Najlepši gradovi i jezera Lombardije - Jesenja putovanja

Od 29.10.2014. do 3.11.2014. (6 dana / 3 noćenja) 159 € Autobusom

Najlepši gradovi i jezera Lombardije
Najlepši gradovi i jezera Lombardije
Jezero Komo
Najlepši gradovi i jezera Lombardije
Milan - Galleria Vittorio Emanuelle II
Najlepši gradovi i jezera Lombardije
Najlepši gradovi i jezera Lombardije
Najlepši gradovi i jezera Lombardije
Najlepši gradovi i jezera Lombardije
Najlepši gradovi i jezera Lombardije
Najlepši gradovi i jezera Lombardije
Najlepši gradovi i jezera Lombardije
Najlepši gradovi i jezera Lombardije
Najlepši gradovi i jezera Lombardije
Najlepši gradovi i jezera Lombardije
Jezero Komo
Jezero Komo
Najlepši gradovi i jezera Lombardije
« »

SIRMIONE (jezero GARDA) – MONCA – MILANO – BERGAMO – LEKO (jezero LEKO) – KOMO i BELAĐO (jezero KOMO) – KREMONA – MANTOVA

Lombardija je najnaseljenija i najbogatija među dvadeset regija Italije i jedna od najrazvijenijih u Evropskoj uniji. Na teritoriji malo prostranijoj od Slovenije živi oko deset miliona stanovnika ili približno jedna šestina italijanskog stanovništva. Vodeća je po obimu i raznovrsnosti privrednih aktivnosti i doprinosu društvenom bruto proizvodu zemlje; Milano, glavni grad Lombardije je ekonomska prestonica Italije, a preko dve petine od 200 najvećih italijanskih preduzeća, korporacija i banaka, ima svoja sedišta u ovoj regiji.

U njenom raznovrsnom reljefu, u kome preovlađuje ravnica, su plodne doline najvećih italijanskih reka Po, Oljo, Ada, Minčo i Tićino, ali i živopisni obronci južnih Alpa i prelepa lednička jezera Garda, Komo, Leko, Mađore, Vareze, Iseo…Na tlu Lombardije u starom veku Etrurci, Gali, Kelti i i Rimljani ostavili su značajne tragove. Od sredine 6. veka, gotovo dvesta godina, bila je jedna od prvih samostalnih država u Evropi.

Pod srednjovekovnim aristokratskim porodicama ratnika i mecena Viskonti, Sforca i Gonzaga napravljene su impozantne javne građevine, crkve i spomenici i ulepšani mnogi gradovi. Preduzimljivi trgovci i industrijalci kao Krespi, Pireli, Bokoni, Kampari i Berluskoni stvorili su ovde u 19. i 20. veku moćne poslovne imperije, ugledne i značajne u svetskim razmerama, koje su danas pored ogromne kulturne i umetničke baštine nastale tokom dva i po milenijuma ponos svih dvanaest lombardijskih provincija.

1. dan BEOGRAD – BREGANA (oko 420 km) Polazak iz Novog Sada u 17.00 sati ispred železničke stanice, kod lokomotive. Sastanak putnika u Beogradu na parkingu ispred “Sava centra”(savska strana) u 18.30 sati. Polazak autobusa u 19.00 sati. Prelazak srpsko-hrvatske granice kod Batrovaca. Vožnja kroz Hrvatsku. Prelazak hrvatsko-slovenačke granice kod Bregane.

2. dan BREGANA – SIRMIONE (jezero GARDA) – MONCA – MILANO (oko 660 km) Noćna vožnja kroz Sloveniju a zatim kroz Italiju, kraj Venecije, Vićence, Verone . Dolazak na  Lago di Garda,najveće jezero u Italiji koje je smešteno u podnožiju Alpa u blizini grada Verone na severu Italije. obilazak malog mondenskog gradića Sirmione. Po dolasku šetnja istorijskim centrom grada: Scaliger tvrđava, crkva Santa Maria Mađiore, Vila Kalutusovih. Slobodno vreme.Polazak za Moncu, sedište lombardijske provincije Monca i Brijanca, poznatu po neoklasičnom dvorcu Vila Reale, pretposlednjeg italijanskog kralja Umberta I (1844-1900) koji je stradao kao žrtva atentata nedaleko od svoje reidencije. Prelepi park u engleskom stilu koji okružuje dvorac je po prostranstvu (680 hektara) četvrti među gradskim parkovima u Evropi. U njegovom severnom delu nalazi se nacionalni autodrom sa 50.000 mesta – kolevka italijanskog automobilskog sporta - izgrađen među prvima u svetu (1922.), gde se, pored mnogobrojnih auto i moto takmičenja održavaju trke Formule 1. Slobodno vreme. Nastavak putovanja do Milana, moćnog srednjovekovnog vojvodstva, velike umetnička riznice i grada slavne prošlosti koji je imao značajan uticaj na gotovo sva najvažnija zbivanja tokom italijanske istorije. Milano je danas svetski centar trgovine svilom, visoke mode i industrijskog dizajna i jedan od najbogatijih gradova Evrope. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan MILANO. Doručak. Obilazak autobusom i pešice najpoznatijih znamenitosti u centru Milana: grandiozni zamak Sforca, rezidencija milanskih vojvoda, Via Dante, Pjaca del Dumo gde je raskošna Milanska katedrala – najveća u Italiji posle crkve sv. Petra u Rimu, čuvena Skala – najuglednija operska kuća u svetu (1778.), otmena Galerija Viktora Emanuela sa prvoklasnim restoranima i kafeterijama, trgovačke ulice sa prodavnicma artikala najpoznatijih italijanskih modnih brendova Armani, Versaće, Prada, Guči… Slobodno popodne. Noćenje.

