…Slobodno vreme. Povratak u Berlin.

Brisel Briz i Gent

06.04.2018

Fakultativni izlet “Briž i Gent”. Odlazak za Briž, glavni grad  po mnogima najlepši flamanski grad koji je u 14. veku bio jedan od vodećih umetničkih centara i najbogatijih gradova zapadne Evrope. Zbog kanala i kuća sa raznobojnim fasadama na njihovim obalama prozvan je „mala, severna Venecija“. Po dolasku, obilazak pešice centra grada proglašen delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a: gradska većnica (14. vek)– najstarija u Belgiji, katedrala, Palata pravde, bazilika Svete krvi... Slobodno vreme. Odlazak za Gent na ušću reke Laje u Šeldu. Kao prestonica Flandrijskog vojvodstva (11–13. vek) bio je jedan od prvih industrijskih tekstilnih centara i najnaseljeniji evropski grad posle Pariza, sa preko 60.000 stanovnika. Obilazak pešice gradskog jezgra: katedrala sv. Bafa poznata po remek delu “Mistično jagnje“ slavnog Jana Van Ajka, tvorca flamanske slikarske škole, kvartovi sa prelepim građevinama oko gradske većnice i crkve sv. Nikole… 

Brisel Amsterdam

07.04.2018

Celodnevni fakultativni izlet autobusom “Amsterdam”; po dolasku razgledanje holandske prestonice na reci Amstel čiji je istorijski centar, sa oko 6.800 odlično očuvanih kuća i spomenika, deo svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a. Obilazak gradskog jezgra sa oko 90 ostrvaca, 160 kanala i preko 1250 mostova u koncentričnim polukrugovima, prokopanim većinom u zlatno doba Amsterdama, u 17 veku, kada je imao oko 200.000 stanovnika, bio veliki trgovački i finansijski centar i jedna od najprometnijih evropskih luka: Trg Dam sa Kraljevskom palatom, Spomenik ujedinjenju holandskih provincija, ulica Rokin, stara pivara Hajneken, muzej Van Goga, Rijks muzej, kvart noćne zabave… 

Krakov Večera sa folklornim programom

21.03.2018

 - Večera u nacionalnom restoranu sa folklornim programom i živom muzikom. Cena: 35 evra.

Nica Antib i Kan

21.03.2018

Fakultativni izlet u Antib i Kan, u pratnji stučnog vodiča na srpskom jeziku. Antib – obilazak grada koji predstavlja biser Mediterana i jedno od najstarijih utvrđenja na Azurnoj obali. Gradom dominira tvrđava Fort Kare u čijem podnožju se nalazi čuvena ekskluzivna marina. Ovde se nalazi i muzej sa jednom od najboljih kolekcija Pabla Pikasa. Nastavak putovanja i obilazak Kana, prestonice filmskog glamura Evrope. Vožnja Kroazetom, promenadom koja odvaja gradsku plažu od čuvenih hotela (Karlton, Martinez, Mažestik) i brojne luksuzne prodavnice i restorane. Panoramsko razgledanje se završava na platou ispred festivalske zgrade, po čijem obodu su postavljene ploče sa otiscima dlanova svih filmskih zvezda koje su gostovale na Kanskom festivalu. Kraće slobodno vreme u komercijalnoj zoni grada koja počinje Srpskom ulicom. Povratak u hotel u Nici.

Kaljari Nora i Pula

30.04.2018

Fakultativni izlet Nora i  Pula. Obilazak grada Feničana, drevne luke Nora, jednog od glavnih arheoloških oblasti Sardinije. Grad se nalazi 30 kilometara jugozapadno od Kaljarija, poseduje istorijske ostatke prvog feničanskog naselja koji datira od VIII veka pre nove ere. Obilazak rimskog teatra, jedinstvenog na Sardiniji, termi i raskošnih mozaika. Poseta crkvi Saint Efisio odakle se pruža pogled na prelepu plažu i zaliv. Nastavak putovanja do Pule, obilazak zanimljivog turističkog grada i poseta Arheološkom muzeju. 

Solun Meteori

21.03.2018

Fakultativni odlazak na izlet u Tesaliju – najvedu i najplodniju ravnicu Grčke (Larisa, Trikala, Kalambaka) i poseta manastirskom kompleksu Meteori, panoramski obilazak pet manastira i poseta manastiru Metamorfozis (Preobraženje ili Veliki Meteori) ili nekom drugom, u zavisnosti od praznika... U povratku poseta crkvi Svete Petke sa čudotvornim izvorom u klancu Tembi. Povratak u Solun u večernjim satima. 

Firenca UFICI - TOSKANA

21.03.2018

 Fakultativni obilazak palate Ufici sa lokalnim vodičem na našem jeziku.● Obilazak palate Uffci u trajanju od oko 3 sata. Cena 30 evra (do 18 godina cena: 20 evra). U cenu je uključena rezervacija, ulaznica, slušalice, lokalni vodič na srpskom jeziku. Za ovaj izlet je neophodna prijava i uplata u agenciji prilikom rezervacije, broj mesta je ograničen!
Rim FORUM I KOLOSEUM - BUS

29.04.2018

  Poludnevni fakultativni izlet “Forum i Koloseum”. Obilazak najznačajnijih lokaliteta antičkog Rima, mesto na kome je on nastao i na kome su ovekovečene njegove najveće pobede i dostignuća. Nekada središte političkog, religioznog i javnog života. Obilazak uključuje: Koloseum, najveći rimski amfiteatar, “čudo” inženjerije i graditeljstva Starog sveta koje oživljava atmosferu i pokliče najznačajnijeg društvenog događaja antičkog Rima – borbe gladijatora. U mermeru isklesani reljefi trijumfalnih lukova ilustruju osvajačke pohode rimskih imperatora i širenje njihove vlasti i uticaja na teritoriju koja se prostirala od Britanije do Sirije, opravdavajući naziv “Caput Mundi” (prestonica sveta); brežuljak Palatino, mesto na kome je, po legendi, vučica odgajila Romula i Rema, mitske osnivače grada i koji u narednim vekovima postaje najelitnija rezidencijalna zona, mesto stanovanja rimskih imperatora i uglednih građana; Forum, centar političkog, sudskog i komercijalnog života u okviru koga se nalaze ostaci bazilika, tržnica, sudnica i hramova; Kapitolinski brežuljak, nekadašnji rimski akropolj, simbol neprikosnovenog autoriteta antičkog Rima, za čiji je današnji izgled zaslužan Mikelanđelo Buonaroti. ● Poludnevni fakultativni izlet Forum i Koloseum: Cena izleta: 35 evra. U cenu je uklučen odlazak autobusom (povratak je individualan), rezervacija, ulaznica za Koleoseum, Forum, Palatino, usluge vodiča.

