Letovanje / Grčka / Krit - Leto 2015

Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
Krit
« »
 • oR3hMriXNZM
 • scTM3T41-YE
 • OzGAX8KLCPw

Krit je peto ostrvo po veličini u Mediteranu, najjužnije, najveće, i po mnogo čemu najvažnije grčko ostrvo.  Pored bogatih tragova prošlosti, posebnost ovog ostrva čini dužina obale od 1046 km sa mnogo uvala i rtova, kao i dugih peščanih plaža od kojih 61 ispunjava standarde Evropske plave zastave za čistoću vode.

Ostrvo jedistveno po raznolikosti prirodnih lepota i bogatstvu tragova prošlosti, i to ga čini pravim predstavnikom lepote Mediterana. Krit je peto ostrvo po veličini u Mediteranu, najjužnije, najveće, i po mnogo čemu najvažnije grčko ostrvo. Nalazi se na raskrsnici triju kontinenata: Evrope, Azije i Afrike, i zbog svog geografskog položaja važi za jedno od najtoplijih ostrva Evrope. Ostrvo na severu zapljuskuje Kritsko more, a na jugu Libijsko. Krit je osoben svet, država za sebe u okviru grčke države.

Krit je kolevka visoko razvijene minojske civilizacije, prve civilizacije evropskog kontinenta, koja je nastala pre više od 4000 godina. Pored bogatih tragova prošlosti, posebnost ovog ostrva čini dužina obale od 1046 km sa mnogo uvala i rtova, kao i dugih peščanih plaža od kojih 61 ispunjava standarde Evropske plave zastave za čistoću vode.

Atraktivnosti ostrva doprinose turistička naselja sa savremenim hotelima. Spoj tradicije i savremenog načina življenja, kao i nesvakidašnja dobrodošlica i tradicionalna gostoljubivost meštana učiniće da Krit postane mesto kome ćete se iznova vraćati.

Retimno (Rethymno)
Retimno predstavlja mešavinu savremenog i starinskog gospodstva i šarma. Treći je grad po veličini na Kritu, sa 30.000 stanovnika, glavni je grad istoimene oblasti. Nalazi se između Irakliona i Hanje. U 4. veku pre nove ere bio je poznat pod nazivom Ritimna, i bio je grad-država. Grad nije imao veću stratešku važnost na ostrvu sve do dolaska Venecijanaca koji ostavljaju trag, posebno u arhitekturi. Autentičan izgled starom delu grada daju venecijanska luka, uske kamene uličice, fontane, zgrade koje datiraju iz XVI veka, džamije i minareti iz turskog perioda. Grad krasi i mletačka tvrđava Forteca, koja dominira gradom i u čijem se teatru organizuju koncerti, vinske svetkovine čija je tradicija duga 500 godina, izložbe i predavanja. Peščana plaža i šetalište u centru grada dugi su 12 km i okružuju grad na istoku, dok na zapadu je obala stenovita, a iza nje je peščana plaža Georgiopoli, duga 10 km.

Hanja (Chania)
Jedno od najživopisnijih mesta na ostrvu, kome tragovi prošlosti daju poseban šarm. Do 1972. Hanja je bila glavni grad Krita. Danas je drugi po veličini, glavni grad istoimene oblasti i najveći grad zapadnog Krita, sa oko 60.000 stanovnika. Od aerodroma u Akrotiriju udaljen je 14 km. U minojsko doba Kidonija, kako se tada nazivala Hanja, bila je važan grad-palata koji je kasnije nastavio svoj razvoj u antičko doba, pod rimskom rimskom, vizantijskom, venecijanskom i turskom vlašću. Hanja je dva grada u jednom. Šetnja starim srednjevekovnim delom grada u kome su prodavnice suvenira i taverne na otvorenom iz kojih dopiru zvuci buzukija, kao i novim delom grada sa velikom lukom, venecijanskim svetionikom, džamijom, i kućama iz venecijanskog i turskog perioda, putovanje je kroz istoriju Krita. Na samo 10 km od Hanje nalaze se turistička mesta Kalamaki, zatim sledi Agia Marina i Platanjas gde je sve podređeno letu, suncu i moru, a karakterišu ih dugačka peščana plaža, hotelski kompleksi i moderni noćni klubovi.

