Letovanje / Grčka / Krit - Leto 2015

Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
« »
 • oR3hMriXNZM
 • scTM3T41-YE
 • OzGAX8KLCPw

Krit je peto ostrvo po veličini u Mediteranu, najjužnije, najveće, i po mnogo čemu najvažnije grčko ostrvo.  Pored bogatih tragova prošlosti, posebnost ovog ostrva čini dužina obale od 1046 km sa mnogo uvala i rtova, kao i dugih peščanih plaža od kojih 61 ispunjava standarde Evropske plave zastave za čistoću vode.

Ostrvo jedistveno po raznolikosti prirodnih lepota i bogatstvu tragova prošlosti, i to ga čini pravim predstavnikom lepote Mediterana. Krit je peto ostrvo po veličini u Mediteranu, najjužnije, najveće, i po mnogo čemu najvažnije grčko ostrvo. Nalazi se na raskrsnici triju kontinenata: Evrope, Azije i Afrike, i zbog svog geografskog položaja važi za jedno od najtoplijih ostrva Evrope. Ostrvo na severu zapljuskuje Kritsko more, a na jugu Libijsko. Krit je osoben svet, država za sebe u okviru grčke države.

Krit je kolevka visoko razvijene minojske civilizacije, prve civilizacije evropskog kontinenta, koja je nastala pre više od 4000 godina. Pored bogatih tragova prošlosti, posebnost ovog ostrva čini dužina obale od 1046 km sa mnogo uvala i rtova, kao i dugih peščanih plaža od kojih 61 ispunjava standarde Evropske plave zastave za čistoću vode.

Atraktivnosti ostrva doprinose turistička naselja sa savremenim hotelima. Spoj tradicije i savremenog načina življenja, kao i nesvakidašnja dobrodošlica i tradicionalna gostoljubivost meštana učiniće da Krit postane mesto kome ćete se iznova vraćati.

Retimno (Rethymno)
Retimno predstavlja mešavinu savremenog i starinskog gospodstva i šarma. Treći je grad po veličini na Kritu, sa 30.000 stanovnika, glavni je grad istoimene oblasti. Nalazi se između Irakliona i Hanje. U 4. veku pre nove ere bio je poznat pod nazivom Ritimna, i bio je grad-država. Grad nije imao veću stratešku važnost na ostrvu sve do dolaska Venecijanaca koji ostavljaju trag, posebno u arhitekturi. Autentičan izgled starom delu grada daju venecijanska luka, uske kamene uličice, fontane, zgrade koje datiraju iz XVI veka, džamije i minareti iz turskog perioda. Grad krasi i mletačka tvrđava Forteca, koja dominira gradom i u čijem se teatru organizuju koncerti, vinske svetkovine čija je tradicija duga 500 godina, izložbe i predavanja. Peščana plaža i šetalište u centru grada dugi su 12 km i okružuju grad na istoku, dok na zapadu je obala stenovita, a iza nje je peščana plaža Georgiopoli, duga 10 km.

Hanja (Chania)
Jedno od najživopisnijih mesta na ostrvu, kome tragovi prošlosti daju poseban šarm. Do 1972. Hanja je bila glavni grad Krita. Danas je drugi po veličini, glavni grad istoimene oblasti i najveći grad zapadnog Krita, sa oko 60.000 stanovnika. Od aerodroma u Akrotiriju udaljen je 14 km. U minojsko doba Kidonija, kako se tada nazivala Hanja, bila je važan grad-palata koji je kasnije nastavio svoj razvoj u antičko doba, pod rimskom rimskom, vizantijskom, venecijanskom i turskom vlašću. Hanja je dva grada u jednom. Šetnja starim srednjevekovnim delom grada u kome su prodavnice suvenira i taverne na otvorenom iz kojih dopiru zvuci buzukija, kao i novim delom grada sa velikom lukom, venecijanskim svetionikom, džamijom, i kućama iz venecijanskog i turskog perioda, putovanje je kroz istoriju Krita. Na samo 10 km od Hanje nalaze se turistička mesta Kalamaki, zatim sledi Agia Marina i Platanjas gde je sve podređeno letu, suncu i moru, a karakterišu ih dugačka peščana plaža, hotelski kompleksi i moderni noćni klubovi.