Berlin HB PIVNICA BERLIN

21.03.2018

#9679; Poseta pivnici HB u Berlinu: Cena 35 evra. U cenu je uključeno: prevoz autobusom i večera (1/2 svinjske kolenice, svinjski kare, kobasica, kiseli kupus, knedle od krompira, sos i jedna 0.5L krigla piva)
Firenca UFICI

01.05.2018

● Obilazak palate Ufici u trajanju od oko 3 sata. Cena 35 evra (do 18 godina cena: 25 evra). U cenu je uključena rezervacija, ulaznica, slušalice, lokalni vodič na srpskom jeziku. Za ovaj izlet je neophodna prijava i uplata u agenciji prilikom rezervacije. 

Rim Vatikan - BUS

01.05.2018

 Poludnevna fakultativna poseta Vatikanu u trajanju od oko 3 sata. Vatikan je najmanja nezavisna država na svetu, enklava okružena gradom Rimom. Sedište je pape, poglavara Rimokatoličke crkve. U okviru posete obilaze se najznačajniji deo zbirki Vatikanskih muzeja kao što su zbirke antičkih statua, sala sa tapiserijama, zbirka geografskih mapa iz 16. veka, obilazak najveće crkve na svetu: crkve Svetog Petra. ● Poludnevna fakultativna poseta Vatikanu: Cena izleta: 40 evra. U cenu je uključen odlazak autobusom, (povratak je individualan), rezervacija, ulaznica i usluge vodiča.
Pariz Luvr

21.05.2018

Poludnevna fakultativna poseta kraljevskom dvorcu i muzeju Luvr. Započet kao vojno utvrđenje krajem 12. veka, Luvr je postao kraljevska rezidencija krajem 14. veka. Odlike pravog raskošnog dvorca ukrašenog umetničkim delima dobio je tokom vladavine Fransoa i u prvoj polovini 16. veka. Posle Francuske Revolucije pretvoren je u muzej (1793). Danas, 219 godina posle ustanovljenja, ima reputaciju najslavnijeg i najbogatijeg muzeja u svetu sa kolekcijom od oko 300.000 umetničkih predmeta koju nikada niko nije video u celosti. U osam odeljaka izloženo oko 35.000 eksponata, od praistorije do sredine 19. veka, koje svakodnevno obiđe preko 20.000 posetilaca. Tokom posete Luvru videće se: temelji prvobitnog Luvra, najpoznatija skulptorska remek-dela antičkog doba “Miloska Venera” i “Nika Samotračka”, zatim galerija “Mediči” sa čuvenim Rubensovim ostvarenjima, “Mona Liza” i galerija italijanskog renesansnog slikarstva kao i galerija francuskog slikarstva 19. veka sa monumentalnim kompozicijama. 

Istanbul Palata Topkapi, Aja Sofija, Plava džamija, antički

29.04.2018

re podne, fakultativni izlet autobusom i pešice “Aja Sofija, Plava džamija i palata Topkapi”. Obilazak Aja Sofije ili Crkve svete mudrosti, jednog od najmonumentalnijih hramova ikada izgrađenih u svetu, nemerljive arhitektonske i umetničke vrednosti. Podignuta je za nepunih šest godina (532-537) u doba cara Justinijana i posvećena je Hristu kao personifikaciji Božije mudrosti; pretvorena je u džamiju po zauzimanju Carigrada od strane Turaka (1453) po nalogu sultana Mehmeda II Osvajača, kada su joj dodata četiri minareta. Postala je muzej 1935 godine. Obilazak džamije sultana Ahmeta III, gradjene na mestu palate cara Kontantina od 1609. do 1616. godine, poznate kao Plava džamija zbog jedinstvene unutrašnje dekoracije – oko 20.000 keramičkih pločica sa motivom cveta lale u pedesetak varjanti ; to je jedina džamija u islamskom svetu - pored džamije u Meki – sa šest minareta. Poseta palati Topkapi sa nekoliko stotina prostorija, izgradjenoj na jednom od sedam istanbulskih brežuljaka. Iz ove palate sa očaravajućim pogledom na Zlatni rog, Bosfor i Mramorno more, turski sultani su od 1465. gotovo četiri veka, upravljali ogromnim Otomanskim carstvom. Topkapi je pretvoren u muzej sa bogatim kolekcijama nakita, oružja, odeće i porcelana.
St. Petersburg Ermitraž

21.03.2018

Fakultativno razgledanje Ermitraža – najvedeg muzeja na svetu sa preko tri miliona eksponata izloženih u šest zgrada na obali Neve. Glavna zgrada je Zimski dvorac, nekada zvanična rezidencija ruskih careva. Kolekcija muzeja vuče korene još iz 1764. iz zbirke umetničkih predmeta carice Katarine II. Najznačajnije zbirke su svakako one sa delima Mikelandjela, Da Vinčija, Rembranta, Rubensa, Van Goga, Pikasa, Matisa... Respektabilna je i arheološka zbirka, kao i zbirka evropske srednjevekovne umetnosti. „Galerija s blagom“ je više od fascinacije a „Rafaelov hodnik“ kopija poznate galerije u Vatikanu, neizbrisiv utisak za sva vremena. 

Istanbul Aja Sofija, Sulejmanije, Hipodrom i Kapali čaršija

21.03.2018

Poludnevni fakultativni izlet autobusom „ Aja Sofija, Sulejmanije, Hipodrom i Kapali čaršija   Aja Sofija se ubraja u jedne od najlepših građevina sveta. Građena je u razdoblju od 532. do 537.godine i posvećena je Kristu kao personifikaciji Svete Mudrosti. Sledi obilazak Sulejmanije džamije, remek delo Mimar Sinana, sagrađene po nalogu Sultana Sulejmana 1558 godine sa grobovima Sultanije Hurem i samog Sulejmana . Potom se odlazi do Hipodroma, nekadašnjeg centra sportskog zivota Konstantinopolja. 

Istanbul „ Dan palata”

21.03.2018

Poludnevni fakultativni izlet autobusom  „Dan palata ". Obilazi se palata Topkapi koja je bila zvanična rezidencija otomanskih sultana u periodu od 1465. do 1853.godine. i  palata Dolmabahče, koja je  građena od 1843. do 1856.godine po nalogu 31.-og sultana Abdulmedžida. 