4. dan MILANO – BERGAMO – jezero LEKO – BELAĐO i KOMO (jezero KOMO) MILANO (oko 120 km). Doručak. Fakultativni izlet “Bergamo, jezero Leko i jezero Komo”. Polazak za Bergamo, ispod obronaka Alpa, grad teatra i muzičke umetnosti sa vekovnom tradicijom. U Bergamu je u 16. veku nastala komedija del arte, specifična pozorišna forma, vrlo popularna u Italiji i Francuskoj, sa glumcima pod maskama koji improvizuju tekst na utvrđene teme. Bergamo je poznat i kao jedan od četiri grada u Italiji – pored Ferare, Luke i Groseta – čija su gradska jezgra u celosti okružena potpuno očuvanim srednjovekovnim zidinama. Šetnja gornjim gradom oko Starog trga - istorijskog centra Bergama. Obilazak centra modernog Bergama, u donjem gradu između Trga Mateoti i Trga Vitorio Veneto. Slobodno vreme. Odlazak do obližnjeg Leka na istoimenom jezeru. Kraći odmor. Vožnja do Belađa, na razmeđi jezera Leko i jezera Komo, omiljenog odmarališta milanske aristokratije i jednog od najpoznatijih turističkih centara u severnoj Italiji. Kraći odmor. Odlazak do elegantnog Koma, smeštenog u divnom prirodnom ambijentu, ispod alpskih padina obraslih bujnom vegetacijom. U srednjem veku bio je čuven po svojim veštim graditeljima i vajarima-dekoraterima zvanim “komačini”, koji su ustanovili i proneli po Evropi prepoznatljivi lombardijski stil gradnje palata i crkava. Od kraja 19. veka Komo je renomirano letovalište sa luksuznim hotelima, vilama i rezidencijama od kojih su mnoge u posedu poznatih umetnika i javnih ličnosti iz celog sveta. Po dolasku, šetnja obalskom promenadom i centrom grada, oko Trga Kavur i impozantne katedrale od belog mermera (14-18. vek). Slobodno vreme. Povratak u Milano. Slobodno popodne. Noćenje.

5. dan MILANO – KREMONA – MANTOVA – SEŽANA (oko 470 km). Doručak. Polazak za Kremonu, grad muzike poznat po znamenitim i bogatim porodicama Amati, Stradivari i Gvarneri, neprevaziđenim majstorima-proizvođačima violina. Njihova slava traje od sredine 16. veka kada je Andrea Amati napravio violine čudesne akustike za francuski dvor i dao im sadašnji oblik. U Kremoni se rodio i stvarao kompozitor Klaudio Monteverdi (1567-1643), tvorac prve moderne opere „Orfej“. Po dolasku, razgledanje centra grada oko katedrale iz 12. veka, zvonika Toraco (112 metra), najvišeg u Italiji, trgova Stradivari i Monteverdi… Nastavak putovanja za Mantovu, prelepi renesansni grad obnovljen po osobenoj urbanističkoj koncepciji „idealnog grada“, koji je od 12. veka okružen veštačkim jezerima, stvorenim pregrađivanjem reke Minčo. Obilazak centra grada oko Trga Sordelo i vladarske palate porodice Gonzaga, koji je proglašen delom svetske svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a. Slobodno vreme. Vožnja prema Veneciji, Trstu i Sežani na slovenačko-italijanskoj granici.

6. dan SEŽANA – BEOGRAD (oko 610 km). Noćna vožnja kroz Sloveniju. Prelazak slovenačko-hrvatske granice kod Bregane. Nastavak vožnje kroz Hrvatsku. Prelazak hrvatsko-srpske granice kod Batrovaca. Dolazak u Beograd u jutarnjim satima.

CENA PUTOVANJA PO OSOBI: 159 evra

Doplata za jednokrevetnu sobu je 65 evra.

POPUSTI
● Popust za treću odraslu osobu u dvokrevetnoj sobi sa trećim (pomoćnim) ležajem je 10%.
● Popust za dete do 12 godina u dvokrevetnoj sobi sa trećim (pomoćnim) ležajem je 20%.