Georgiopoli (Georgioupolis)
Georgiopoli je manje ribarsko mesto koje se nalazi 43 km istočno od Hanje i 22 km od Retimna. Mesto je nazvano po nekadašnjem grčkom princu Džordžu koji je bio vezir Krita poslednjih godina Otomanske imperije. Nalazi se na ušću tri manje reke.Nekada ribarsko mesto, Georgiopoli je danas poznato turističko mesto ispunjeno brojnim sadržajima poput taverni, butika, mnogobrojnim kafeima, malim hotelima i apartmanskim blokovima. Najveće atrakcije ovog mesta su njegova peščana plaža duga 9 km, obližnje jezero Kurnas kao i blizina plaže Kalamaki.

Agios Nikolaos
Ovaj šarmantni gradić, nekadašnje ribarsko naselje, smešteno u srcu veličanstvenog zaliva Mirabelo, godinama privlači turiste iz celog sveta, a zalivu nije mogao odoleti ni Volt Dizni ranih šezdesetih godina. Glavni je grad Lasiti regije. Atrakcija Agios Nikolaosa je Jezero bez dna koje se nalazi u centru grada i u kome se prema mitologiji kupala boginja Atena. Danas je Agios Nikolaos mondensko letovalište, poznato po luksuznim prodavnicama, tradicionalnim dućanima, mnoštvu taverni i kafeterija.Jedna od najlepših marina sagrađena je ovde 1994. godine. Agios Nikolaos nudi obilje zabave, bogat noćni život koji zadovoljava sve ukuse.

Hersonisos i Stalida
Hersonisos (Hersonissos), malo ribarsko selo uz more, tek poslednjih decenija razvilo se u važno turističko letovalište na istoku Krita. Nalazi se samo 25 km od glavnog grada Irakliona i aerodroma što turistima pruža brojne prednosti. Uz peščano-šljunkovitu plažu večernje šetnje su prijatne, a na glavnoj ulici mogu se kupiti brojni suveniri. Neke od atraktivnih taverni sa terasama nadvijaju se iznad kristalnog mora. Za ljubitelje kulinarskih specijaliteta i tradicionalnog ambijenta preporučujemo odlazak u stari Hersonisos – vidikovac iznad turističke zone. Deci uvek interesantan akvarijum može se posetiti u obližnjem mestu Gurnes kao i akvapark koji se nalazi na samo 5 km od centra Hersonisosa. Najpoznatija plaža na istoku ostrva je egzotična plaža palmi - Vai - gde raste oko 5000 stabala starih i do 2000 godina.Za nešto mirniji porodični odmor preporučuje se mesto Stalida udaljeno samo 2 km od Hersonisosa koji se nalazi uz prelepu peščanu plažu. Za večernje uživanje i relaksaciju ponudiće brojne taverne, restorane i suvenirnice.

Nadamo se da će vam ovo leto 2014. godine na Kritu, biti upravo onakvo letovanje i odmor kakav ste sanjali.

Elafonissi beach – grčki Karibi

Jedinstveno mesto gde se spajaju Kritsko i Libijsko more. Plaža koja ima koralno beli i roze pesak. More je tirkizno plavo, mirno i kristalno čisto. Ovu plaža je zaštićeno mesto, ima oznaku Plave zastavice EU za čistoću vode, a zbog svog specifičnog egzotičnog ambijenta poznata je po nazivu grčki Karibi. Elafonissi je plaža od Hanje udaljena 76 km, i bilo da ste odlučili da je posetite u okviru jednodnevnog autobuskog izleta, ili autom koji ste iznajmili – poželećete da se sledećeg dana vratite ponovo.

