Letovanje / Španija - Leto 2015

Španija
Španija
Španija
Španija
Španija
Španija
« »

Kraljevina Španija (španski: Reino de España) je smeštena na jugozapadu Europe i graniči se na severu sa Francuskom i Andorom, s Portugalom na zapadu, s britanskom kolonijom Gibraltar na jugu.

Kraljevina Španija (španski: Reino de España) je suverena europska država, po ustavnom uređenju parlamentarna monarhija. Od 1986. godine članica je Europske Unije.

Smeštena na jugozapadu Europe, Španija zauzima veći dio Pirenejskog poluoostrva. Deo su njene teritorije i dva arhipelaga, smešteni u Sredozemnom moru (Balearska ostrva) i Atlantskom okeanu (Kanarska ostrva), severnoafrički primorski gradovi Ceuta i Melilla, koji su pod španskom upravom kao i enklava Llivia u francuskim Pirenejima.

Španija se graniči na severu sa Francuskom i Andorom, s Portugalom na zapadu, s britanskom kolonijom Gibraltar na jugu. Severnoafrički deo pod španskom upravom graniči se sa Marokom. Ukupna dužina španske granice je 1918 km.

Glavni grad Kraljevine Španije je Madrid. Grad sa 3.155.359 stanovnika (Madridska opština 5,964,143) smješten je u središtu Pirenejskog poluostrva. Drugi veći gradovi su Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza i Malaga.

Glavni grad    Madrid
Službeni jezik    španski
Neozavisnost   ujedinjenjem 1492.
Površina    504.782 km²
Stanovništvo    43.197.684
Valuta
        euro
Pozivni broj    +34
Vremenska zona    UTC +1
                                   UTC +2 ljeti
Internet domen    .es

Jezik

Španski jezik ili kastiljanski je službeni jezik španske države i službeni je jeziku u svim autonomnim zajednicama. 28,200,000 u Španiji (1986.). Ostali jezici kojih ima ukupno 14, se govore u različitim oblastima Španije.

Klima

Španija se nalazi u umerenom pojasu, njen neujednačen reljef utječe na veliku klimatsku raznolikost. Često se za klimu Španije kaže da je sredozemna (mediteranska). Na izmene klime primarno utječe visoki reljef, odnosno viša nadmorska visina, pa dolazi i do vertikalne klimatske slojevitosti. Uz to, planine se uglavnom izdižu uz rub države, pa su značajna prepreka širenju klimatskih uticaja sa okolnih prostora.

Na istoku i jugu Španije gde preovladava sredozemna klima (često se navodi i kao suptropska) srednje mesečne temperature tokom godine kreću se od 13°C do 25°C, a prosečno padne od 350 - 500 mm padavina. Za ovo područje karakteristično je dugo, toplo, suvo i sunčano leto, kada maksimalne temperature dostignu i 48°C. Sredozemna obala Španije ima najveći broj sunčanih sati u Europi. Na svim obalama zime su ugodne, a na jugu i tople.

Severozapad Španije, odnosno atlantska obala, koja izlazi i na Biskajski zaliv, ima svežiju klimu, pa se temperature kreću od 8-20°C. Zbog blage okeanske klime i dosta padavina, čitavo područije je pod relativno bujnom i zelenom vegetacijom, pa se ova regija često naziva i Zelena obala (Costa Verde).

Religija

Španija je jedna od najizrazitijih katoličkih zemalja pa je logično što je 97% stanovništva katoličke vjere, dok je 0,4% protestanata i 2,6% ostalih.

Ambasada Republike Srbije u Madridu

Adresa: Calle Velazquez 162, 28002 Madrid, Spain
Najbliže metro stanice su: Plaza de la  Republica Argentina (linija 6) i Cruz del Rayo (linija 9)
Radno vreme: svakog radnog dana od 09,00 do 16,00 casova
Telefoni Ambasade:
Centrala:  ,   + 34 91 563 50 46
Konzularno odeljenje: + 34 91 562 60 40
Fax: + 34 91 563 04 40
E-mail: office@embajada-serbia.es ili ambasada.madrid@mfa.rs


 Korisni linkovi:  Ambasada Španije u Beogradu

Regije

Slika Naziv regije Broj hotela
Majorka 96
Costa Brava 34

Prelistajte eKataloge