Rim Forum i Koloseum avio

08.04.2018

Poludnevni fakultativni izlet “Forum i Koloseum”. Obilazak najznacajnijih lokaliteta antickog Rima, mesta na kome je on nastao i na kome su ovekovecene njegove najvece pobede i dostignuca. Nekada središte politickog, religioznog i javnog života. Obilazak ukljucuje: Koloseum, najveci rimski amfiteatar, “cudo” inženjerije i graditeljstva Starog sveta koje oživljava atmosferu i poklice najznacajnijeg društvenog dogadaja antickog Rima – borbe gladijatora. U mermeru isklesani reljefi trijumfalnih lukova ilustruju osvajacke pohode rimskih imperatora i širenje njihove vlasti i uticaja na teritoriju koja se prostirala od Britanije do Sirije, opravdavajuci naziv “Caput Mundi” (Prestonica sveta); brežuljak Palatino, mesto na kome je, po legendi, vucica odgajila Romula i Rema, mitske osnivace grada i koji u narednim vekovima postaje najelitnija rezidencijalna zona, mesto stanovanja rimskih imperatora i uglednih gradana; Forum, centar politickog, javnog i komercijalnog života, u okviru koga se nalaze ostaci bazilika, tržnica, sudnica i hramova; Kapitolinski brežuljak, nekadašnji rimski akropolj, simbol neprikosnovenog autoriteta antickog Rima, za ciji je današnji izgled zaslužan Mikelandelo. 

Berlin TROPICAL ISLAND

21.03.2018

fakultativni odlazak na „Tropical island“ koji je najveći zatvoreni prostor sa tropskom klimom. Ovaj hangar veličine 66 000 m2 sa temperaturama veštačkog mora od 280 C i vazduha 260 C. Ovaj objekat sadrži: plaže, bazene, tobogane, tropsku šumu, „Bali“ lagunu, terene za mini golf, kafe barove, restorane, prodavnice. Povratak u Berlin. ● Poludnevni izlet “ Tropical Island”u trajanju od oko 6 sati. Cena: 40 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom, rezervacija i ulaznica, usluge vodiča, neophodan kupaći kostim.
Dubai At The Top of Burj Khalifa
Montekatini Terme Firenca avio carter

21.03.2018

Osnovana kao rimsko naselje na reci Arno, Firenca je od 12. Veka samostalna gradska republika a zatim i vojvodstvo. Doživela je procvat tokom vladavine moćne bankarske porodice Mediči (14-17. vek), čiji su se najviđeniji članovi – sposobni vladari i reformatori - istakli i kao velike mecene i pokrovitelji umetnosti.Od 1865. do 1871. Firenca je bila prestonica Italije. Obilazak užeg centra grada pešice: trg Sinjoria, katedrala Santa Marija del Fiore, sa čuvenom Bruneleskijevom kupolom, krstionica, Ponte Vekio - pokreveni most iz 14. veka, palata Ufici, crkva Santa Kroće (u kojoj su grobnice Mikelanđela, Makijavelija i Galileja)… 

Nica EZ Monako, Monte Karlo i Menton

21.03.2018

Fakultativni obilazak gradova Ez, Monako i Monte Karlo. Ez je gradić nedaleko od Nice, koji svojim živopisnim uskim uličicama i fabrikom parfema privlači brojne turiste. Nastavak putovanja ka Kneževini Monako, čiji je osnivač Frančesko Grimaldi Malicija. Panoramsko razgledanje: katedrala u kojoj je sahranjena princeza Grejs Keli, Knežev dvor, Okeanografski muzej... Nastavak razgledanja uz vožnju ulicom Formule 1 do Monte Karla, najluksuznijeg i najpoznatijeg kvarta Monaka. Sledi obilazak Trga Kazina, sa čuvenom kockarnicom „Monte Karlo”, hotelom i kafeom „Pariz”. Nastavak putovanja za Menton, grad limunova i mondenski centar na Francuskoj rivijeri. Obilazak starog grada, marine, vrtova i bašti koje su posebna atrakcija, kao i mirisi lavande i začinskih trava kojis e šire strmim, vijugavim ulicama Mentona. Povratak u Nicu u večernjim časovima.

Nafpaktos Olimpija - Patra

21.03.2018

Olimpija – Patra. Obilazak drevne Olimpije: Zevsov i Herin hram, drevni stadion na kome su prvi put održane Olimpijske igre, Filipion, Leonideum, arheološki muzej. Kraće slobodno vreme. Nastavak putovanja ka Patri. Po dolasku, obilazak trećeg po veličini grada u Grčkoj i najvećeg grada na Peloponezu (oko 280,000 stanovnika). Proglašen je za Evropski grad kulture 2006. Grad je verovatno dobio današnji naziv po mitskom liku Patreasu, potomku mitskog Lakademnona, osnivača Sparte. Slobodno vreme za šetnju pored mora, šoping…
Bari Alberobelo i Polinjano

21.03.2018

Fakultativni izlet do Alberobela koji je poznat po tradicionalnim kućicama (truli) koje predstavaljaju jedan od najvećih vanvremenskih primera italijanske narodne arhitekture. Lokalni stanovnici su došli na ideju građenja Truli, jedinstvenih privremenih kuća građenih od kamena. Proces transformacije i oporavka, kao i originalnost rada, obezbedili su ovim građevinama priznanje Svetske baštine. Šetnja gradom sa vodičem a nakon toga slobodno vreme. U povratku ka Bariju poseta primorskom gradiću Polignano koji je 2016.-te godine proglašen za jednu od pet omiljenih destinacija za letovanje Italijana. Povratak u hotel. 

Bari Matera i Altamura

21.03.2018

Fakultativni izlet za Materu. Vožnja slikovitim krajem do gradića Matera koja će biti Evropska prestonica kulture 2019. godine, ovaj grad je postao poznat u Italiji po starom gradu Sassi di Matera (Kamenje Matere). Poseta starom gradu koji se zbog svojih karakteristika nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Današnji grad broji oko 60.000 stanovnika, a zanimljivo je da mnogi meštani žive u kućama svojih predaka koje su napravljene pre više od 9.000 godina. Zahvaljujući svom položaju, Matera je stari izgled sačuvala tokom vekova. Slobodno vreme, možete posetiti katedralu koja je posvećena Svetoj Mariji od Bruna i videti dela koja potiču iz 13. Veka. U povratku ka Bariju poseta gradu Altamura, čuveni grad hleba. Razgledanje starog gradskog jezgra, kratko slobodno vreme. Povratak u Bari. 