Georgiopoli (Georgioupolis)
Georgiopoli je manje ribarsko mesto koje se nalazi 43 km istočno od Hanje i 22 km od Retimna. Mesto je nazvano po nekadašnjem grčkom princu Džordžu koji je bio vezir Krita poslednjih godina Otomanske imperije. Nalazi se na ušću tri manje reke.Nekada ribarsko mesto, Georgiopoli je danas poznato turističko mesto ispunjeno brojnim sadržajima poput taverni, butika, mnogobrojnim kafeima, malim hotelima i apartmanskim blokovima. Najveće atrakcije ovog mesta su njegova peščana plaža duga 9 km, obližnje jezero Kurnas kao i blizina plaže Kalamaki.

Agios Nikolaos
Ovaj šarmantni gradić, nekadašnje ribarsko naselje, smešteno u srcu veličanstvenog zaliva Mirabelo, godinama privlači turiste iz celog sveta, a zalivu nije mogao odoleti ni Volt Dizni ranih šezdesetih godina. Glavni je grad Lasiti regije. Atrakcija Agios Nikolaosa je Jezero bez dna koje se nalazi u centru grada i u kome se prema mitologiji kupala boginja Atena. Danas je Agios Nikolaos mondensko letovalište, poznato po luksuznim prodavnicama, tradicionalnim dućanima, mnoštvu taverni i kafeterija.Jedna od najlepših marina sagrađena je ovde 1994. godine. Agios Nikolaos nudi obilje zabave, bogat noćni život koji zadovoljava sve ukuse.

Hersonisos i Stalida
Hersonisos (Hersonissos), malo ribarsko selo uz more, tek poslednjih decenija razvilo se u važno turističko letovalište na istoku Krita. Nalazi se samo 25 km od glavnog grada Irakliona i aerodroma što turistima pruža brojne prednosti. Uz peščano-šljunkovitu plažu večernje šetnje su prijatne, a na glavnoj ulici mogu se kupiti brojni suveniri. Neke od atraktivnih taverni sa terasama nadvijaju se iznad kristalnog mora. Za ljubitelje kulinarskih specijaliteta i tradicionalnog ambijenta preporučujemo odlazak u stari Hersonisos – vidikovac iznad turističke zone. Deci uvek interesantan akvarijum može se posetiti u obližnjem mestu Gurnes kao i akvapark koji se nalazi na samo 5 km od centra Hersonisosa. Najpoznatija plaža na istoku ostrva je egzotična plaža palmi - Vai - gde raste oko 5000 stabala starih i do 2000 godina.Za nešto mirniji porodični odmor preporučuje se mesto Stalida udaljeno samo 2 km od Hersonisosa koji se nalazi uz prelepu peščanu plažu. Za večernje uživanje i relaksaciju ponudiće brojne taverne, restorane i suvenirnice.

Nadamo se da će vam ovo leto 2015. godine na Kritu, biti upravo onakvo letovanje i odmor kakav ste sanjali.

Elafonissi beach – grčki Karibi

Jedinstveno mesto gde se spajaju Kritsko i Libijsko more. Plaža koja ima koralno beli i roze pesak. More je tirkizno plavo, mirno i kristalno čisto. Ovu plaža je zaštićeno mesto, ima oznaku Plave zastavice EU za čistoću vode, a zbog svog specifičnog egzotičnog ambijenta poznata je po nazivu grčki Karibi. Elafonissi je plaža od Hanje udaljena 76 km, i bilo da ste odlučili da je posetite u okviru jednodnevnog autobuskog izleta, ili autom koji ste iznajmili – poželećete da se sledećeg dana vratite ponovo.

