Letovanje / Malta / Malta - Leto 2015

Malta
Malta
Comino
St. Jullians
Valetta
Malta
Malta
Malta
Malta
Malta
Malta
Malta
Malta
Malta
Azure Window
« »

Republika Malta je mala i gusto naseljena ostvrska zemlja koju sačinjava arhipelag u Sredozemnom moru. Arhipelag čine tri ostrva: Malta, Gozo i Komino i zauzimaju ukupnu površinu od oko 316 kvadratnih kilometara. Nalazi se južno od Sicilije, istočno od Tunisa i severno od Libije, pa tako geografski pripada severnoj Africi, ali politički pripada Evropi. Glavni grad je Valeta.

Malta se nalazi se južno od Sicilije, istočno od Tunisa i severno od Libije, pa tako geografski pripada severnoj Africi, ali politički pripada Evropi. Glavni grad je Valeta.

Ovo je pretežno brdovito ostrvo. Klima je sredozemna sa vrlo blagom zimom. Zbog specifičnog geografskog položaja, malteška kultura je spoj mnogih kultura koje su tokom vekova bile u dodiru s Malteškim ostrvima. To su uglavnom okolne mediteranske ili kulture zemalja koje su vladale Maltom pre sticanja nezavisnosti.

Malteška ostrva su veliki muzej na otvorenom, jer se 7000 godina njihove istorije na koju su trag ostavile Feničani, Romani, Arapi, Malteški vitezovi i Britanci, mogu videti i danas. Tokom vekova , obale ostrva pretvorila su se u utvrđenja vitezova i Britanske mornarice, ili su na njima nikli mali ribarski gradići i luke koji i danas žive u skladu sa prelepom prirodom ovog mediteranskog bisera.

Bez obzira sta očekujete od svog odmora, mogućnosti ovog ostrva su neograničene. Za ljubitelje umetnosti tu su brojni muzeji i galerije, za sportiste organizuju se brojni sportovi na vodi. Uživaćete u gastronomiji ovog mediteranskog ostrva, prirodnim lepotama kao što su pećine, nezaboravnom šopingu ili jednostavno šetajući uveče promenadom u Slimi i Buđibi.

Nadamo se da će vam ovo leto 2014. godine na Malti, biti upravo onakvo letovanje i odmor kakav ste sanjali.

KLIMA

Malta ima mediteransku klimu sa toplim i suvim letima i blagim a kišovitim zimama, mada može biti vetrovita u proleće. Snežne padavine su, naravno izuzetno retka pojava.

Najviša prosečna godišnja temperatura na Malti je 21˚C, a najniža 15˚C. Najviše prosečne temperature su naravno tokom letnjih meseci i to od 22 ˚C u maju, 27 ˚C u junu, do 32 ˚C u julu i avgustu. Inače prosečne mesečne temperature nikada nisu niže od 9 ˚C. Sa relativno visokim temperaturama tokom cele godine, Malta je jedno od nekolicene mesta u Evropi koje je zeleno tokom cele godine. Na Malti sunce sija godišnje skoro 3000 sati. Leti dnevno čak i do 12 sati.
Prosečna godišnja temperatura mora je 20˚C, od minimalnih 16 ˚C u januaru do maksimalnih 26 °C u avgustu.

Zbog takve klime kakvu ima na Malti se letuje od aprila pa sve do novembra.

MESTA KOJA TREBA POSETITI

Valeta – glavni grad Malte, nazvan po francuskom plemiću, uglednom članu Odreda Sv. Jovana i vođi odbrane od osmanske opsade
Marsaxlok – ribarsko selo na jugu ostrva
Mdina – antički glavni grad
Rabat – ovde se nalazi katakomba Svetog Pavla i rimska kuća
St. Julian’s – savršeno mesto za noćni provod, koji je i najživopisniji turistički centar na Malti
Sliema – shopping centar
Hagar Qim i Mnajdra – antički hramovi
Melieha – gde se nalaze najlepše peščane plaže na ostrvu
Blue Grotto – splet od sedam pećina na jugu ostva, od kojih su neke potopljene pa je moguće posetiti ih na čamcima

FESTIVALI

Valeta karneval – se održava u februaru ili martu
Mediteranski folk muzički festival – traje tri dana i održava se u junu
Jazz festival – održava se u julu
Festival umetnosti – traje skoro ceo juli mesec, kada se održavaju razne predstave, koncerti i igre
Bele noći – tokom septembra i oktobra, kada su tokom čitave noći otvorene državne palate, istorijske zgrade i muzeji

JEZIK

Zvanični jezici na Malti su malteški i engleski, a veći deo stanovništva govori italijanski i francuski, pa je ovo jedna od zemalja sa najvećim znanjem stranih jezika u Evropskoj uniji.

