telplava.png
Pozovite nas

Baltičke zemlje 2

1855-tour 1857-tour 1858-tour 1859-tour 1860-tour 1861-tour 1862-tour 1863-tour
Prošlost malih baltičkih naroda Litvanaca, Letonaca i Estonaca ispunjena je borbom i nastojanjima da opstanu i sačuvaju svoj identitet na prostranstvima severne Evrope okruženi velikim, jakim i često ratobornim susedima; od njih su mnogo naučili i poprimili – ali zahvaljujući svojoj umešnosti – sa njima su mnogo više trgovali i sarađivali nego što su se sukobljavali. Teritorije Baltičkih zemalja (175. 000 km2), koje su skupa približno dvostruko veće od Srbije, naseljava oko 7 miliona stanovnika. Iako se međusobno znatno razlikuju po jeziku, etničkom sastavu, većinskom verskom opredeljenju stanovništva i istorijskoj ulozi, zajednička sudbina u 20. veku opredelila ih je za iste strateške ciljeve koje su uglavnom ostvarile na početku ovog veka. Sve tri su se odvojile od carske Rusije posle Prvog svetskog rata a zatim su, prema nemačko–sovjetskom sporazumu (1939), prisilno postale deo Sovjetskog Saveza iz koga su istupile (1991) i ponovo postale nezavisne; sa zavidnim standardom i konstantnim prirvrednim rastom koje su dostigle, sve tri su istovremeno (2004) primljene u Evropsku uniju. Ono što ih ponajviše čini sličnim su maštovita arhitektura – sa izraženim ruskim, skandinavskim i germanskim uticajima – njihovih lepih i uređenih gradova. Najvažniji među njima – mahom prometne morske ili rečne luke – bile su članice Hanze moćnog trgovačkog udruženja severnoevropskih gradova (13–17. vek), sa preciznim poslovnim pravilima i normama, koja su u znatnoj meri oblikovala njihov razvitak i društveni život. Viljnus (2009. ) i Talin (2011. ) su bili prestonice evropske kulture.
1. dan BEOGRAD – VARŠAVA . Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla” kod šaltera Filip Travela broj 702 u 16.10 sati. Poletanje za Varšavu u 18.10 sati (let JU 634). Dolazak u Varšavu u 19.50 sati. Varšava, koja leži na reci Visli je od 1596. prestonica Poljske i središte Mazovijeckog vojvodstva. Po dolasku transfer do hotela. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.
2. dan VARŠAVA – KAUNAS (oko 400 km). Doručak. Polazak za Kaunas koji leži na rekama Njemen i Neris, drugi po veličini grad Litvanije i duhovni centar zemlje. Po dolasku, obilazak pešice istorijskog centra Kaunasa: zamak iz 13. veka, gradski trg sa većnicom iz 15. veka, katedrala, jezuitski manastir, Napoleonova kuća, predsednička palata… Smeštaj u hotel. Slobodno popodne. Noćenje.
3. dan KAUNAS – RIGA (oko 270 km). Doručak. Polazak za Rigu, najveći baltički grad, prestonicu i glavnu luku Letonije, u blizini ušća Daugave u duboki Riški zaliv. Stari deo Rige, sa preko 800 građevina u stilu secesije (jugendstila), proglašen je delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a. Obilazak istorijskog centra grada pešice: Nacionalna opera, Spomenik slobode, zamak nemačkog viteškog reda iz 14. veka, crkva sv. Petra, katedrala iz 13. veka... Smeštaj u hotel. Slobodno popodne. Noćenje.
4. dan RIGA – TALIN (oko 350 km). Doručak. Polazak Talin, glavni grad Estonije i veliku luku na južnoj obali Finskog zaliva koji je doživeo procvat u 15. veku kao važna članica Hanze. Po dolasku obilazak ”Brda sabora” gde su kraljevski dvor (sada parlament) i upravne zgrade opasane bedemima, a zatim “Starog jezgra”, nekada naseljenog švedskim i nemačkim trgovcima, pomorcima i zanatlijama; to je danas pešačka zona Talina, proglašena delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a, u kojoj su katedrala sv. Nikole, gradska većnica, ruska crkva Aleksandra Nevskog, palata Kadriorg. . . Smeštaj u hotel. Slobodno popodne. Noćenje.