 • Elafonissi beach – grčki Karibi
 • Elafonissi beach – grčki Karibi
 • Elafonissi beach – grčki Karibi
 • Elafonissi beach – grčki Karibi
 • Elafonissi beach – grčki Karibi
 • Elafonissi beach – grčki Karibi
 • Elafonissi beach – grčki Karibi
 • Elafonissi beach – grčki Karibi

Falassarna beach - najbolje kupanje


Najbolja plaža na Kritu, jedna od 10 najboljih plaža u Grčkoj i jedna od 10 najboljih plaža u Evropi – sve su ovo titule koje krase ovu fenomenalnu peščanu plažu. Nalazi se 59 km zapadno od Hanje i 17km od luke Kissamos. Plaža je duga, široka, sa blistavo belim peskom i tirkizno plavim morem. Kada sa zapada dolazi vetar, ima i talasa, a tada je pravi raj za surfere. Neverovatno prijatno kupanje i plivanje, duge šetnje uz more, a za romantike fascinantni zalazak sunca – razlozi su da obavezno uzmete rent a car i posetite ovu egzotičnu plažu.
 • Falassarna beach - najbolje kupanje
 • Falassarna beach - najbolje kupanje
 • Falassarna beach - najbolje kupanje
 • Falassarna beach - najbolje kupanje
 • Falassarna beach - najbolje kupanje
 • Falassarna beach - najbolje kupanje
 • Falassarna beach - najbolje kupanje
 • Falassarna beach - najbolje kupanje

Klisura Samarija

Izlet sa pešačkom turom počinje rano ujutru. Autobusima se dolazi do platoa Omalos koji je na 1250 m nadmorske visine, odakle počinje pešačka tura kroz nacionalni park. Klisura Samarija je u sklopu Belih planina na zapadu Krita. Klisura je najduža u Evropi (18 km), duboka i do 300 m, a na pojedinim mestima je široka dva do tri metra. Pešačenje, koje traje pet sati kroz netaknutu prirodu bogatu retkim vrstama flore i faune, završava se u mestu Agia Rumeli, odakle se brodom ide do zaliva Sugija, gde turiste čeka autobus. Povratak je u večernjim satima. 

 • Klisura Samarija
 • Klisura Samarija
 • Klisura Samarija
 • Klisura Samarija

Knosos

Polazak autobusom ka Iraklionu u ranim jutarnjim satima. Po dolasku u Iraklion slobodno vreme za individualno razgledanje centra grada. Poseta Arheološkom muzeju u pratnji lokalnog vodiča u kome se nalaze najvažniji arheološki pronalasci i originalne freske iz četiri najveće palate minojske civilizacije: Knosos, Festos, Zakros i Malia. Zatim sledi odlazak do palate Knosos u pratnji lokalnog vodiča i obilazak najvažnijih prostorija: kraljevih i kraljičinih odaja, sobe sa prestolom, svetilišta, radionice, trezora. Program se završava posetom teatra i prolaskom Kraljevskim putem koji važi za prvi evropski put. Povratak u kasnim popodnevnim satima.

 • Knosos
 • Knosos
 • Knosos
 • Knosos

Ostrvo Gramvusa

Smatra se da je Homer Gramvusu opisao kao ostrvo sa bronzanim utvrđenjem na vrhu, gde je Eol živeo zajedno sa svojim sinovima i kćerima. Na izlet na ostrvo polazi se autobusom u ranim jutarnjim časovima do pristaništa Kisamos na severozapadnoj obali Krita. Ukrcavanje na brod. Jednočasovna vožnja brodom i razgledanje pećina. Po dolasku na Gramvusu, odlazak na plato visok 137 m, gde sledi obilazak venecijanske tvrđave. Potom odlazak u lagunu Balos gde će biti usidren brod. Plovidba čamcima do peščane plaže sa kristalno čistom toplom vodom. Dvočasovni boravak na plaži. Plaža je izuzetno pogodna za decu. Mogućnost obroka na brodu. Ukrcavanje na brod i plovidba do luke Kisamos u popodnevnim satima. Povratak uveče.