 • Elafonissi beach – grčki Karibi
 • Elafonissi beach – grčki Karibi
 • Elafonissi beach – grčki Karibi
 • Elafonissi beach – grčki Karibi
 • Elafonissi beach – grčki Karibi
 • Elafonissi beach – grčki Karibi
 • Elafonissi beach – grčki Karibi
 • Elafonissi beach – grčki Karibi

Falassarna beach - najbolje kupanje


Najbolja plaža na Kritu, jedna od 10 najboljih plaža u Grčkoj i jedna od 10 najboljih plaža u Evropi – sve su ovo titule koje krase ovu fenomenalnu peščanu plažu. Nalazi se 59 km zapadno od Hanje i 17km od luke Kissamos. Plaža je duga, široka, sa blistavo belim peskom i tirkizno plavim morem. Kada sa zapada dolazi vetar, ima i talasa, a tada je pravi raj za surfere. Neverovatno prijatno kupanje i plivanje, duge šetnje uz more, a za romantike fascinantni zalazak sunca – razlozi su da obavezno uzmete rent a car i posetite ovu egzotičnu plažu.
 • Falassarna beach - najbolje kupanje
 • Falassarna beach - najbolje kupanje
 • Falassarna beach - najbolje kupanje
 • Falassarna beach - najbolje kupanje
 • Falassarna beach - najbolje kupanje
 • Falassarna beach - najbolje kupanje
 • Falassarna beach - najbolje kupanje
 • Falassarna beach - najbolje kupanje

Klisura Samarija

Izlet sa pešačkom turom počinje rano ujutru. Autobusima se dolazi do platoa Omalos koji je na 1250 m nadmorske visine, odakle počinje pešačka tura kroz nacionalni park. Klisura Samarija je u sklopu Belih planina na zapadu Krita. Klisura je najduža u Evropi (18 km), duboka i do 300 m, a na pojedinim mestima je široka dva do tri metra. Pešačenje, koje traje pet sati kroz netaknutu prirodu bogatu retkim vrstama flore i faune, završava se u mestu Agia Rumeli, odakle se brodom ide do zaliva Sugija, gde turiste čeka autobus. Povratak je u večernjim satima. 

 • Klisura Samarija
 • Klisura Samarija
 • Klisura Samarija
 • Klisura Samarija

Knosos

Polazak autobusom ka Iraklionu u ranim jutarnjim satima. Po dolasku u Iraklion slobodno vreme za individualno razgledanje centra grada. Poseta Arheološkom muzeju u pratnji lokalnog vodiča u kome se nalaze najvažniji arheološki pronalasci i originalne freske iz četiri najveće palate minojske civilizacije: Knosos, Festos, Zakros i Malia. Zatim sledi odlazak do palate Knosos u pratnji lokalnog vodiča i obilazak najvažnijih prostorija: kraljevih i kraljičinih odaja, sobe sa prestolom, svetilišta, radionice, trezora. Program se završava posetom teatra i prolaskom Kraljevskim putem koji važi za prvi evropski put. Povratak u kasnim popodnevnim satima.

 • Knosos
 • Knosos
 • Knosos
 • Knosos

Ostrvo Gramvusa

Smatra se da je Homer Gramvusu opisao kao ostrvo sa bronzanim utvrđenjem na vrhu, gde je Eol živeo zajedno sa svojim sinovima i kćerima. Na izlet na ostrvo polazi se autobusom u ranim jutarnjim časovima do pristaništa Kisamos na severozapadnoj obali Krita. Ukrcavanje na brod. Jednočasovna vožnja brodom i razgledanje pećina. Po dolasku na Gramvusu, odlazak na plato visok 137 m, gde sledi obilazak venecijanske tvrđave. Potom odlazak u lagunu Balos gde će biti usidren brod. Plovidba čamcima do peščane plaže sa kristalno čistom toplom vodom. Dvočasovni boravak na plaži. Plaža je izuzetno pogodna za decu. Mogućnost obroka na brodu. Ukrcavanje na brod i plovidba do luke Kisamos u popodnevnim satima. Povratak uveče.