5. dan TALIN – HELSINKI – TALIN Doručak. Celodnevni fakultativni izlet brodom i autobusom “Helsinki”. Transfer autobusom do pristaništa i odlazak brodom u 10.00 sati za Helsinki, koji leži oko 80 km od Talina, na severnoj obali Finskog zaliva. Po dolasku oko 12.00 sati, panoramsko razgledanje prelepe finske prestonice koja je, posle velikog požara 1808. godine, obnovljena u klasicističkom stilu: Trg Senata na kome je protestantska katedrala, zgrade Univerziteta i Vlade, Pijačni trg, ruska Uspenska crkva, Parlament, Sibelijusov park sa spomenikom najvećem finskom kompozitoru Janu Sibelijusu (1865–1957), Olimpijski stadion gde su održane Olimpijske igre 1952, koncertna dvorana „Finlandia“... Slobodno vreme. Polazak broda za Talin u 19.00 sati; dolazak oko 21.00 sat. Transfer od pristaništa do hotela. Noćenje.
6. dan TALIN – BAUSKA (dvorac Rundal) – VILJNUS (oko 600 km). Doručak. Polazak za Viljnus. Vožnja kroz Estoniju i Letoniju do letonskog grada Bauska, 80 km južno od Rige, kraj koga je veličanstveni dvorac Rundal; izgrađen je sredinom 18 veka u baroknom i rokoko stilu za rezidenciju vojvode od Kurlandije, po planovima čuvenog italijanskog arhitekte Frančeska Rastrelija (1700–1771) koji je projektovao neke od najlepših palata u Moskvi, Kijevu i Sankt Petersburgu, među kojima i Zimski dvorac. Kraći obilazak dvorca Rundal. Nastavak putovanja za Viljnus, prestonicu Litvanije, koja leži na rekama Vilni i Neris, 20 km od beloruske granice. Po dolasku, smeštaj u hotel. Noćenje.
7. dan VILJNUS – TRAKAI (Trakajski zamak) – VILJNUS. Doručak. Pre podne, razgledanje pešice istorijskog centra Viljnusa, koji je deo svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a: starogradski trg sa katedralom iz 18. veka, crkva sv. Ane, crkva sv. Petra i Pavla, pravoslavna crkva Teotokos, univerzitet (1579), kula Gediminas, kraljevska palata. . . Posle podne, fakultativni izlet autobusom ”Trakajski zamak”. Odlazak do istorijskog gradića Trakai, nekadašnje prestonice Litvanije, 30 km zapadno od Viljnusa gde je ovaj prelepi zamak od crvene opeke – jedna od najvećih znamenitosti Litvanije. Sagrađen je na ostrvcu usred jezera Galve, naspram centra grada, za osnivača Viljnusa, velikog vojvodu Gediminasa (1275–1341) čija je država u 14. veku bila prostranija od Moskovske kneževine. Povratak u Viljnus. Noćenje.
8. dan VILJNUS – VARŠAVA – BEOGRAD (oko 465 km). Doručak. Polazak za Varšavu. Vožnja kroz Litvaniju i Poljsku. Dolazak u Varšavu u centar grada, obilazak pešice istorijskog centra koji je proglašen delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a: “Kraljevski put”, spomenik Nikoli Koperniku, kazimježova palata, Predsednička palata, spomenik velikom pesniku Adamu Mickijeviču, crkva sv. Ane, Dvorski trg sa kraljevskom palatom i stubom kralja Sigizmunda III, trg Rinek i spomenik sireni koja je simbol Varšave, tvrđava Barbakan… transfer na aerodrom. Predviđeno poletanje aviona u 20.35 (JU 635) za Beograd. Predviđeno vreme dolaska u Beograd u 22.20 sati.
Prema programu Baltičke zemlje-
OPŠTI SADRŽAJI
Recepcija
Recepcija
RESTORAN BAR
Bar
Bar
Restoran
Restoran
Varšava ZAMAK TRAKAI

