Letovanje / Grčka / Santorini - Leto 2015

Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
Santorini
« »

Santorini nije lako opisati jer nigde na svetu ne postoji takva igra boja i pejzaža: grozdovi belih kikladskih kućica prošarani plavim kupolama na vrhovima crnih vulkanskih stena, na plažama je crveni i crni pesak, zelenilo u pejzaž unose plantaže vinove loze, a bojama je najbogatiji zalazak sunca, jedan od najromantičnijih uceloj Grčkoj.

Kikladi, ostrva u južnom delu Egejskog mora koja su nazivdobila po kružnom rasporedu, najpoznatiji su grčki arhipelag. Najživopisnijeostrvo među njima je Santorini, ili Fira što je njegov zvanični naziv. Iako površine od samo 76 km2 i sa populacijom od oko 11000 stanovnika, ovo ostrvo vulkanskog porekla zadivljuje jedinstvenim prirodnim ambijentom.

Santorini nije lako opisati jer nigde na svetu ne postoji takva igra boja i pejzaža: grozdovi belih kikladskih kućica prošarani plavim kupolama na vrhovima crnih vulkanskih stena, na plažama je crveni i crni pesak, zelenilo u pejzaž unose plantaže vinove loze, a bojama je najbogatiji zalazak sunca, jedan od najromantičnijih uceloj Grčkoj.  Strongile, kako ga je Herodot nazvao, dobio je ime po svom nekadašnjem kružnom obliku. Današnji polumesečast oblik ostrva posledica je niza vulkanskih erupcija u 15. veku pre nove ere, kada je deo ostrva potonuo i nastao veliki zaliv Kaldera.

Ija (Oia)

Stotine turista u popodnevnim časovima svakodnevno žuri ka ovom malom mestu koje se nalazi na terasuma Kaldere na severozapadu ostrva dabi što bolje u svom pamćenju sačuvali najlepši zalazak sunca. Naj živopisnijemesto na ostrvu sa kućicama koje se kaskadno spuštaju nizbrdo i zato se kaže danemaju visinu već dubinu, jer svaka od njih delimično stoji na krovu kuće niže.

Fira (Phira, Thira)

Fira je glavni grad ostrva, izgrađen u kikladskom stilu. Atraktivnost gradu pruža panoramski pogledu na vulkan. Smešten je na zapadnoj strani ostrva, na terasuma Kaldere, na nadmorskoj visini od oko 270 m. Uske ulice u centru grada su načičkane kućama, hotelima, tavernama i barovima odakle se pruža nezaboravan pogled na plavetnilo Egeja. Tu su i prodavnice od kojih su najzastupljenije zlatare, jer Santorini važi za jedan od centara izrade unikatnog nakita. Arheološki muzej, smešten u centru grada, bogat je vrednim eksponatima kikladske civilizacije, kao i figurama i vazama pronađenim u Akrotiriju. U neposrednoj blizini centra grada je crkva Agios Minas iz 18. veka, koja važi za zaštitni znak ostrva. Jedna od atrakcija Fire je i stara luka do koje se možete spustiti žičarom ili već tradicionalnim načinom na magarcu. Fira je centar noćnog života ostrva i mesto sa najvećim brojem barova koji se nalaze na terasuma Kaldere odakle se pruža pogled na vulkan.

Kamari

Nekada malo ribarsko mesto pretvorilo se sa razvojem turizma u atraktivno turističko letovalište sa hotelima svih kategorija, tavernama, barovima i noćnim klubovima. Mesto se nalazi na istočnoj obali ostrva i od glavnog grada Fire udaljeno je 12 km. Atrakcija Kamarija je plaža sa crnim vulkanskim peskom dužine 8 km.

Imerovilji (Imerovigli)

Naziv Imerovilji potiče od stare grčke reči vigla što znači osmatračnica. Ovo tradicionalno seoce smešteno je na najvišoj tački Kaldere u blizini Fire, na visini od 300 m iznad nivoa mora. U selu se nalazi i crkva device Malte.

Firostefani

Nalazi se severno od glavnog grada Fire. Ova dva mesta su skoro spojena, ali je Firostefani mirnije mesto, i u njemu se nalazi veliki broj hotela iz kojih se pruža nezaboravan pogled na vulkan i Kalderu.

Akrotiri - Profitis Ilias

  • Akrotiri - Profitis Ilias

Obilazak arheološkog nalazišta Akrotiri koje se nalazi na jugozapadu ostrva, počinje u 10 sati iz Kamarija. U Akrotiriju je začeta civilizacija Kiklada (pre 5000 godina), čiji su tragovi hiljadama godina bili zatrpani vulkanskim peskom. Nazivaju ga još grčkom Pompejom. Obilazak kuća, gde su na nižim spratovima bile radionice, a na višim stanovi, koje po svom stilu gradnje podsećaju na današnje kuće. Tu je pronađen veliki broj ćupova korišćenih za skladištenje hrane i pića (pitoi).

Akrotiri je postao svetski poznat nakon pronalaska zidnih fresaka na kojima je predstavljen običan život i svetkovine nekadašnjih žitelja Akrotirija. Zatim sledi poseta manastiru Profitis Ilias iz 18. veka koji je udaljen 3 km od Pirgosa na vrhu istoimene planine u kome se čuvaju ikone iz 15. i 18. veka.

Jutro na Kalderi

  • Jutro na Kalderi

Polazak autobusom iz Kamarija do luke Atinios odakle sledi ukrcavanje na tradicionalni brod Kralj Tira. Krstarenje brodom oko ostrva koja su nekada bila deo Santorinija. Poseta ostrvu Nea Kameni gde je vulkanski krater, Palea Kameni gde su topli izvori i ostrvu Tirasia gde su naselja sa kućama kikladske arhitekture.

Krstarenje brodom pored grebena Kaldera, mesta Ija, stare luke u Firi. Slobodno vreme za plivanje i fotografisanje. Povratak u luku Atinios odakle sledi povratak autobusom do mesta Kamari.

Zalazak Sunca i magično veče u Kalderi

  • Zalazak Sunca i magično veče u Kalderi

Polazak autobusa iz mesta Kamari ka luci Atinios odakle sledi ukrcavanje na tradicionalni brod Kralj Tira. Krstarenje uz piće dobrodošlice pored mesta Fire. Večera na brodu uz muziku i uživanje u romantičnom zalasku sunca u blizini Ije. Idealna prilika za fotografisanje. Povratak u luku Atinios, a potom povratak autobusom do mesta Kamari.

Ovo romantično putovanje ostaće dugo u vašoj uspomeni.

Hoteli u regiji Santorini

Kategorija Slika Naziv Markeri Mesto
10
Hotel Aresana Spa & Suites Fira
10
Hotel Pantheon de luxe Villas Imerovilji
08
Hotel Venus Beach & Spa Kamari
08
Hotel El Greco Fira
08
Hotel Dana Villas Fira
08
Hotel Afroditi Beach & Spa Kamari
08
Hotel Honeymoon Villas Imerovilji
07
Hotel Roussos Beach Kamari
06
Hotel Armonia Kamari
06
Hotel Astro Kamari
06
Hotel Avra Kamari

Prelistajte eKataloge