Atina Argolida

21.03.2018

Mogućnost celodnevnog fakultativnog izleta na Peloponez sa razgledanjem najstarijih sačuvanih tragova evropske civilizacije. Goste očekuje sjajno putovanje po Korintiji i Argolidi gde de doživeti izvanrednu akustiku starog pozorišta u Epidaurusu i uživati u priči vodiča o svetilištu bogu lekarstva i medicine Asklepiosa. Posetiće se i drevna Mikena, koju je opisao Homer, sa ostacima grada, dvorca mikenskih vladara, kraljevskih grobnica i Atrejeva riznica za koju vlada verovanje da je bila grobnica Agamemnona. Povratak u Atinu. 

Montekatini Terme Sijena i San Ðiminjano avio

21.03.2018

Sijena je posle Firence – čiji je ozbiljan rival bila u prošlosti – drugi poznačaju grad Toskane, po umetničkoj i kulturnoj baštini. Smeštena na tri brda, odlikuje se gotskom arhitekturom i građevinama od crvenkaste opeke. Po dolasku, obilazak pešice gradskog jezgra: Pjaca del Kampo, trga u obliku školjke na kome su Fontana sreće i Palacopubliko sa zvonikom (88 m), Pjaca del Duomo sa gotskom katedralom, ukrašenom mozaicima… Slobodno vreme.Odlazak za San Điminjano, tipičan toskanski gradić, okružen vinogradima i maslinjacima, koji je zadržao u velikoj meri svoj srednjovekovni izgled. ”San Gimignanodalle belle torri” - jedinstven je po 14 preostalih od 72 visoka tornja – koje su bogate porodice od 15. Veka podizale zbog prestiža. Obilazak centra grada pešice.Slobodno vreme. 

Montekatini Terme Cinque Terre avio Toskana

21.03.2018

Celodnevni fakultativni izlet za Ćinkvetere. Vožnja do mesta La Specia (oko 115km), gde je ukrcavanje na lokalni voz koji povezuje svih pet naselja u sastavu Nacionalnog parka Ćinkvetere u ligurijskoj provinciji La Specija. Najzapadnije među njima Monterosa al Mare, leži u sredini malog zaliva, sa kućama u obliku kula (case – tori) u spletu uskih ulica. Vernaca (Vernazza) je izgrađena na uzvišenju oko crkve sv. Margarite Antiohiske iz XIII veka u stilu ligurijske gotike. Kornilja (Corgnilla), na brdu okruženom vinogradima, sa oko 300 stanovnika je najmanje i jedino naselje koje se ne spušta do samog mora. Sa platoa u blizini crkve sv. Petra mogu se videti ostala četiri naselja. Manarola ima karakteristične odbrambene kule i izgrađena je delom uz more, a delom na brdu oko crkve San Lorenco iz XIV veka. Riomađore (Riomaggiore), najveće među ovim naseljima, sa oko 1700 stanovnika, leži duž potoka Mađore na stenovitim padinama i spušta se ka moru u formi amfiteatra. Kraće slobodno vreme u svakom od naselja. Povratak vozom u La Speciu. Povratak autobusom u hotel u večernjim časovima. 

Montekatini Terme Elba

30.04.2018

Celodnevni fakultativni izlet na Elbu. Vožnja  do Piombina, gde se ukcava na brod i nakon sat vremena plovidbe  se stiže na Elbu.  Bistrina i plavetnilo mora, prekrasne plaže i odlična vina, specifična gastronomija  su samo delić onog zbog čega Elba postaje sve popularnije turističko središte. Pešačko razgledanje grada,  Portoferaria, koje  je  najveće mesto na ostvu i  gdje se nalazi i muzej posvećen Napoleonu u palati Mulini. Slobodno vreme. U kasnijim popodnevnim časovima plovidba natrag do Piombina i vožnja autobusom do hotela. Cena: 25 evra prevoz autobusom + cena trajekta 20 evra. 

Bari Leće

21.03.2018

Fakultativni izlet Leće. Sastanak sa vodičem i odlazak autobusom do gradića Leće, poznatog i kao ”Firenca juga” , predstavlja jedan od najinteresantnijih gradova u Pulji zbog tipične arhitekture iz 17.-og veka. Grad je prepoznatljiv i po svom položaju – nalazi se na samoj peti Italijanske čizme. Dok budete šetali ulicama ovog grada videćete remek dela antičke, srednjovekovne i barokne arhitekture. Poseta istorijskom centru, Rimskom amfiteatru iz II veka, crkvi Santa Maria na poznatom trgu Sant'Oronzo, bazilici Santa Croce. Slobodno vreme. Povratak u Bari. 

Štokholm Vasa muzej

21.03.2018

 Fakultatitvni obilazak muzeja “Vasa” na ostrvu Ćurgarden, gde je izložen 52 metra visok i 69 metara dugačak ratni brod koji je potonuo u 17. veku. Ovo je jedini sačuvan brod iz tog perioda, koji sa više od 98 % originalne konstrukcije predstavlja umetničko blago i jednu od najposećenijih turističkih atrakcija na svetu. Fakultativni obilazak unutrašnjosti Gradske kuće sa čuvene zlatne sale u kojoj se održava banket nakon dodele Nobelove nagrade. ● Fakultatitvni obilazak muzeja “ Vasa” gde je izložen 52 metra visok i 69 metara dugačak ratni brod koji je potonuo u XVII veku + Fakultativni obilazak unutrašnjosti Gradske kuće u Štokholmu i čuvene zlatne sale u kojoj se održava banket nakon dodele Nobelove nagrade.  Oba izleta u trajanju od oko 3 sata. Cena: 45 evra. U cenu je uključena rezervacija, ulaznica, razgledanje po programu i usluge lokalnog vodiča.
Rim VATIKAN

06.04.2018

 

 Poludnevna fakultativna poseta Vatikanu u trajanju od oko 3 sata. U okviru posete obilaze se najznacajniji deo zbirki Vatikanskih muzeja kao što su zbirke antickih statua, sala sa tapiserijama, zbirka geografskih mapa iz 16 veka; zatim Sikstinska kapela poznata po tavanici koju je oslikao Mikelandelo Buonaroti temama iz Starog zaveta; sledi obilazak najvece crkve na svetu - Crkve svetog Petra.
 
Kaljari Ostrvo San Pietro

29.04.2018

Celodnevni fakultativni izlet na ostrvo San Pietro, kamene plaže uz tirkizno plavo more na jednoj strani, palme i borovi na drugoj kao i brojne retke ptice čine lepotu ovog ostrva. Polazak iz hotela u 08.00 h, odlazak autobusom do luke Portovesme i ukrcavanje na brod. Obilazak ostrva počinje u gradu Carloforte, bogata istorija vidljiva je u svim delovima grada koji je danas veliki turistički centar. Poseta fabrici koja proizvodi tunu od 1830. godine, najpoznatija u ovom delu Italije. Nastavak ture po ostrvu, obilazak najlepše plaže i odlazak do najzapadnije tačke Italije, vidikovca Capo Sandalo, uživajte u pogledu na otvoreno more. Povratak u hotel brodom i autobusom. 