 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa
 • Ostrvo Gramvusa

Santorini

Polazak autobusima u ranim jutarnjim satima do luke u Retimnu. Ukrcavanje na brod i plovidba do luke Atinios na Santoriniju. Obilazak ostrva autobusom počinje obilaskom glavnog grada Fire odakle se pruža pogled na vulkan i Kalderu, sledi individualna šetnja uskim ulicama Fire i ragledanje kikladske arhitekture, kao i mogućnost posete Arheološkom muzeju. Odlazak autobusom na Kamari plažu, slobodno vreme za odmor i kupanje. Odlazak u selo Ija, najživopisnije mesto ostrva poznato po atmosferi i zalasku sunca i slobodno vreme za šetnju. I na kraju poseta mestu Pirgos, za koje se kaže da ima više crkava nego kuća, a crkve su bele sa plavim kupolama. Povratak autobusom do luke Atinios, ukrcavanje na brod, plovidba ka Retimnu i zatim transfer autobusom do hotela.

 • Santorini
 • Santorini
 • Santorini
 • Santorini
 • Santorini
 • Santorini
 • Santorini
 • Santorini

Spinalonga

Spinalonga

Samo nekoliko stotina metara od obale Krita iz zaliva Elunda, stiže se na ostrvo Spinalonga. Kao odbrambena tvrđava istočnog dela Krita to je bio deo ostrva odnosno poluostrvo spojeno uskim putem. Za vreme Mlečana odvojeno je kanalom. Sada je ne naseljeno, ali svedoči o burnom i razvijenom životu početkom XX veka kada je ovde bila smeštena najveća kolonija leproznih u Grčkoj. Odbačeni od sveta, razvili su čitav mali grad na ostrvu i živeli ispunjene živote. Polazak je iz mesta Agios Nikolaos u jutarnjim časovima brodom ka ostrvu. Nakon obilaska odlazi se u uvalu krsitalno čistog mora na roštilj i kupanje. Po povratku u mesto Agios Nikolaos ima dovoljno slobodnog vremena za obilazak živopisnog ribarskog mesta ili za kafu na jedinstvenom jezeru Voulismeni koje po legendi nema dno. Povratak je u poslepodnevnim časovima. 