 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa

Santorini

Polazak autobusima u ranim jutarnjim satima do luke u Retimnu. Ukrcavanje na brod i plovidba do luke Atinios na Santoriniju. Obilazak ostrva autobusom počinje obilaskom glavnog grada Fire odakle se pruža pogled na vulkan i Kalderu, sledi individualna šetnja uskim ulicama Fire i ragledanje kikladske arhitekture, kao i mogućnost posete Arheološkom muzeju. Odlazak autobusom na Kamari plažu, slobodno vreme za odmor i kupanje. Odlazak u selo Ija, najživopisnije mesto ostrva poznato po atmosferi i zalasku sunca i slobodno vreme za šetnju. I na kraju poseta mestu Pirgos, za koje se kaže da ima više crkava nego kuća, a crkve su bele sa plavim kupolama. Povratak autobusom do luke Atinios, ukrcavanje na brod, plovidba ka Retimnu i zatim transfer autobusom do hotela.

 • Santorini
 • Santorini
 • Santorini
 • Santorini
 • Santorini
 • Santorini
 • Santorini
 • Santorini

Spinalonga

Spinalonga

Samo nekoliko stotina metara od obale Krita iz zaliva Elunda, stiže se na ostrvo Spinalonga. Kao odbrambena tvrđava istočnog dela Krita to je bio deo ostrva odnosno poluostrvo spojeno uskim putem. Za vreme Mlečana odvojeno je kanalom. Sada je ne naseljeno, ali svedoči o burnom i razvijenom životu početkom XX veka kada je ovde bila smeštena najveća kolonija leproznih u Grčkoj. Odbačeni od sveta, razvili su čitav mali grad na ostrvu i živeli ispunjene živote. Polazak je iz mesta Agios Nikolaos u jutarnjim časovima brodom ka ostrvu. Nakon obilaska odlazi se u uvalu krsitalno čistog mora na roštilj i kupanje. Po povratku u mesto Agios Nikolaos ima dovoljno slobodnog vremena za obilazak živopisnog ribarskog mesta ili za kafu na jedinstvenom jezeru Voulismeni koje po legendi nema dno. Povratak je u poslepodnevnim časovima. 