Dubai Krstarenje sa večerom

21.03.2018

Krstarenje Dubai Creek-om uz večeru na bazi samoposluživanja.

Dubai Pustinjski safari sa večerom na roštilju
Rim Kurs pravljenja Pice

21.03.2018

fakultativni kurs pripremanja najpoznatijeg italijanskog jela-pice. Kurs je u trajanju od dva sata i za to vreme učesnici dobijaju gotovo testo, uz objašnjenje kako se ono pravi, a potom prate uputsva šefa kako da naprave sos. Sledi degustacija pica koje su učesnici napravili uz koju je uključeno pide. U toku kursa dobijaju svu opremu koja im je potrebna, kao i recepte na engleskom jeziku. 

Minhen DVORCI BAVARSKE

21.03.2018

4. dan Vožnja do dvorca Linderhof (oko 100 km) koji je okružen parkom sa terasama i paviljonima; njegove odaje ukrašene su u stilu rokokoa. To je jedini dvorac koji je završen za života kralja Ludviga II. Odlazak do obližnjeg živopisnog mesta Oberamergau, sa oslikanim fasadama kuća, poznatog po tradicionalnoj manifestaciji Hristovog stradanja na putu na Golgotu, koja se održava od 17. veka, uz učešće od preko hiljadu meštana. Slobodno vreme. Nastavak putovanja (oko 45 km) do bajkovitog dvorca Nojšvanštajn koji je kralj Ludvig II podigao na litici iznad klisure u Bavarskim Alpima kod mesta Fusen, blizu granice sa Austrijom. Nojšvanštajn je poslužio Voltu Dizniju kao inspiracija za dobro poznati dvorac iz bajke u njegovim crtanim filmovima. Povratak u Minhen. 5. dan Polazak autobusom za gradić Prien na najvećem bavarskom jezeru Kimze. Po dolasku, ukrcavanje na brod i vožnja “Bavarskim morem” (oko 20 minuta) do ostrva na kome je dvorac Herenkimze. Poseta dvorcu, koji je izgradio bavarski kralj Ludvig II, u kombinaciji rokokoa i baroka sa mnogobrojnim ukrasima od zlata, srebra, skupog porcelana i mermera, po uzoru na Versaj. Dvorac nikada nije dovršen a kralj je u njemu boravio samo devet dana. Posle obilaska dvorca i muzeja Ludviga II, povratak brodom u Prien. ● Izlet “Dvorci Bavarske” (u dva dela ) sa posetom dvorcima Herenkimze, Residenz, Linderhof i Nojšvanštajn, Herenkimze Cena paketa: 50 evra. U cenu je uključeno: prevoz autobusom, brodom na jezeru Himze, rezervacije, ulaznice i usluge lokalnog vodiča (Ukoliko se uyimaju pojedinačno cene dvoraca su: Residenz 15 evra, Herenkimze 20 evra, Linderhof i Nojšvanštajn 40 evra)
Rim Tivoli

07.04.2018

Poludnevni fakultativni izlet “Tivoli i poseta kompleksu Vila d’ Este”. Vila se nalazi u gradicu Tivoliju koje je udaljen od Rima oko 30 km i zbog renesansnih ukrasa koji krase ovu Vilu i bašti koje je okružuju, uvrštena je na UNESCO-vu listu svetske baštine. U njoj je živeo kardinal Hipolit II d’Este, potomak slavne porodice Estense koji su vladali Ferarom i Modenom. Palatu krase mnogobrojni mozaici koji predstavljaju slike iz svakodnevnog života. Jedinstvena je zbog više stotina monumentalnih fontana, od kojih su najlepše one koje su izgradene u baroknom stilu i imitiraju zvukove kao što su cvrkut ptica ili orgulje. 

Istanbul Patrijaršija, Egipatski Bazar, krstarenje Bosforom

21.03.2018

Poludnevni fakultativni izlet autobusom  „Patrijaršija, Egipatski Bazar i krstarenje Bosforom”, koga čini obilzak Vaseljenske patrijaršije koja se od  1586. godine nalazi u crkvi Sv. ?orđa, Misir bazara ili Egipatske pijace začina i krstarenje gradskim brodom preko Bosfora. 

Moskva Kremlj i Oruzana palata
Moskva Puskin (Carsko selo)
Lisabon Fado večera

03.05.2018

Fakultativni odlazak na veceru u tipicni restoran sa fado programom i folklorom inspirisanim obicajima u raznim oblastima Portugala. 

 

Barselona Ljeida i Reus

21.03.2018

Celodnevni fakultativni izlet “Ljeida i Reus”. Polazak za Ljeidu, grad koji se nalazi na zapadu španske autonomne zajednice Katalonija. Glavni je grad pokrajine Ljeida i smešten je 160 km južno od Pirineja, blizu granice sa Andorom i Francuskom. Ljeida je jedan od najstarijih gradova u Kataloniji, čiji temelji datiraju još iz perioda bronzanog doba. Obilazak grada: šetnja gradom, obilazak Stare katedrale, panoramski obilazak Nove katedrale izgrađene u baroknom stilu, Kraljev zamak.. Slobodno vreme. Nastavak putovanja do Reusa, grada osnovanog u 12. veku. Poznat je kao mesto rođenja čuvenog arhitekte Antonija Gaudija, čiji je rad u stilu „katalonskog modernizma“, ostavio značajan pečat u gradovima Katalonije (pre svega u Barseloni). Na glavnom gradskom trgu se nalazi interaktivni centar posvećen Gaudiju, karakterističan po tome što se posetiocima preporučuje da dodiruju eksponate, kako bi što vernije doživeli Gaudijevo poimanje prirode, koja mu je bila večna inspiracija za oblike koje je kasnije i sam projektovao. Brojni restorani, kafei i mali trgovi zanimljive arhitekture daju poseban šarm ovom primorskom gradu. Cena: 55 evra. Odlazak i povratak na izlet je autobusom. Ulaznica za Staru katedralu i Kraljev zamak u Ljeidi i ulaznica za Gaudi centar su uključene u cenu. 