VALUTA

Zvanična valuta je Evro.

KUHINJA

Zbog uticaja mnogobrojnih kultura, danas ne postoji tipična maltežanska kuhinja, ali zato je upravo mešanje kultura dovelo do stvaranja velikog izbora internacionalnih jela. U restoranima se služi riba, morski plodovi, ali i hamburgeri, čips, arapska, francuska, italijanska, kineska i indijska hrana. Hrskavi domaći hleb „hobz biz-zejt“ je izuzetno ukusan, a treba probati i dezert od badema „helwa-tat-tork“.

Najpopularnije piće je kinnie, bezalkoholno od gorkih pomorandži i raznog bilja.

Gozo

Gozo je drugo po velicini naseljeno ostrvo površine od 112 km2 i populacijom od 30.000 stanovnika.
Izlet pocinje u 8.00 (sakupljanje počinje uvek prvo iz Slieme) a završava se oko 17.00h.
Mini-busevima (ili autobusima) se ide do severnog dela Malte (Cirkewa). Prelazak Mediterana trajektom (vožnja traje oko 20-ak minuta). Dolazak u Mgarr – gozitanska luka (prva luka za vreme Feničana).Tamo je organizovan lokalni transport.

Xewkija malo gozitansko selo (3.000 stanovnika). Poseta crkve sv. Jovana Krstitelja. Crkva je stara samo 50-ak god. Gradjena je na mestu stare crkve koja potice iz 1665 god. Po veličini je pandan crkvi u Mosti a po interijeru podseca na crkvu “Santa Maria della Salute” u Veneciji.

Victoria – gl. grad 1897 god. je promenjeno ime (zvao se Rabat) zbog jubileja kraljice Victorije. Na vrhu grada se nalazi citadela zvana Gran Kastelo izgradjena u 15. veku. Vitezovi su je gradili uz pomoć izbeglica u odbrani protiv Turaka, pa ima bedemski stil ograde. Šetnja kroz citadelu.

Calypso Cave - postoji ubedjenje da je Gozo ostrvo Odiseja. Po mitologiji u ovoj pećini je prelepa nimfa Kalipso držala Odiseja kao “zatvorenika ljubavi” sedam godina I obećala mu besmrtnost ako ostane s njom ali Odisej  ju je odbio i pobegao svojoj ženi Penelopi koja ga je verno čekala.

Gharb – organizoven ručak

Dwejra Point – netaknuta priroda koja odlikuje zapadni deo ostrva, a čije su znanenitosti: Blue Window, Inland Sea I Fungus Rock- stena u obliku gljive

Povratak mini-busevima(autobusima) do luke Mgarr, trajektom do Malte I mini-bus.(autobus.) do hotela. U cenu izleta je uračunat transport na Malti (mini-bus ili autobus), karta za brod, ručak, transport na Gozu (mini-bus ili autobus) I vodič na srpskom jeziku.

 • Gozo
 • Gozo
 • Gozo
 • Gozo
 • Gozo
 • Gozo

Obilazak Malte

 Izlet počinje u 9.00(vreme sastanka kod prvog hotela) a završava oko16.00.
Obilazi se:
-Mosta Dome ili Rotunda - najveća crkva na ostrvu, treća (katolička) po velicini kupola u Evropi,posvećena sv.Mariji.
-Ta`Qali – zanatsko selo.Bivši vojni aerodrom.Celo selo je u hangarima gde su fabrike/prodavnice stakla, srebra , zlata, kože,keramike,…(suveniri Malte)
-Mdina-šetnja kroz grad tišine.Bivši gl.grad Malte (do 1571 god.)
-Rabat-(arapski naziv za grad).Ima 13000 stanovnika.Nadovezuje se na Mdinu
-Blue Grotto- plava pećina. Netaknuta priroda na jugozapadnom delu ostrva.Panorama petog nenaseljenog ostrvo koje pripada Malti – Filfla ( “ptičje ostrvo”).
-Marsaxlokk –što znači jugoistočna luka. Malo ribarsko selo sa prelepim čamcima zvanim “lucu”, inače prva luka za vreme Feničana. Svake nedelje (u prepodnevnim časovima) je otvorena pijaca a samo nedeljom se tu prodaje i sveža riba.
U cenu izleta je uracunat transport (mini-busevima ili autobusima),ručak(Rabat) I vodič na srpskom jeziku. Polazak je sa recepcije svakog hotela.