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO: autobuski prevoz na navedenoj relaciji (mini bus ili visokopodni autobus ili dabldeker sa audio i video opremom), tri noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu kategorije četiri zvezdice u Milanu, razgledanje gradova prema programu, usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja.

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO: gradska turistička taksa u Milanu, koja se naplaćuje od 1. septembra 2012. godine - pet evra po osobi i po noćenju, u hotelima kategorije četiri zvezdice (plaćanje je isključivo na recepciji hotela), fakultativni izlet “Jezero Komo” i međunarodno putno zdravstveno osiguranje.

SMEŠTAJ

Hotel DOMINA MILANO FIERA****, Novate Milano, Via Don Orione 18/ 20, Tel +39023567991, www.dominamilanofiera.com
Nalazi se u severnom delu Milana 3 km od Milanskog sajma, 18 km od trga Duomo pored stanice Novata na liniji S3 + M1 ili M3. Hotel ima recepciju, aperitiv bar, restoran i fitnes, wi-fi internet. Sobe su dvokrevetne sa kupatilom i fenom, standardno opremljene telefonom, televizorom i klimatizacijom. Doručak je kontinentalni – samoposluživanje. Za doručak se poslužuje hleb, pecivo ili tost, buter,džem ili med, mleko, kafa ili čaj, salate, voće.
● Filip Travel zadržava pravo zamene ovog hotela hotelom isteili više kategorije.

FAKULTATIVNI IZLETI

● Celodnevni izlet autobusom “Bergamo, jezero Leko i jezero Komo” u trajanju od oko dest sati. Cena: 30 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom, trajektom i razgledanja po programu i usluge vodiča.
Prijavljivanje za ovaj izlet je prilikom rezervacije putovanja a plaćanje je u Italiji, isključivo u evrima, u efektivi.
Potrebno je najmanje 30 učesnika za realizaciju izleta.
U slučaju manjeg broja prijavljenih, izlet bi mogao da se realizuje uz korekciju cene.

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE “NAJLEPŠI GRADOVI I JEZERA LOMBARDIJE”

● Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je deset dana pre polaska na putovanje ili do popune mesta.● Potrebno je najmanje 35 putnika za realizaciju ovog putovanja. ● Uz blagovremeni upit u poslovnicama Filip Travela, postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama. ● Mesta Bregana i Sežana navedena su u programu kao približna pozicija autobusa na kraju prvog i četvrtog dana putovanja.

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

● Cena putovanja iskazana je u evrima, a plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti, po prodajnom kursu za efektivu banke INTESA, na dan uplate. Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja. ● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) čekovima, c) uplatom na račun Filip Travela ili d) platnim karticama (Visa, Master, American Express, Maestro i Dina). 2) Uplatom na rate bez kamate - akontacija u gotovini (40%), a ostatak čekovima do 5 jednakih mesečnih rata (sa datumima 10. Ili 20. u mesecu). 3) Platnim karticama do 6 mesečnih rata bez kamate (Visa, Master, American Express od Banca Intese i Komercijalne banke). 4) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Filip Travel ima potpisan ugovor.

MEĐUNARODNO PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Filip Travel preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. U poslovnicama Filip Travela moguće je uz fotokopiju prve strane pasoša pribaviti polisu osiguravača  Generali osiguranje Srbija koja pokriva u slučaju potrebe, za sve vreme putovanja, troškove lečenja i bolničke troškove do 35.000 evra. Cena polise je približno jedan evro po danu provedenom na putovanju.

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA U ORGANIZACIJI FILIP TRAVELA

● Filip Travel zadržava pravo da, u sličaju izmene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana pre polaska na putovanje. ● U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja Filip Travela, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. ● Za troškove nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika u mesto polaska u zemlji ili inostranstvu, usled insolventnosti organizatora putovanja – polisu osiguranja broj 7766226 koja važi od 01.06.2014. osiguravajuće kompanije  GENERALI OSIGURANJE SRBIJA a.d.o. Beograd, Milentija Popovića 7b.Za naknadu štete putniku, prouzrokovanu neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza organizatora putovanja, u skladu sa Opštim uslovima putovanja i programom putovanja – polisu osiguranja broj 7766227 koja važi od 01.06.2014. osiguravajuće kompanije  GENERALI OSIGURANJE SRBIJA a.d.o. Beograd, Milentija Popovića 7b. Obe polise važe do 01. juna 2015. godine. ● Opšti uslovi putovanja Filip Travela su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije kao i opštim uslovima putovanja i standardima Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA); mole se svi putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Filip Travel smatra da se putnik u celosti upoznao sa Opštim uslovima putovanja i programom putovanja potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.

9. oktobar 2014.  FILIP TRAVEL


View Najlepši gradovi Lombardije in a larger map

Prelistajte eKataloge