Lisabon Sintra

01.05.2018

Celodnevni fakultativni izlet “Sintra i Lisabonska rivijera”. Sintra je slikoviti gradic udaljen od Lisabona oko 30 km. Opasan je šumovitim brdima i ima specificnu mikro-klimu, pa je zato vekovima bio letnja rezidencija portugalskih kraljeva, sve do revolucije 1910. godine. Brdima koja okružuju mesto dominiraju zidine mavarskog utvrdenja i kitnjaste palate Pena, podignute u 19. veku. Nacionalna palata u Sintri zidana je na temeljima iz 15. veka i nosi obeležja mavarskog, gotskog, baroknog i lokalnog stila kralja Manuela. Kabo da Roka je najzapadnija tacka Evrope cije su geografske koordinate simbolicno upisane na kameni obelisk smešten na stenovitoj litici visokoj 140 mnv. To je sam kraj planinskog venca Sintra, koji su okeanski talasi abrazijom pretvorili u rt, duboko uronjen u Atlantski okean. Nastavak ka Kaškaišu, nekada starom ribarskom naselju, a sada turistickom mestu koje je šetalištem spojeno sa Estorilom. Ovo mondensko letovalište koje se nalazi 25 km zapadno od Lisabona, zbog velikog kazina poredi se sa Monte Karlom. Poznat po velikom broju golf terena, luksuznih hotela, Estoril zajedno sa Kaškaišem cini lisabonsku rivijeru. Povratak u Lisabon.  

Valensija “Kalatravin grad nauke i tehnike sa posetom Okeana

21.03.2018

Poludnevni fakultativni izlet u Kalatravin grad umetnosti i nauke uz posetu Okeanarijumu. Ovaj kompleks predstavlja remek delo umetnika Santijaga Kalatrave koji je rođen u Valensiji i koji predstavlja jednu od najznačajnijih atrakcija grada i njegov je zaštitni znak. Ovo je veliki kulturni i zabavni kompleks poznat širom sveta pre svega zbog svoje specifične arhitekture. Kompleks sačinjavaju: palata umetnosti “Kraljica Sofija”, koja je zapravo zgrada opera; Hemisferik-jedinstvena bioskopska sala u obliku ljudskog oka; muzej nauke “Princ Filip” gde je nauka potpuno dostupna publici; okeanografski muzej; Umbrakle-gradski vrt; Agora-sala za kongrese, kocerte i sportske manifestacije. 

Barselona Poseta parkovima Sjutadela, Tibidabo i etno selu “Pueblo Espanjol

01.06.2018

Poludnevna fakultativna poseta parkovima Sjutadela i Tibidabo i etno-selu “Pueblo Espanjol”. Sjutadela je park nastao u 19. veku kao jedina zelena površina u gradu. Danas, pored jezera, nekoliko muzeja i čuvene fontane koju je Antonio Gaudi, ovaj park je poznat i po zoološkom vrtu. Odlazak do najviše tačke Barselone, vidikovca Tibidabo, odakle se pruža pogled na čitav grad. Panorama modernističke crkve neogotskog stila “Sagrat Kor”. Odlazak do etno sela i poseta muzeju na otvorenom. Selo je nastalalo 30-ih godina 20. veka kao izložba koja je trebalo da objedini i prikaže osnovne karakteristike i raznolikost arhitekture raznih oblasti u Španiji. 

Rim POMPEJA I NAPULJ

30.04.2018

 Fakultativni celodnevni izlet “Pompeja i Napulj. U 1. veku naše ere, Pompeja je bila jedna od najlepših i najbogatijih varoši Rimskog carstva. U avgustu 79. godine naše ere, lava je prekrila i skamenila grad i tako ga „čuvala“ narednih 1500 godina. Na taj način sačuvana je do danas jedinstvena slika arhitekture, urbanizma i načina života jednog bogatog grada drevne imperije. Obilazak istorijskog dela grada: Bazilika, forum, trg Macelluma, termalna kupatila, Faunova kuća, pekara, javna kuća, teatar... Po obilasku, odlazak u Napulj, prestonicu Kampanije. Panoramsko razgledanje grada čije je staro gradsko jezgro uvršteno na listu svetske kulturne baštine UNESCO–a: trga Garibaldi, ulice Umberta I, Anžujskog dvorca, lučkih dokova, kraljevske palate, galerije Umberta I, Nacionalnog teatra, Trga plebiscita i trgovačke ulice Via Toledo. Slobodno vreme. Povratak u Rim. ● Celodnevni izlet Pompeji i Napulj. Cena izleta: 50 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom,rezervacija, ulaznica, usluge vodiča i razgledanje prema programu.

Lisabon Obidoš, Alkobasa, Batalja, Nazare

02.05.2018

 Celodnevni fakultativni izlet “Obidoš, Alkobasa, Batalja, Nazare”, prilika da se upozna centralni deo Portugalije. Obidoš je najlepši i najbolje ocuvan srednjovekovni grad u zemlji i u potpunosti je opasan tvrdavom visokom 13 metara a koja potice iz 12. veka. Poznat je i kao „grad vencani poklon“ jer ga je kralj Deniš poklonio svojoj supruzi kraljici Izabeli prilikom njihovog vencanja 1282. godine. To je, bez sumnje, jedno od najromanticnijih i najživopisnijih sela koje odlikuju uske, kaldrmisane ulice oivicene šarenim kucicama prekrivenim cvecem, sa karakteristicnim gotickim vratima i prozorima i rukom oslikanim plocicama „azuležos“. Alkobasa je grad poznat po manastiru Opatija Svete Marije, najvecoj crkvi u citavom Portugalu iz 12. i 13. veka i jednom od spomenika koji su na listi spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a. U manastiru su sahranjeni najpoznatiji ljubavnici portugalske istorije - kralj Pedro I i Ineš se Kastro, a njihove grobnice se smatraju najlepšim gotickim reljefnim skulpturama u istoriji portugalske umetnosti. U Batalji se nalazi manastir Svete Marije od Pobede, najvece remek-delo portugalske goticke umetnosti. Izgraden je krajem 14. veka nakon portugalske pobede nas Kastiljom u bici kod obližnjeg mesta Alžubarote, i na listi je spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Mnogobrojni kitnjasti stubovi, kule i balustrade iz daljine deluju kao cipka. Nazare je nekadašnje najpoznatije ribarsko mesto u Portugalu cuveno po karakteristicnim, intenzivno obojenim ribarskim brodicima, danas živopisno i užurbano turisticko mesto sa dugim plažama, odlicnim ribljim restoranima i pijacama. Povratak u Lisabon.  

Madrid ESCORIAL

02.05.2018

Poludnevni fakultativni izlet autobusom “Eskorijal”. Odlazak do gradića San Lorenco de El Eskorijal, poznatom po impozantnom kompleksu i istorijskoj rezidenciji španskih kraljeva, simbolu španske moći u 16. veku. Kompleks je 1984. godine uvršten u listu svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a kao najvažniji arhitektonski spomenik španske renesanse. Ovaj kompleks karakterističnog kvadratnog oblika u svom sastavu ima crkvu, manastir, kraljevsku palatu, biblioteku. Na povratku za Madrid, kraća pauza u Dolini palih – drugom monumentalnom kompleksu sagrađenom po nalogu tadašnjeg predsednika Fransiska Franka u 20. veku, iznad koga se uzdiže 150 metara visoki krst. U podnožju krsta je Frankov grob.  