 • Obilazak Malte
 • Obilazak Malte
 • Obilazak Malte
 • Obilazak Malte
 • Obilazak Malte
 • Obilazak Malte

Valeta

Prestonica ostrva stara "samo" 420 godina.
Dobila je ime po velikom majstoru Jean Paris De La Vallette.Maltezani je cesto zovu ‘IL-BELT’ sto znaci ‘GRAD’.
Kapija (CITY GATE) nekada zvana ‘KONG’s GATE’ je glavni ulaz kroz zidine glavnog grada.Prolaskom kroz ovu kapiju dolazi se do glavne ulice "Republic Street"  koja se prostire celom dužinom Valete.
Nepunih 50m od glavnog ulaza se nalaze ruševine stare opera.Uništena je za vreme II Svetskog rata I nikada više nije rekonstrisana.
Najlepši pogled na luku I tri grada su sa poznate bašte "Upper Baracca Gardens".U prošlosti su bili privatni vrtovi italijanskih vitezova, zato su i znane kao  `IL BELVEDERE D`ITALIA`. Ko-Katedrala Sv.Jovana Krstitelja je sagrađena između 1573 i 1577 god. Posvecena je Sv.Jovanu Krstitelju- patronu vitezova.U Ko-Katedrali se nalazi i muzej poznatog italijanskog slikara Karavađa I njegovo najveće platno ‘Odsecanje glave Sv.Jovana Krstitelja’
Palata Velikog majstora ("Grand Master’s Palace") je jedna od najlepših palata na ostrvu. Sagrađena  je oko 1571god. U vreme vitezova je bila rezidencija velikog majstora a od 1928.god britanskog guvernera.
Pored ovih znamenitosti u Valeti se jos mogu videti:
St.James Cavalier,Auberge De Castille,The Hospital of the order,Palazzo Parisio ,Our Lady of Victory church,Auberge of Province,Castelannia,Anglican church I još mnogo toga.
U cenu izleta je uracunat: transport,ulaznice u ko-katedralu Sv.Jovana, I Palatu velikog majstora kao I lokalni vodič na srpskom jeziku

 • Valeta
 • Valeta
 • Valeta
 • Valeta
 • Valeta
 • Valeta

Hoteli u regiji Malta

Kategorija Slika Naziv Markeri Mesto
10
Hotel Radisson Sas Golden Sands Golden Bej
10
Hotel Intercontinental Sent Džulijans
10
Hotel Radisson Blu Resort Sent Džulijans
10
Hotel Le Meridien Sent Džulijans
10
Hotel Westin Dragonara Sent Džulijans
10
Hotel Hilton Sent Džulijans
09
Hotel Golden Tulip Vivavldi Sent Džulijans
08
Hotel Paradise Bay
08
Hotel Mellieha Bay Meliha
08
Hotel Riviera Resort & Spa Meliha
08
Hotel Santana Aura
08
Hotel Argento Sent Džulijans
08
Hotel & SPA Preluna Slima
08
Hotel Seabank Meliha
08
Hotel San Antonio Aura
08
Hotel Dolmen Aura
08
Hotel Seashells Resort at Suncrest Aura
08
Hotel Park Slima
08
Hotel Diplomat Slima
08
Hotel Cavalieri Sent Džulijans
08
Hotel Be (ex Bay Street) Sent Džulijans
07
Hotel Plaza & Plaza Regency Slima
06
Hotel Sliema Chalet Sliema
06
Hotel Sunflower Aura
06
Hotel 115 The Strand Slima
06
Hotel Canifor Aura
06
Hotel Sliema Marina Slima
06
Hotel Topaz Buđiba
06
Hotel Primera Buđiba
06
Hotel Carlton Slima
06
Hotel Alexandra Sent Džulijans
06
Hotel St Julians Bay Sent Džulijans
04
Hotel Europa Slima

Prelistajte eKataloge