 • Spinalonga
 • Spinalonga
 • Spinalonga

Hoteli u regiji Krit

Kategorija Slika Naziv Markeri Mesto
10
Hotel Minos Mare Royal Popust do 10% Za mladence Platanes
10
Hotel Cavo Spada Popust do 10% Kolymbari
10
Hotel Aktia Lounge & Spa (ex Anthoussa) Popust do 10% Za mladence Stalida
10
Hotel Iolida Beach Dvoje dece GRATIS Preporuka Agia Marina
10
Hotel Avra Imperial Beach Resort&Spa Dvoje dece GRATIS Za mladence Preporuka TripAdvisor Travelers' Choice 2014 Kolymbari
10
Hotel Sensimar Royal Blue Popust do 10% Za mladence Samo za osobe starije od 16 godina Panormo
10
Hotel Cretan Dream Royal Popust do -7% Za mladence Kato Stalos
10
Hotel Creta Maris Beach Resort Hersonisos
10
Hotel Aldemar Knossos Royal Virtual Tour Popust do 10% Hersonisos
10
Hotel Aldemar Royal Mare Virtual Tour Popust do 10% Hersonisos
10
Hotel Aquila Porto Rethymno Rethymno
10
Hotel Aquila Rithymna Beach Rethymno
10
Hotel Santa Marina Plaza Popust do 10% Samo za osobe starije od 16 godina Agia Marina
10
Hotel Porto Platanias Beach Resort & Spa Hanja
10
Hotel Minoa Palace Resort Za mladence Preporuka TripAdvisor Travelers' Choice Certificate of Excellence Winner 2013 Platanias
09
Hotel Annabelle Beach Resort Popust do 10% Anissaras
09
Hotel Galini Sea View Popust do 17% Za mladence Preporuka Agia Marina
08
Hotel Hersonissos Village Popust do 10% Hersonisos
08
Hotel Achilion Palace Rethymno
08
Hotel Ilianthos Village Popust do 10% Agia Marina
08
Hotel Grand Bay Popust do 10% Samo za osobe starije od 16 godina Kolymbari
08
Hotel Cactus Beach Popust do 10% Dvoje dece GRATIS Stalida
08
Hotel Elmi Suites Popust do 10% Preporuka Hersonisos
08
Hotel Glaros Popust do 10% Hersonisos
08
Hotel Golden Beach Popust do 15% Za mladence TripAdvisor Travelers' Choice Certificate of Excellence Winner 2013 Hersonisos
08
Hotel Star Beach Village & Water Park Popust do 10% Preporuka Hersonisos
08
Hotel Eri Beach & Village Popust do 10% Dvoje dece GRATIS Hersonisos
08
Hotel Minos Mare Popust do 10% Platanes
08
Hotel Minos Popust do 10% Preporuka Rethymno
08
Hotel Bio Suites Popust do 10% Dvoje dece GRATIS Preporuka TripAdvisor Travelers' Choice Certificate of Excellence Winner 2012 Rethymno
08
Hotel Jo-an Beach Popust do 10% Adele
08
Hotel Santa Marina Beach Popust do 10% Agia Marina
08
Hotel Hersonissos Maris Popust do 10% Hersonisos
08
Hotel Creta Palm Agia Marina
08
Hotel Louis Creta Princess Virtual Tour Popust do 10% Preporuka Maleme
07
Hotel Sunrise Platanias
07
Hotel Jo-An Palace Popust do 10% Preporuka Rethymno
07
Hotel Atrium Popust do 10% Preporuka Rethymno
07
Hotel Odyssia Beach Dvoje dece GRATIS Preporuka Rethymno
07
Hotel Olympic Palladium Izdvajamo iz ponude Za mladence Preporuka Rethymno
06
Hotel Anita Beach Popust do 10% Retimno
06
Aparthotel La Stella Platanes
06
Aparthotel Marinos Beach Platanes
06
Hotel Paloma Garden Popust do 10% Stalida
06
Hotel Horizon Beach Popust do 10% Dvoje dece GRATIS Stalida
06
Hotel Memory Boutique Popust do 17% Hersonisos
06
Hotel Maravel Land Adelianos Kambos
06
Hotel Ideon Popust do 10% Rethymno
06
Aparthotel Veronica Agia Apostoli
06
Hotel Elotia Agia Apostoli
06
Hotel Aggelo Popust do 10% Stalida
06
Hotel Dimitrion Central Preporuka Hersonisos
06
Hotel Thalia Popust do 10% Hersonisos
06
Hotel Pela Maria Popust do 10% Hersonisos
06
Hotel Agrabella Popust do 10% Hersonisos
06
Hotel Palmera Popust do 10% Preporuka TripAdvisor Travelers' Choice Certificate of Excellence Winner 2013 Hersonisos
06
Hotel Sergios Popust do 10% Hersonisos
06
Hotel Nefeli Izdvajamo iz ponude Preporuka Platanes
06
Hotel Liberty Popust do 15% Rethymno
06
Hotel Brascos Preporuka Rethymno
05
Aparthotel Lolas Popust do 10% Platanias
05
Hotel Astali Rethymno
04
Hotel Neon Popust do 15% Stalida
04
Hotel Iro Popust do 10% Hersonisos
04
Aparthotel Porto Kalamaki Popust do 10% Dvoje dece GRATIS Kalamaki
04
Hotel Melpo Popust do 10% Preporuka Hersonisos
04
Hotel Niki Popust do 10% Hersonisos
01
Apartmani Daisy Popust do 10% Retimno
01
Apartmani Platanes Izdvajamo iz ponude Preporuka Retimno
01
Apartmani Inea Agia Apostoli
01
Apartmani Ekavi Popust do 10% Dvoje dece GRATIS Agia Marina
01
Apartmani Koukouras & Lia Dvoje dece GRATIS Kato Stalos
01
Apartmani Atlantida Mare Agia Marina
01
Apartmani Stefanie Izdvajamo iz ponude Preporuka Agia Marina
01
Apartmani Panos Beach Za mladence Preporuka Platanjas

Prelistajte eKataloge