Barselona Portaventura

21.03.2018

Celodnevni fakultativni izlet “PortAventura park”. Jedna od najvećih atrakcija svakako je zabavni park PortAventura, koji je od Taragone udaljen oko 12 km. Prostire se na 825 hektara i spada u pet najposećenijih zabavnih parkova Evrope. Podeljen je u nekoliko tematskih celina - Mediteran, Daleki Zapad, Meksiko, Kina i Polinezija. Tokom 2017. godine otvorena je i nova celina – Ferrari Land. Na stotine adrenalinskih atrakcija, poput čuvenog roler-kostera Šambala, sa padom od 78 metara, koji ujedno predstavlja i najveći u Evropi, replika Velikog kanjona, polinezijskih sela, meksičkih piramida i mnoge druge, pružaju nezaboravnu avanturu. U period putovanja, aktuelna tema parka je Noć veštica. Ceo park je ukrašen motivima karakterističnim za ovaj praznik. Cena: 65 evra. Odlazak i povratak na izlet je autobusom. Cene ulaznica u PortAventura park i Ferarri Land su uključene u cenu.

Sicilija Sirakuza i Noto maj

21.05.2018

Poludnevni fakultativni izlet u Sirakuzu i barokni grad Noto uz posetu festivala cveća. Odlazak u Sirakuzu, grad bogat grčkom kulturnom zaostavštinom, arhitekturom, amfiteatrima, poznat kao Arhimedov grad. Obilazak arheološkog parka, veliki kamenolom i Dionizijevo uho, najveće grčko pozorište na Siciliji, veliki žrtvenik i amfiteatar. Sledi obilazak starog dela grada Ortagija, katedrala svete Lucije, Artemidina fontana. Nastavak putovanja do grada Noto, poznatom po najlepšim zgradama u baroknom sicilijanskom stilu koje datiraju iz 18. veka. Svakog maja u ovom gradu se održava jedinstveni festival cveća-Infiorata. Umetnici koriste raznobojne latice specijalne vrste cveća, slažući slike nalik na mozaik, svake godine različite, uglavnom verske tematike. Izložbu čine manji, individualni radovi izloženi u ulici „Corrado Nicolaci”. Umetnici svoj rad započinju u petak, da bi se posetioci tokom vikenda divili njihovim kreacijama. Poruka praznika postaje jasna poslednjeg dana praznika, kada grupa dece pretrčava preko cvetnih aranžmana rušeći ih, a simbolika je da mladi preuzimaju svet od starijih, rušeći njihovu zaostavštinu i započinju iznova. Povratak u hotel. 

Baden Baden Hajdelberg

21.03.2018

 Poludnevni izlet Hajdelberg - Cena: 65,00 €. U cenu je uključen: transfer autobusom u pratnji vodiča. Trajanje izleta oko 5 sati

Ženeva Anesi

21.03.2018

 POLUDNEVNI FAKULTATIVNI IZLET U ANESI
Cena izleta za minimum 15 prijavljenih putnika iznosi 55 €
Cena izleta za minimum 10 prijavljenih putnika iznosi 65 €

Taragona Portaventura

21.03.2018

Celodnevni fakultativni izlet “PortAventura park”. Jedna od najvećih atrakcija svakako je zabavni park PortAventura, koji je od Taragone udaljen oko 12 km. Prostire se na 825 hektara i spada u pet najposećenijih zabavnih parkova Evrope. Podeljen je u nekoliko tematskih celina - Mediteran, Daleki Zapad, Meksiko, Kina i Polinezija. Tokom 2017. godine otvorena je i nova celina – Ferrari Land. Na stotine adrenalinskih atrakcija, poput čuvenog roler-kostera Šambala, sa padom od 78 metara, koji ujedno predstavlja i najveći u Evropi, replika Velikog kanjona, polinezijskih sela, meksičkih piramida i mnoge druge, pružaju nezaboravnu avanturu. U period putovanja, aktuelna tema parka je Noć veštica. Ceo park je ukrašen motivima karakterističnim za ovaj praznik. Cena: 65 evra. Odlazak i povratak na izlet je autobusom. Cene ulaznica u PortAventura park i Ferarri Land su uključene u cenu.

Madrid Toledo

30.04.2018

Poludnevni fakultativni izlet autobusom “Toledo”. Ova srednevekovna prestonica Španije poznata je i pod imenom „Grad tri kulture“ jer su u njemu vekovima koegzistirali Hrišćani, Muslimani i Jevreji i za sobom ostavili bogato kulturno nasleđe u vidu spomenika, palata, crkvi, tvrđava, džamija i sinagoga. Velika raznolikost umetničkih stilova čini staru gradsku četvrt muzejem na otvorenom, zbog čega je i uvrštena na listu svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Mnogi poznati umetnici su živeli u Toledu, a najpoznatiji među njima je slikar El Greko, predstavnik španske renesanse. Njegovo delo - “Sahrana grofa od Orgaza” i danas je izložena u crkvi svetog Tome u Toledu.  

Dubai Dubai - razgledanje grada sa ručkom
Kaljari Dva izleta Sardinija
Valensija “Gandija, Šativa i Nacionalni park Albufera”

21.03.2018

Celodnevni fakultativni izlet u Gandiju, Šativu i Nacionalni park Albufera. Odlazak autobusom do Gandije, mesta na delu morske obale koja je poznata pod nazivom Kosta del Azahar I koja se nalazi oko 65 km južno od Valensije. Ovo je bio važan kulturni I komercijalni centra u 15. I 16 veku, poznat i po porodici Bordžija. Danas je ovo jedan od najvećih priobalnih gradova i značajan turistički centar. Nastavak putovanja do Šative, grada na obali reke Albaida, u kome su Arapi u 12. veku proizvodili papir, te je grad postao kulturni i obrazovni centra regije. Grad se nalazi u podnožju brda na kome se nalazi zamak. Nastavak putovanja do Nacionalnog parka Albufera, slatkovodnog jezera i ušća u zaliv. Prirodni biodiverzitet ovog rezervata omogućava raznolikost flore i faune u toku cele godine. Povratak u Valensiju. 