 • Spinalonga
 • Spinalonga
 • Spinalonga

Hoteli u regiji Krit

Kategorija Slika Naziv Markeri Mesto
10
Hotel Annabelle Beach Resort Anissaras
10
Hotel Minos Mare Royal Za mladence Platanes
10
Hotel Asterion Maleme
10
Hotel Cavo Spada Kolymbari
10
Hotel Cactus Royal Stalida
10
Hotel Aktia Lounge & Spa (ex Anthoussa) Za mladence Stalida
10
Hotel Iolida Beach Dozvoljeni kucni ljubimci Dvoje dece GRATIS Preporuka Agia Marina
10
Hotel Avra Imperial Beach Dvoje dece GRATIS Za mladence Preporuka TripAdvisor Travelers' Choice 2014 Kolymbari
10
Hotel Sensimar Royal Blue Samo za punoletne osobe Za mladence Panormo
10
Hotel Cretan Dream Royal Za mladence Kato Stalos
10
Hotel Creta Maris Beach Resort Hersonisos
10
Hotel Aldemar Knossos Royal Virtual Tour Hersonisos
10
Hotel Aldemar Royal Mare Virtual Tour Hersonisos
10
Hotel Aquila Porto Rethymno Rethymno
10
Hotel Aquila Rithymna Beach Rethymno
10
Hotel Santa Marina Plaza Samo za punoletne osobe Agia Marina
10
Hotel Porto Platanias Beach Resort Hanja
10
Hotel Vantaris Palace Kavros
10
Hotel Sensimar Minos Palace Agios Nikolaos
10
Hotel Minoa Palace Resort Za mladence Preporuka TripAdvisor Travelers' Choice Certificate of Excellence Winner 2013 Platanias
09
Hotel Galini Sea View Za mladence Preporuka Agia Marina
08
Hotel Kyknos Beach Stalida
08
Hotel Achilion Palace Rethymno
08
Hotel Panorama Kato Galatas
08
Hotel Amalthia Beach Resort Preporuka Agia Marina
08
Hotel Ilianthos Village Agia Marina
08
Hotel Kambos Village Platanias
08
Hotel Grand Bay Kolymbari
08
Hotel Cactus Beach Dvoje dece GRATIS Stalida
08
Hotel Elmi Suites Preporuka Hersonisos
08
Hotel Glaros Hersonisos
08
Hotel Golden Beach Za mladence TripAdvisor Travelers' Choice Certificate of Excellence Winner 2013 Hersonisos
08
Hotel Star Beach Village & Water Park Preporuka Hersonisos
08
Hotel Eri Beach & Village Dvoje dece GRATIS Hersonisos
08
Hotel Minos Mare Platanes
08
Hotel Minos Preporuka Rethymno
08
Hotel Bio Suites Dvoje dece GRATIS Preporuka TripAdvisor Travelers' Choice Certificate of Excellence Winner 2012 Rethymno
08
Hotel Atlantis Beach Za mladence Rethymno
08
Hotel Jo-an Beach Adele
08
Hotel Santa Marina Beach Agia Marina
08
Hotel Hersonissos Maris Hersonisos
08
Hotel Creta Palm Agia Marina
08
Hotel Louis Creta Princess Virtual Tour Preporuka Maleme
08
Hotel Theartemis Palace Retimno
08
Hotel Vantaris Beach Kavros
08
Hotel Thalassa Beach Resort Samo za punoletne osobe Za mladence Agia Marina
07
Hotel Sunrise Dvoje dece GRATIS Platanias
07
Hotel Jo-An Palace Preporuka Rethymno
07
Hotel Atrium Preporuka Rethymno
07
Hotel Odyssia Beach Dvoje dece GRATIS Preporuka Rethymno
07
Hotel Olympic Palladium Izdvajamo iz ponude Za mladence Rethymno
06
Hotel Paloma Garden Dvoje dece GRATIS Stalida
06
Hotel Memory Boutique Hersonisos
06
Hotel Ideon Rethymno
06
Aparthotel Veronica Agia Apostoli
06
Hotel Elotia Agia Apostoli
06
Aparthotel Villa Platanias Platanias
06
Hotel Aggelo Stalida
06
Hotel Christiana Beach Preporuka Stalida
06
Hotel Dimitrion Central Preporuka Hersonisos
06
Hotel Thalia Hersonisos
06
Hotel Pela Maria Hersonisos
06
Hotel Agrabella Hersonisos
06
Hotel Palmera Preporuka TripAdvisor Travelers' Choice Certificate of Excellence Winner 2013 Hersonisos
06
Hotel Sergios Hersonisos
06
Hotel Nefeli Preporuka Platanes
06
Hotel Haris Preporuka Agia Marina
06
Hotel Apollon Platanias
06
Hotel Rethymnon Residence Adele
06
Hotel Liberty Rethymno
06
Hotel Brascos Preporuka Rethymno
05
Aparthotel Lolas Dvoje dece GRATIS Platanias
05
Hotel Astali Rethymno
04
Hotel Neon Stalida
04
Hotel Iro Hersonisos
04
Hotel Flisvos Hersonisos
04
Aparthotel Porto Kalamaki Dvoje dece GRATIS Kalamaki
04
Aparthotel Elotis Suites Dvoje dece GRATIS Agia Marina
04
Aparthotel Minos Village Dvoje dece GRATIS Agia Marina
04
Hotel Melpo Preporuka Hersonisos
01
Studio Platanes Retimno
01
Apartmani Marina Dvoje dece GRATIS Preporuka Stalida
01
Apartmani Olympic Rethymno
01
Apartmani Inea Agia Apostoli
01
Apartmani Ekavi Dvoje dece GRATIS Agia Marina
01
Apartmani Margarita Platanias
01
Aparthotel Zantina Beach Rethymno
01
Apartmani Manos Kalamaki
01
Apartmani Koukouras & Lia Dvoje dece GRATIS Kato Stalos
01
Apartmani Katerini Dvoje dece GRATIS Platanes
01
Apartmani Panos Beach Za mladence Preporuka Platanjas

Prelistajte eKataloge