24.12.2015

Fakultativni izlet autobusom ”Trakajski zamak”. Odlazak do istorijskog gradića Trakai, nekadašnje prestonice Litvanije, 30 km zapadno od Viljnusa gde je ovaj prelepi zamak od crvene opeke – jedna od najvećih znamenitosti Litvanije. Sagrađen je na ostrvu usred jezera Galve, naspram centra grada, za osnivača Viljnusa, velikog vojvodu Gediminasa (1275–1341) čija je država u 14. veku bila prostranija od Moskovske kneževine. Povratak u Viljnus.

 SMEŠTAJ
Smeštaj tokom putovanja obezbeđen je u hotelima kategorije 3* zvezdice. Detaljnije informacije se mogu naći na sajtovima hotela.
- Varšava – Mercure airport 3*  www.mercure.com; - Kaunas – Best Western Santaka, ****www. santakahotel. eu; Riga – Hotel Konventa Seta *** www. konventa.lv; - Talin – Hotel Tallinn Seaport *** www.seaporthoteltallinn.com - Viljnus – Hotel Central Vilnius ***www. central. lt; - Filip Travel zadržava pravo zamene ovhih hotela hotelima iste ili više kategorije.
FAKULTATIVNI IZLETI 
- Celodnevni izlet brodom i autobusom “Helsinki “ u trajanju od oko 13 sati . Cena: 80 evra . U cenu je uključeno: transferi autobusom hotel – pristanište – hotel u Talinu, povratna brodska karta za Helsinki, razledanje Helsinkija autobusom i usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku; - Poludnevni i izlet autobusom u trajanju od oko 4 sata “Trakajski zamak”. Cena: 20 evra . U cenu je uključeno: prevoz autobusom, rezervacija, ulaznica i usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku. - Prijavlivanje za fakultativne izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje a uplate su u Estoniji i Litvaniji, isključivo u evrima, u efektivi (izuzev izleta za Helsinki, za koji je neophodno prijaviti se i izvršiti uplatu u Beogradu). Potrebno je najmanje 30 učesnika za realizaciju ovih izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izleti bi mogli da se realizuje uz korigovanje cene.
VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE “BALTIČKE ZEMLJE sa posetom Varšavi i Helsinkiju”
- Rok za prijavljivanje za putovanje je deset dana pre polaska ili do popune mesta - Potrebno je najmanje 15 putnika za realizaciju ovog putovanja - Uz blagovremeni upit u poslovnicama Filip Travela, postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama.
OPŠTE INFORMACIJE 
- LITVANIJA 65. 200 km2; - Stanovništvo: 3,6 miliona - Glavni grad: Viljnus (560. 000 st. ); Kaunas 300. 000 st.
- Novac: euro. - LETONIJA 64. 597 km2 - Stanovništvo: 2,2 mililiona - Glavni grad: Riga (750. 000 st. ); - Novac: euro - ESTONIJA –43. 698 km2 - Stanovništvo:1,3 miliona; - Glavni grad:Talin (420. 000 st. ) - Novac: euro. - POLJSKA – 312. 679 km2 - Stanovništvo:39 miliona - Glavni grad: Varšava (1,7 miliona st. );Krakov 750. 000 st. - Novac: zlot (1 zlot = 0,25 evra). - FINSKA – 338. 145 km2 - Stanovništvo: 5,3 miliona - Glavni grad: Helsinki (600. 000 st. ) - Novac: evro. - Lokalno vreme u Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Poljskoj i Finskoj je zimi plus 1 sat a leti plus 2 sata u odnosu na vreme u Srbiji.
USLOVI I NAČIN PLAĆANJA
- Cena putovanja iskazana je u evrima, a plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti, po prodajnom kursu za efektivu banke INTESA, na dan uplate. Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja. - Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) čekovima, c) uplatom na račun Filip Travela ili d) platnim karticama (Visa, Master, American Express, Maestro i Dina). 2) Uplatom na rate bez kamate – akontacija u gotovini (40%), a ostatak čekovima do 5 jednakih mesečnih rata (sa datumima 10. Ili 20. u mesecu). 3) Platnim karticama do 6 mesečnih rata bez kamate (Visa, Master, American Express od Banca Intese i Komercijalne banke). 4) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Filip Travel ima potpisan ugovor.
MEĐUNARODNO PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Filip Travel preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. U poslovnicama Filip Travela moguće je uz fotokopiju prve strane pasoša pribaviti polisu osiguravača DUNAV OSIGURANJE A.D.O. Srbija koja pokriva u slučaju potrebe, za sve vreme putovanja, troškove lečenja i bolničke troškove. Cena polise je približno jedan evro po danu provedenom na putovanju. 
OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA U ORGANIZACIJI FILIP TRAVELA
- Filip Travel zadržava pravo da, u slučaju izmene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana pre polaska na putovanje. - U okviru razgledanja gradova ili lokaliteta navedenih u programima putovanja Filip Travela, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. - Organizator putovanja ima licencu OTP 196/2010 izdatu 10. februara 2010. godine od strane Min. turizma Republike Srbije. Organizator putovanja ima garanciju putovanja u visini 300.000.- EUR kojom se za slučaj insolventnosti organizatora putovanja obezbeđuju troškovi nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika sa putovanja u mesto polaska u zemlji i inostranstvu, kao i sva nastala potraživanja putnika i za slučaj naknade štete obezbeđuje naknada štete koja se prouzrokuje putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza organizatora putovanja, koje su određene opštim uslovima i programom putovanja po Ugovoru o garanciji putovanja broj 0094/2016 od 25.01.2016. godine, zaključenog sa ugovaračem osiguranja Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija PU “YUTA”, Beograd, ul. Kondina br. 14, koja se aktivira kod Nacionalne asocijacije turističkih agencija PU “YUTA”, 011 3228 686, 011 3228 687, prijavom na adresu YUTA, Beograd, ul. Kondina br. 14 ili na mail: garancijaputovanja@yuta.rs, polisa broj 300050848 od 25.01.2016. godine Akcionarskog društva za osiguranje „DDOR Novi sad”.

- Prevoz avionom na navedenoj relaciji sa prevoznikom Air Serbia
- Prevoz autobusom sa 15 do 30 sedišta sa audio opremom.
- Sedam noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelima kategorije 3* u Varšavi, Rigi i Viljnusu, u hotelu kategorije 4*u Kaunasu i Talinu
- Razgledanja gradova prema programu
- Usluge vodiča
- Troškovi organizovanja putovanja.

- Aerodromske takse u Beogradu i Varšavi (oko 79 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje se plaćaju u dinarima u poslovnicama Filip Travela ili poslovnicama ovlašćenih subagenata),
- Fakultativni izleti
- Međunarodno putno zdravstveno osiguranje.

Pet zemalja za nedelju dana!
Četiri grada pod zaštitom UNESCO-a!
Pet razgledanja uključenih u cenu aranžmana! 

Poslednje pregledani aranžmani

Baltičke zemlje 2