Pariz Versaj

22.05.2018

Poludnevni fakultativni izlet autobusom  “Versajski dvorac”. Ovaj ogromni dvorski kompleks okružen prostranim parkom – sa fasadom od 570 m i oko 1840 prostorija, najveći i najraskošniji u Evropi - izgrađen je i dograđivan po nalogu i željama Luja XIV ( 1643 – 1715) sa idejom glorifikacije Francuske i njene monarhije. “Kralj sunce” koji je, od svoje pete godine, formalno bio na prestolu 72 godine a faktički upravljao Francuskom pet i po decenija, okupljao je u Versaju vrhunske umetnike svoga vremena  koji su kontinuirano radili na proširenju i ulepšavanju dvorca i vrtova. Versajski dvorac je pretvoren u Francuski istorijski muzej (1837) i proglašen delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a. Tokom posete obilaze se: Veliki kraljevski apartmani, Kraljičini apartmani i čuvena “Dvorana ogledala“. Povratak u Pariz. 

Dubai Ulaznice za Aquaventure
Barselona Đirona i Figeras

31.05.2018

Celodnevni fakultativni izlet “Đirona i Figeras”. Polazak za Đironu, grad koji se nalazi na severo-istoku, u blizini granice sa Francuskom. Poseban šarm ovom gradu daju zidine, nastale kao deo sistema odbrane, a koje datiraju još iz rimskog perioda. Sa kula koje su pretvorene u vidikovac, pruža se pogled na grad i okolinu. Obilazak grada: šetnja starim jezgrom grada, obilazak stare jevrejske četvrti, gotske katedrale... Slobodno vreme. Nastavak putovanja do Figerasa i poseta Teatru - muzeju Salvadora Dalija. Muzej Salvadora Dalija smešten je u njegovoj porodičnoj palati, a izložbu koja je kompilacija umetnikovih radova iz raznih perioda, postavio je sam maestro. 

Kopenhagen Istorija vikinga

21.03.2018

Fakultativni poludnevni izlet “Istorija Vikinga”u grad Roskilde koji je  smešten 36 km zapadno od Kopenhagena, osnovan je u 10. st. od strane Vikinga i bio je prvi danski glavni grad. Danas je to moderan grad sa dobro očuvanim Starim gardom. Tu se nalazi Muzej vikingških brodova   koji između ostalog čuva i pet originalnih vikinških brodova koji su u 11. veku bili potopljeni 15 km severno od Roskildea da bi branili put do ondašnjeg kraljevskog sedište Danske. Brodovi su izvađeni s dna roskildskoga fjorda tek 1962. godine i nakon pažljive restauracije izloženi u muzeju. Roskildska katedrala iz 11. veka dužine 86 m a visine 76 m je prva gotička katedrala izgrađena od opeke i nalazi se pod zaštitom UNESCO–a. U njoj je  sahranjeno 38 danskih vladara
HELSINKI HELSINKI

11.04.2018

Celodnevni fakultativni izlet brodom i autobusom "Helsinki". Transfer autobusom do pristaništa i odlazak brodom u 10.00 sati za Helsinki, koji leži oko 80 km od Talina, na severnoj obali Finskog zaliva. Po dolasku oko podneva, panoramsko razgledanje prelepe finske prestonice koja je, posle velikog požara 1808. godine, obnovljena u klasicistickom stilu: Trg Senata na kome je protestantska katedrala, zgrade Univerziteta i Vlade, Pijačni trg, ruska Uspenska crkva, Parlament, Sibelijusov park sa spomenikom najvećem finskom kompozitoru Janu Sibelijusu (1865-1957), Olimpijski stadion gde su održane Olimpijske igre 1952, koncertna dvorana "Finlandia"... Slobodno vreme. Polazak broda za Talin u 19.00 sati; dolazak oko 21.00 sat. Transfer od pristaništa do hotela.  

Samberi Dolina Loare (iz II dela)

30.04.2018

Celodnevni fakultativni izlet “Dolina Loare” Odlazak u dolinu najduže francuske reke Loare, oko koje su izgrađeni mnogobrojni dvorci,od pravih vojnih utvrđenja do udobnih renesasnih palata, koji su kao celina proglašeni delom svetske kulturne baštine.Poseta dvorcu Bloa (Blois), građenom od 13. do 16. veka u romanskom, gotskom i renesansnom stilu, u centru istoimenog grada. U dvorcu u kome su se u sredinom 16. veka zbili mnogi dramatični događaji, rođen je i živeo kralj Luj XII (1462 – 1515). Kralj Anri III (1551 – 1589) je u njemu zajedno sa majkom kraljicom Katarinom Mediči, doneo istorijske odluke koje su rasplamsale verske sukobe u Francuskoj i doprinele njegovom brzom i tragičnom kraju. Odlazak do dvorca Šenanso (Chenonceau), okruženog divnim vrtovima, na reci Šer, pritoci Loare, poznatom pod imenom “dvorac šest žena”. U njemu je, u periodu 16-18. veka, živelo šest plemkinja koje su ga ulepšavle i obeležile svaka na svoj način. Odlazak do dvorca Šambor(Chambord), sa 440 prostorija, 84 stepeništa, 365 kama, parkom i šumom na 45000ha, dvostrukim spiralnim stepeništem, napravljeno po nacrtu Leonarda da Vinčija, najvećeg i najmonumentalnijeg u dolini Loare. “Dolina Loare” (u dva dela ) sa posetom dvorcima: Šomon na Loari, Amboaz, Šenonso, Šambor, Bloa. Cena paketa: 80 evra. U cenu je uključeno: prevoz autobusom, rezervacije, ulaznice i usluge lokalnog vodiča.

Kopenhagen Dvorci severnog Zelanda

21.03.2018

akultativni izlet “Dvorci severnog Zelanda”. Polazak prema gradu  Hilerodu koji se nalazi na severoistoku danske a 40 km od Kopenhagena. Grad postoji u pisanim dokumentina od 13.veka  a veći deo istoije vezan je sa sa renesansnim dvorcem Frederiksborg iz 17.veka koji je jedna od najvelelepnijih građevina u celoj Danskoj i bivše sedište kraljevske porodice sa veoma bogatom kolekcijom umetničkih predmeta. Obilazak unutrašnjosti dvorca. Nastavak vožnje do grada Helsingor koji se nalazi 25 km od grada Hilerod a 50 km od Kopenhagena. Tu se nalazi dvorac Kronborg u kojem je Vilijam Šekspir smestio dramu Hamlet. Kronborg je izgrađen kao pomorsko utvrđenje u 15 veku a od 2000 godine nalazi se na UNESKO listi svetske kulturne baštine. Panormaski obilazak. Povratak u Kopenhagen.
Dubai Večera u Observatory 09.12. (set menu 2)
Baden Baden